‘Enerji Hanım’ Bize Yılda Bir Çeyrek Altın Vaad Ediyor.
Toplumun temeli olan aileyi ayakta tutan 5 sütun vardır. Bu sütun üzerinde aileler ne kadar sağlam bir yapıda
tesis edilirse toplumun yapısı da o oranda sağlam olur.Aileyi ayakta tutan 5 sütun şunlardır.
1.Hukuk
2.Sağlık
3.İletişim
4.Ekonomi
5.Medya okuryazarlığı
Bakanlık olarak Aile Eğitim Programlarını da (www.aep.gov.tr ) bu beş temel başlıkta ele aldık. Bunlarda ;
1.Aile ve Hukuk. Hak yerde kalmaz
2.Aile ve Sağlık. Sağlam baş yastık istemez
3.Aile ve İletişim. Evceğizim evceğizim saklar benim halceğizim.
4.Aile ve ekonomi. Ayağını yorganına göre uzat
5.Aile ve Medya Okuryazarlığı. Üzüm üzüme baka baka kararır.
Hepsi birbirinden önemli ve hepsi birbiriyle bağlantılı bu esasların bu yazımda ekonomi başlığı üzerinde durmak istiyorum.
İktisatta kazanmak kadar harcamanın da aynı oranda önemli olduğu gerçeğini unutmamamız gerekiyor. ’İşten artmaz dişten artar’ atasözü , ‘Akan bir nehirde bile abdest alsanız israf etmeyin’ hadisi şerifi bu gerçeği çok güzel anlatır.
Toplumda Aile , Aile de ekonomi bu kadar önemli olunca en önemli harcama kalemlerinden enerjide Bakanlığımızın da ortak olduğu ‘enerji hanım projesi’ başlatıldı.
Enerji ve su kaynaklarının tüketiminde rol oynayan en önemli tüketici gruplarından biri ailedir. Isınma , aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi faaliyetlerin yürütülmesinde aileler büyük ölçüde enerji tüketmektedirler. Ailede günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde ve tüketiminde karar verici kişi olarak ise kadınların önemli bir rolü bulunmaktadır.
Bu nedenden dolayıdır ki, enerji verimliliği konusunda bilinçlendirilmesi gereken en önemli hedef kitlemiz kadınlarımızdır.
“Enerji Hanım” Projesinde enerji verimliliği çalışmalarına vurgu yapılarak, başta evlerde olmak üzere ülke genelinde kadınlarımızın enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmesi ve bu yolla önce ev ekonomisine, sonra ülke ekonomisine katkıda bulunmasının sağlanması projemizin ana temasını oluşturmaktadır.
-Kadınların enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda toplumda söz sahibi olması,
-Kadınların enerji verimliliğinin gelecek kuşaklara anlatılmasında etkin rol üstlenmesinin sağlanması,
-Enerji Verimliliği Bilincinin ülke genelinde veri bazlı ve sistematik bir yaklaşımla ölçülmesi, araştırılması, raporlanması,
-Enerji Verimliliği Bilincinin sistematik bir şekilde, ülkenin tüm kesimlerine anlatılması için net bir eylem planı oluşturulması ise başlıca hedeflerimizi oluşturmaktadır.
Bu hedeflere ulaşmak için ise Kampanya kapsamında 20 ilde 20 bin kadına ulaşılarak, on binlerce kadının bilinçlendirilmesi ve evlerdeki enerji tüketiminin azaltılması sağlanacaktır.
Eğitim kapsamında ziyaret edilecek iller:
Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Gaziantep ,İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Van, Hakkari, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Trabzon, Edirne, İzmit, Sinop, Kars, Şanlıurfa.Konya’da 17 Martta toplantı gerçekleştirildi.
16 Mart Cumartesi Tyb Konya Şubesi ‘Asırlık Bağevinin Sırları’ konusuyla Saime Yardımcı Hanımefendiyi konuk etti.
Meram’da kendi yaşadığı asırlık bağevinden bahseden Saime Yardımcı, kadınların evin her şeyi olduğunu belirterek, evin bahçesinde üretilen meyve ve sebzelerden nasıl istifade edildiğini anlattı. Yardımcı, “Sebze kurularımız; kabak, patlıcan, biber, fasülye ve bamya. Kabak, patlıcan biber, kızgın güneşte; elma, erik, kaysı da kızgın güneşte kurutulursa renkleri kararmadan düzgün bir şekilde kışa hazırlanmış olur. Ezik olan sebzeler kararır. Armut, sarı erik de kararır. Sarı erik bizim vazgeçilmezimizdir ama onun da nesli tükeniyor. Fasülye, nane, maydanoz gibi yeşil olanlar gölgede kurutulur” diye kaydetti.
Sadece elma ve kayısı üzerinden tasarruf dersi verdi Saime Hanım. Sabah namazından sonra bahçenin dolaşıldığını , meyvelerin toplandığını , meyvelerin 4,5 farklı grup halinde değerlendirildiğini anlattı.
En iyilerinin misafirlere , normallerinin kış için serin bir mekana , biraz daha zayıfların komposto, reçel, kurutma gibi işlemler için ayrıldığını , yarısı çürümüş bir elmanın kabuğunun elma sirkesi için soyulduğunu , kalan yarısında kurutmak için ayrıldığını söyledi.
Kayısı çekirdeklerinin kabuklarını yakmak için kullanıldığını , acı olan çekirdeklerin dahi bir kavanoza biriktirilip sürekli suyunun değiştirilerek acısı alınarak değerlendirildiğini anlattı.
Saime hanımın dikkat çektiği aynı hakikati yaşayan kültür adamlarımızdan Seyit Küçükbezirci de söylemişti. O hakikat şuydu. Bu şekilde davranan ve iktisadı takip eden bir hanımefendinin ev ekonomisine katkısı en az çalışan eşinin katkısı kadar belki daha fazlaydı. Üstelik tüm ürünler doğal ve son derece sağlıklı ve el emeğiydi.
Enerji hanımı Konya da dinleyemeyen ve söylediklerini merak eden kıymetli okuyucularım http://www.enerjihanim.com/tr/anasayfa adresinden ona ulaşabilirler.
Enerji hanım tavsiyelerinin dinlenmesi durumunda her aileye yılda bir çeyrek altın , ülke ekonomisine de 4 Milyar Lira tasarruf vaat ediyor.
Dinimizde israf haram. Biraz sonra kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki ağacı dikin dikin’ tavsiyesi de ağaç dikmenin önemine işaret etmekle beraber ondan daha çok ömür sermayeniz olan zamanı en son saniyesine kadar değerlendirin israf etmeyin mesajını bize iletiyor dostlar.
O halde haydi hep beraber enerji hanıma kulak verelim. Ailemize bir çeyrek altın ülkemize 4 milyar kazandıralım