content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Haz

‘Endişeli SBS’li’

Öyle denk geldi ve biz ailece SBS çukuruna yarın üçüncü kez düşüyoruz.
Ülkede ilk olarak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılmasına karar verildiğinde oğlum ilkokulu bitirmişti ve  Milli Eğitim Bakanlığı da dahil, okuyacağı eğitim yılının sonunda nasıl bir sınava gireceğini kimse bilmiyordu.

Biz de, bu sınavın geçmişte orta üçte uygulanan OKS sınavından farkının ne olacağını anlamaya çalışıyorduk.  Görünen fark, eskiden bu sınav orta üçüncü sınıfta (şimdiki 8. sınıf) bir kez uygulanırken, şimdi 6., 7.. ve 8. sınıfta da uygulanacaktı.

Bizim kuşağın okuduğu dönemlerde, özel okul kavramı lise de başlıyor, maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını liseden itibaren özel okula veriyordu.
Bizler eğtimimizi tamamlarken, gözümüzün önünde yüzde yüz değişen bir sistem vardı ve özel okul kavramı ilköğretime kadar inmişti.

Ama biz ailece kararlıydık, çocuğumuz, inandığımız şekilde ‘Eğitimde eşitlik’ prensibiyle büyüyecekti.
İlkokulda başardık, ortaokul da böyle olacaktı derken, SBS çıktı.
* * *
Devlet okulunda oğlumun aldığı eğitimin eksikliklerin yakın tanığı olarak ve iflah olmaz anne içgüdüsüyle ilk yan çizen ben oldum.

Arkadaşlarımın çocukları ilköğretimde öğrendikleri yabancı dilde şarkıları söylerken, benim süper oğlum (tüm annelerin inandığı gibi) neden geri kalacaktı ?
Üstelik çağ değişiyordu, nasılsa bu çağa bir şekilde yakalanacaktık, niçin geri kalalım ?
Aileye çaktırılmadan özel okul araştırmaları tarafımdan yapıldı. Zar zor ikna ile okulların açılmasına bir hafta kala özel okulda kayıt yaptırıyorduk.

İlk hafta anladım ki, yine geç kalmıştık. 
SBS için dershane kayıtları da dolmak üzereydi...
* * *
Eşim bu kez daha iyi direndi. 

Dershanenin cumartesi-pazar tüm hafta sonu olduğunu öğrenince benim de isteğim azaldı.
Vazgeçtik. Direniş bir ay sürdü.

Bir ay sonra yine çevremizdeki tüm arkadaşların çocukları SBS’ye hazırlandığı ve biz bu sınavda soruların sadece o yılı mı kapsayacağını, ne olacağını da tam bilemediğimiz için dershanede kayıttaydık.
Her cumartesi pazar aksatılmadan dershaneye gidildi. İçimiz rahattı ama çocuğumuz daha ‘çocuk’tu. Dershaneden döner dönmez hala spidermanler ve action manler’le oyun başlıyordu.
Öylesine doğal ve sosyal bir yanı vardı ki, ‘onları bırak odana kapan ders çalış’ diyen cümleler ağzımızdan zor dökülüyordu.

Ve beklenen tarih geldi, sınava cümbür cemaat, maaile gidildi. Sınavdan en son o çıktı, soru kağıtçığının yanına koşturan özgür adamlar çizmişti.
“Süper geçti dedi” hepsi full...
Sonra her gün bir yanlışını hatırladı, elimize sınav sonucu geldiğinde, geçen bir yıl boyunca cumartesi pazar günlerimize yandık önce...
* * *
Tabii geçen yıl da aynı tempoda geçti.
Bu kez not yükseldi.

Ancak iyi satranç, iyi basket oynayan, gitar çalan spora meraklı oğlumun yerini hafta sonları sürekli ders çalışmak zorunda kalan bıyıkları terlemeye başlayan bir delikanlı almıştı. Bu arada SBS’deki sıkıntılar gün yüzüne çıktı. SBS süreci mahkemelik oldu. Milli Eğitim Bakanlığı 6. sınıfların SBS sınavını kaldırdı.
Şimdi bizim için engelli atlamaya dönüşen  SBS yarışı, yarın ve pazar günü  yapılacak.
Yalnızca İzmir’de 4 Haziran Cumartesi (yarın) oğlumla birlikte 53 bin 438 çocuk, 5 Haziran Pazar günü 54 bin 597 çocuk sınava girecek.

Oğlum bu kez daha bilinçli. Dershane tercihini kendisi yaptı, çalışma programlarını kendisi belirledi. Ancak bu kez o kadar büyüdü ki, “Ben böyle bir sistemde sınava girmek istemiyorum, bana “Bu sınavda şifre olmadığının garantisini kim verecek?” diye soruyor.
* * *
LGS’deki depremin ardından hiçbir yetkili çıkarak çocuklara seslenmediği, benzer sistemle gerçekleştirilen bu sınav için güvence verme gereği duymadığı için oğluma şimdilik güvenceyi ben veriyorum. “Şifre mifre olmaz, sen sorulara odaklan başka birşey düşünme“ diyorum. LGS’de karşılaşılan soru işaretlerini sıralayarak susturuyor beni.

SBS sistemi kesinlikle iyileştirilmeli ya da değiştirilmeli
Çocuklar 8. sınıfta belki birkaç aşamalı sınava tabii tutulmalı ya da Avrupa örneklerinde olduğu gibi okul notlarıyla yerleştirilmeler yapılmalı.

Ve ne yapılacaksa acil yapılmalı.
‘Endişeli modernler’, ‘Endişeli LGS’liler’den sonra bu ülkede “endişeli” olma yaşı hızla düşüyor, yetkililerin haberi olsun!...
SBS sınavına girecek çocuklarımıza huzurlu bir sınav ve başarılar diliyorum...

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank