Zor Adam
"Zor adam"ı okuyunca bu yazı "zor kadın" a nazire olarak yazılmıştır diye düşünenler olabilir.. Baştan belirteyim ki, bu yazı nazire değildir.
[Bundan önceki yazımda da dile getirdiğim gibi, Yüksek Öğretim Kanununu okurken bu yazıyı yazmaka karar vermiştim. Sonra bu yazıdan dünkü yazı doğunca, bu güne kalmıştı.]
İster kamu kuruluşlarında ister özel sektör kuruluşlarında alt hiyerarşik tabakadaki birinin zor adam olmasıyla üst düzey hiyerarşik tabakadaki kişilerin zor olması arasında neredeyse kavramın dışına çıkacak derecede farklılıklar var.
En baştan belirtmeliyiz ki, zor adam olmak için güç gerekmektedir. Bu, ister ekonomik güç olsun, ister fiziksel güç olsun isterse beyin/bilgi/akıl/siyaset gücü olsun fark etmez. Zaten, her üçü aynı kişi üzerinde toplanınca o kişi, hayran olunan tabir caizse tapılan bir karakter olmaktadır.
Zor adam kimdir, sıra dışı subjektif bakış açısıyla sıralamak istiyorum.
Zor adam egoisttir. Egoist olmasa zaten zorluğun temeli olan üç güce ve üç güç türünden birine sahip olamazdı.
Zor adam, kendini beğenmiştir. Megalomandır. Zaten zorluğunun nedenlerinden biri de budur. Bir parça da narsistlik (kendini beğenmekten zevk alma) özellikleri vardır.
Zor adam çoğunlukla "karizma" olurlar. Bu kişilerin zaten özellikle ulaşılmaz olmak istedikleri bilinir.
Zor adam aslında fazlasıyla kuralcı kuralcılıktan ziyade ağır prensip sahibidirler.
Zor adamın sporla çok fazla ilgiili değildir. Estetik kaygıların peşine hiç düşmez.
Zor adam keyfine düşkündür. Bu keyif onun prensiplerle örgülenmiş hayatının içindeki keyiftir. Çok dışarı açık olmadığından zaten kendi kastında kendine göre yeterince mutludur.
Zor adamın beğenilme diye bir kaygısı da yoktur. Ancak o beğenir veya beğenmez.
Zor adam çiçekleri sevmez. Çiçekler sadece ve sadece birer güzelliktir. Çiçeğin yeri, toprağında ve dalındaikendir. Çiçek kopartılıp bukete girince zor adamın karşısındaki bütün sevecenliğini yitiriverir.
Şimdiye kadar, yaşamın bir kesitinden subjektif değerlendirmeler sundum zor adamla ilgili.
Bir de zor adamın başka türü vardır. Zor adam olmak için genellikle üç temel güçten en az birine sahip olamayıp ta, kendini zor adam gösteren kişiler vardır. Bu kişilere "zor adam müsveddesi" demek bile şereftir. Bu kişiler olsa olsa, geçimsiz ve huysuz varlıklardır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında üst pozisyonlarda fazlasıyla zor adam bulunurken, alt pozisyonlarda ise çoğunlukla geçimsiz insan vardır.
Özel sektörde üst pozisyonda zor adam sayısı da, alt pozisyonda geçimsiz insan sayısı da azdır. Özel sektörün doğası zaten zor ve geçimsizlik olgularına uygun değildir. Buna karşın hem özel sektörde hem kamu sektöründe bol miktarda kolay adam bulunur. Sıradan yöneticiler ve sıradan kişiler açısından zaten kolay adam olmak en idealidir. Şunu belirtmeliyim ki, zor adamlar yine kendileri gibi zor adamları beğenirler.
Yazı boyunca vurguladığımız gibi, zor adam betimlemesiyle cinsiyetten bağımsız bir maksadımız olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.
Zor adamların çoğu boğa iken, bayanları daha çok akrep, erkekleri ise, koç burcu olarak bulunukarşımıza çıkar.
Hukuksal kurallar genellikle zor adamlar için sorun teşkil etmez. Çünkü kurallar ve prensipler bu kişiler için önemlidir. Zor adamlar için kurallara uyulmaması gereken bir durum varsa, bu en sorunsuz bir şekilde hallediliverir.
Bu yazıyla da toplum kesitlerinden önemli bir grubu daha karşıma alacağımı da biliyorum. O halde bunlar benim zavallı subjektif görüşlerimdir diyerek durumu kurtarmak en akıllıcası olacaktır.
Esen kalın efendim.
Not:
Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, www.bilgievreni.com, www.haberanaliz.net www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net, www.kamudanhaber.com www.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Balıkesir Demokrat, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.