Zeytin Yaprağı Mucizesi
Akdeniz Diyetinin temel unsurları olan zeytin ve zeytinyağının sağlıklı yaşamada ve başta kalp krizi, felç ve kanserler olmak üzere hemen tüm hastalıklardan korunmada ne kadar önemli olduğu biliniyordu.
Yeni bir araştırma sadece zeytin ve zeytinyağının değil, zeytin yapraklarının da mucizeler yaratabileceğini ortaya koydu.
Auckland Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada, “zeytin yaprağı ekstresinin ensülin direncini azalttığı ve pankreastan ensülin salgısını artırdığı” tespit edildi.
Randomize, çift kör ve plasebo kontrollü klinik araştırma iki gruba ayrılan fazla kilolu 46 kişi üzerinde gerçekleştirildi.
Bir gruba oniki hafta süreyle zeytin yaprağı ekstresi (standart hale getirilmiş oleuropein ve hydroxytyrosol) bir gruba ise plasebo verildi.
Hem plasebo hem zeytin yaprağı kapsüller içinde hazırlandı ve tanınmaları kesinlikle önlendi.
6 haftalık bir arındırma döneminden sonra grupların aldıkları kapsüller değiştirildi, zeytin yaprağı alanlara plasebo, plasebo alanlara ise zeytin yaprağı verildi.
Analizlerde, zeytin yaprağı ekstresinin ensülin direncini ortalama yüzde 15 ve pankreastan ensülin salgılanmasının yüzde 28 arttığı belirlendi.
Ensülin direnci, her üç dakikada bir glukoz ve ensülin seviyeleri ölçülerek yapılan glukoz tolerans testiyle ve pankreas hücre fonksiyonları ise glukoz/ensülin eğrilerinden faydalanılarak Matsuda yöntemiyle ölçüldü.
Araştırmacılar bu sonuçları “Zeytin yaprağı polifenolleri ile 12 hafta süreyle yapılan desteklemenin metabolik sendrom gelişme riski olan fazla kilolu orta yaştaki erkeklerde ensülin direnci ve pankreas ensülin salgılama kapasitesini düzelttiğini gösteriyor” şeklinde yorumluyorlar.
Araştırma, zeytin yaprağı ekstresinin bu özelliği sayesinde sadece tip 2 diyabet değil ensülin yetersizliği ve beta hücrelerde harabiyet olan tip 1 diyabet tedavisinde de faydalı olabileceğini gösteriyor.
79 tip 2 diyabetlinin 2 gruba ayrılarak bir grubuna 14 hafta süreyle her gün 500 miligram zeytin yaprağı ekstresi diğer grubuna ise plasebo verilen araştırmada, ilk grupta yer alanlarda HbA1c (glikozillenmiş hemoglobin) ve açlık plazma ensülin seviyelerinin daha düşük olduğu belirlendi.
Gelelim neticeye
Zeytin, binlerce seneden beri Akdeniz diyetinin en önemli unsurlarından biridir ve zeytin yaprakları da kan şekeri yüksekliğine karşı yüzyıllardır kullanıla gelmiştir.
Zeytin yaprağı ekstresinin, ensülin direncini azaltarak ve pankreastaki ensülin salgılayan beta hücrelerinin sayısını artırarak iki farklı etkisinin olması da diyabet tedavisinde yeni ufuklar açabilir.
Modern tıbbın, çok geç de olsa yüzlerce bazıları binlerce seneden beri kullanılan alternatif tedavileri dikkate almaya ve bunları kendi yöntemleriyle araştırmaya başlaması iyi ve doğru ama endüstrinin ve emrindeki ulemanın çıkardığı engeller yüzünden henüz yeterli değil.
Sözümüzü “zeytin gözlüler” için yakılmış bir şarkı ile bağlayalım:
Hüceste Aksavrın zeytin gözlere vurulmuş, Selâhattin İçli de ne güzel bestelemiş:
Zeytin gözlüm sana meylim nedendir
Bu sevmenin kabahati kimdedir
Gül olmuşsun dikenlerin bendedir
Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne
Şarkıları düşürürüm peşine
Zeytin gözlüm özlem ektim yollara
Rast gelirsen halimi sor onlara
Gül kurusu akşamlar senden yana
Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne
Şarkıları düşürürüm peşine
Kaynaklar:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596374/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22512698
http://www.greenmedinfo.com/blog/olive-leaf-nature%E2%80%99s-answer-diabetes-treatment