Zayıflama Hapları Büyük Bir Tuzaktır
Tıbbi fetva kurumu FDA’ nın bir ilaca onay vermesi tüm dünyada o ilacın etkili ve emniyetli olduğu şeklinde kabul görür.
Oysa birçok ilaç etkinliği ve güvenirliği ispatlanmadan piyasaya çıkıyor.
Hatta içlerinde ciddi yan tesirleri olduğu saklanarak ruhsat alan ilaçlar bile var.
Medpage Today’ da yayınlanan bir makale bu çarpıcı gerçeği bir kere daha gözler önüne seriyor (1).
13 sene süreyle tüm zayıflama ilacı ruhsat başvurularını reddeden FDA, son 3 senede potansiyel olarak zararlı 5 ilaca -ikisine son 4 ay içinde- onay verdi.
Oysa bu ilaçların intihar düşüncesi, kalp ritmi hızlanması ve kanser gibi çok ciddi riskleri yanında, obezitenin sebep olduğu kalp krizi gibi hiçbir hastalığı önlediğine dair bir delil bulunmuyor.
Geçmişte de bu tür zayıflama ilaçları birçok insanın zarar görmesine ve ölümüne yol açtığı için piyasadan çekilmişti.
FDA neden geri adım attı?
FDA’ nın geri adım atmasında ilaç üreticileri, endüstriden destek alan tıp dernekleri ve hatta endüstrinin müşterilerinin olduğu Senato’ dan gelen baskılar büyük rol oynadı.
Milwaukee Journal Sentinel/MedPage Today’ in bir incelemesine göre zayıflama ilacı üreticileri ilaçlarının promosyonu için doktorlara ve kendilerini savunan tıp derneklerine sadece 2013’ de 9 milyon dolar ödedi.
Aynı şirketler USA Senatosu’ nda lobi faaliyetleri için ve FDA’ ya da obezite dâhil bir sürü meselenin hâlli için son 5 senede 51 milyon dolar harcadı.
Çoktan beri devam eden araştırmalara rağmen bugüne kadara diyet veya kilo verdirme ilaçlarından hiçbirinin kalp krizi, felç ve kardiyo-vasküler ölümleri azalttığı gösterilemedi.
Son on senede onay alan kanser ilaçlarının yüzde 74’ ü hastanın hayatının uzamasını değil kan testleri veya tomografinin düzelmesi gibi hastaya hiçbir faydası olmayacak değerlere göre ruhsat aldığı belirlendi.
Son 10 senede FDA tarafından onaylanan 30 diyabet ilacından hiçbiri kalp krizi ve körlük gibi önemli komplikasyonları önledikleri ispatlanmadan ruhsat aldı; bunlar sadece kan şekerini düşürüyorlardı.
FDA, ilaç firmalarından ilaçlar piyasaya çıktıktan sonra kardiyo-vasküler ve kanser risklerini takip etmelerini de istiyor ama bunun anlaşılabilmesi için 4-5 sene geçmesi gerekiyor.
Tabii bu sürede de yüzbinlerce ve belki milyonlarca insan bu ilaçları kullanmış oluyor yani iş işten geçmiş oluyor.
Gelelim neticeye
BİR: Hastalar da doktorlar da yeni ilaçların daha iyi yani daha etkili ve yan etkilerinin daha az olduğunu sanır ama bunlar içinde senelerdir kullanılan dolayısıyla da etkinliği de zararları da iyi bildiğimiz ilaçlardan daha üstün olanların sayısı çok azdır.
FDA maalesef güvenilmez bir kurum olmuştur. Yeni ilaçlara ihtiyatla yaklaşılmalıdır.
İKİ: Zayıflama hapları bir tuzaktır.
Adam gibi beslendikten ve yeteri kadar hareketli olduktan sonar, kilonun önemi yok.
Kaynak: