Zayıf Ekonominin İntikamı Ağır Olur…
CNN International, İstanbul’un sel felaketleriyle ilgili haberi alaycı bir dille duyurdu. Seldeki zararın nedeninin şiddetinden çok altyapı eksikliğinden kaynaklandığını üst üste vurguladı.Haberi duyduğumuzda içimiz acısa da, kaybettiğimiz insan bizim insanımız, bizim canımız yandı, onlar iki gün sonra unuturlar deyip geçtik.
Gerçi biz bu felaketi onlardan önce unutur geçeriz…
Bilime, akla dayalı sisteme uyan değil
Sistemi kendine uyduran Türkiye ne yazık daha çok felaket yaşar.
Bugün Türkiye’de şehircilik de belediyecilik de vahim bir mirasın üzerinde kurulu. Altyapı yok, kaçak bina çok.
Dünya megakenti İstanbul’un etrafı gecekonduyla çevrili. Türkiye’nin inci kenti diye gururlandığımız İzmir’de sahilden içeriye kalınca bir çizgi çizin ötesi kaçak yapılar, çarpık yapılaşmalar, üst üste kondularla dolu…
Nasıl yıllardır kanıksadık. Biz kanıksadık ama doğa kanıksamıyor işte.
*******
‘Derenin intikamı ağır olur’ diyor Başbakan.
Aslında bu derenin değil, yıllardır zayıflatılan ekonominin intikamıdır. Yıllardır halka refah getirmek, halkın alım gücünü artırmak için var olduğunu unutan siyaset, hep belli kesimlere hizmet etti.
Alım gücü düşen, yaşamakta zorlanan, çoluğunu çocuğunu zor geçindiren kitleler zorlandıkça kendi yaşam koşullarını kendileri yarattılar. Siz istediğiniz kadar sistem deyin, istediğiniz kadar düzen deyin ekonomik zorluklardan bir süre sonra sistem kurulamayacak ya da işleyemeyecek kadar ortam karmaşık hale geldi.
*******
Ekonomide başaramayan dine sığındı, türban siyaseti yaptı
Ekonomide başaramayan evrensel değerler yerine etnik, mezhepsel konuları öne çıkardı
Ekonomide başaramayan rejime taktı
Halkın refahını üretimle artıramayınca doların artışına sığınarak GSMH’yi yükselttik.
İşsizliği önleyemeyince suni gündemler yarattık.
Bu arada yaşamın ağır şartlarına karşı halk kendi yolunu kendi buldu. Rüşveti buldu, gecekondu bölgelerini kurup yaşamanın binbir yolunu buldu, gerekirse evini dere yoluna kurdu, aslında gece gündüz çalışıp karşılığında asgari ücretle yaşamanın yolunu buldu.
Birkaç gökdelen firmasının işi, satışları iyi demek konut sektöründe altyapısı hazır sağlıklı alanlara halkın kavuştuğu anlamına gelmezdi. Yine daldık.
Rant ekonomisi fütursuzca yükseldi
Aslında yaşadığımız felaket ama derenin intikamı değil.
Hep bunu anlattık ülkenin ekonomisi kaybettikçe her türlü felakete zemin doğar ve İstanbul’un göbeğinde ilkellik manzaraları yaşarız.
*******
Eğitimin, insani değerlerin etkisi yok mu, her şey ekonomi mi ?. Ekonomi tarihini en çok inceleyen ve bu konuda eserler veren Ordinaryus Profesör Kindleberger 1978 yılında yayımlanan Manias, Pancis ve Crashes adlı kitabında buna dair şöyle bir açılım getiriyor; “Tarihçiler her olay kendi başına benzersizdir derler halkubiki yaşanan sorunların altında hep benzer bir neden vardır ve ekonomi orada başlar” diyor.
Keşke diyorum artık daha fazla oyun içinde oyunlar izlemesek. Keşke en azından geniş kitleler artık oyunlara gelmese ve siyasi tercihini gerçekçi ekonomi politikalarına göre kullanabilseler.
Gün gelir dere intikam alır demek ki.
İnsanımız kanıksamaya alışkın olduğuna göre yanlışlıkların bedelini sormak artık derelere kalıyor….