Yüzen Güneş Enerjisi Santralleri
Fukushima’daki nükleer santral felaketinden yıllar sonra Japonlar 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretimini iki katına çıkarmak için akıllı yöntemler arıyor. Bu çalışmalara da suda yüzen güneş santralleriyle başladılar. İki tanesi 2015 yılında inşa edildi, biraz daha büyüğü bu yılın ortalarında açıldı ve dünyanın en büyüğü de bu yıl içerisinde açılacak.
Güneş Enerjisini Üretme Yöntemleri
Güneş enerjisi, direk olarak fotovoltaik yöntemiyle veya dolaylı olarak yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yöntemleriyle güneş ışığının elektriğe dönüşmesi şeklinde kullanılır. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yönteminde aynalar veya lensler kullanılarak büyük alandaki güneş enerjisi, küçük bir ışın demetine dönüştürülür. Fotovoltaik yönteminde ise fotovoltaik etkilerle güneş ışınları direk elektrik akımına dönüştürülür.
Fotovoltaik
- Bu yöntem yarı iletken maddeler kullanılarak güneş enerjisinin direk kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlar.
- Fotovoltaik etkisi genellikle fizik, biyokimya ve elektrokimya alanlarında kullanılır.
- Bu yöntem 50 yıldır kullanılan temiz ve güvenli bir yöntemdir. 2000 yılında Almanya hükümeti 100,000 güneş çatısı yapılmasına karar verdiğinde seri üretime geçildi.
- Hidroelektirk ve rüzgar enerjisinden sonra en önemli yenilenebilir enerjidir. Yaklaşık 100 ülkede kurulumu yapılmıştır.
Floatovoltaik
- Oakville, California’daki The Far Niente adındaki şarap üretim merkezi 2008 yılında sulama göletindeki 130 dubanın üstüne 994 fotovoltaik panel inşa etti.
- Bu santral maximum 477 kW enerji üretiyor.
- Bu yöntem sulama kanalları veya göller için fotovoltaikin biraz daha gelişmiş formu olarak görülüyor.
- Bu sistem Fransa, Hindistan, Kore, İngiltere, Amerika ve Japonya’da kullanılıyor.
Deniz mi kara mı?
Yüzen enerji santralleri karadakilere göre %11 daha avantajlı görünüyor.
Pozisyon
Japonya gibi ülkelerde çok fazla şehir var ve güneş panelleri için kara parçası bulmak zor. Yüzen paneller bu problemi çözmek için kullanılabilir.
Performans
Deniz suyu, güneş panellerini daha soğuk bir seviyede tutmaya da yarayacaktır. Böylece panellerin hem etkisi daha çok olacak hem de ömürleri daha uzun olacaktır.
Muhafaza etme
Güneş panelleri bir baraj gölünde suyun buharlaşmasını sağlayacak. Böylece deniz yosunlarının büyümesi de engellenecek. Böylece barajlar daha sağlıklı olacak ve kapasiteleri de daha fazla olacaktır.
Japonların deneyimi
1990 yılından beri güneş enerjisi Japonya’da baya gelişti. Dünyanın en çok enerji tüketen 4. ülkesi olan Japonya Fukushima kazasından sonra devlet politikası olarak tamamen yenilenebilir enerji üstüne yoğunlaştı.
Hyogo Prefecture Güneş İstasyonu
- Japonya’da çok fazla suyolu ve tarım için kurulmuş baraj gölleri bulunmakta. Bu avantajlarıyla ülkede yüzen güneş panelleri kurulması ve gelişmesi çok daha kolay oldu.
- Haziran 2015’te Kyocera şirketi Hyogo Prefecture’de baraj gölünde bir istasyon kurdu.
- 9.072 panelin kurulu olduğu alandan 2.3 MW enerji elde ediliyor. İstasyonun uzunluğu 333 metre ve genişliği de 77 metredir. Toplamda 25.000 metrekare bir alan diyebiliriz.
- Yılda 2.680 megawatt enerji üretiyor. Yani yaklaşık olarak 820 eve 1 yıl boyunca yetecek kadar enerji üretiliyor.
Chiba Prefecture Mega İstasyon
- Tokyo yakınlarında kurulan bu istasyon Hyogo’dan daha büyük ve bu Mart ayında açıldı.
- Bu tesis de Kyocera firması tarafından kurulmuş. 180.000 metre kara alana kurulan bu tesiste 50.000 panel kullanılmış.
- Yılda 15.635 megawatt enerji elde edilebileceği tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 5.000 evin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.
Yenilenebilir enerji politikaları ülkeler için daha da önemli hale geliyor. Bu konuda Türkiye’de daha fazla proje ve destek görebilmek umuduyla.
KAYNAK: http://webrazzi.com/2016/10/03/yenilenebilir-enerjide-farkli-bir-alan-yuzen-gunes-enerjisi-santralleri/