Yüksek Vergiye ‘anayasal’ Fren
Yabancı eşe sağlık yardımı
Okurumuz Tuncay Yıldız, yabancı ülke vatandaşının Türkiye’de eşi üzerinden sağlık yardımı alıp alamayacağını soruyor. Okurumuz diyor ki, Bulgaristan vatandaşı olan Türk asıllı bir bayanla evleneceğim. Ben 4/a sigortalısı olarak çalışmaktayım. Eşimin sağlıktan faydalanması için ne yapabilirim? Apartman yöneticileri SGK şifresi aldınız mı?
2004 yılında bir düzenlemeyle çalışanların prim günleri ile kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalıyla gönderilmesine başlandı.
Birkaç günden bu yana okurlarımız Anayasa Mahkemesi’nin, “ücretlilerin yüzde 35’lik orana tabi olması ve geçici 67’nci maddede dar mükellefler için öngörülen tevkifatla ilgili hükümlerini” iptal etmesine ilişkin son durumu soruyor.
Anayasa Mahkemesi tarafından, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yer alan vergi tarifesindeki yüzde 35’lik orana ücretlilerin de tabi olması hükmü iptal edilmiş ve iptal kararının da Resmi Gazete’de yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.
Gerekçeli karar henüz Resmi Gazete’de yayınlanmamıştır. Gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yeni bir düzenleme yapılacaktır.
Okurlarımızın en çok merak ettiği de, bundan böyle yüzde 35 gelir vergisi kesintisinin uygulamadan kalkıp kalkmayacağıydı.
Yani, ücretlilerin vergi tarifesinin en üst dilim olan yüzde 35’lik orandan vergilendirilmesine ilişkin iptal hükmü, kararın Resmi Gazete’de yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu nedenle, ücretlilerde de yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, aşağıda yazılan mevcut tarife geçerli olacak.
2009 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi
8.700 TL’ye kadar yüzde 15
22.000 TL’nin 8.700 TL’si için 1.305 TL, fazlası yüzde 20
50.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.965 TL, fazlası yüzde 27
50.000 TL’den fazlasının 50.000 TL’si için 11.525 TL, fazlası yüzde 35 oranında vergilendirilmeye devam edecek. Umarız maliye idaresi yüksek vergiden vazgeçer.
Şirketler gibi, ücretliler de makul bir tarife üzerinden vergi alınması için bir an önce düzenleme yapılır.
***
Öncelikle sigortalıların yabancı uyruklu eşlerinin de sağlık yardımlarından yararlanabileceklerini belirtmeliyiz. Bu şekilde hak sahiplerinin sağlık aktivasyonu için daha önce vatandaşı olduğu ülkeden sigorta yardımı almadığına dair yazı istenmekte idi. Bu durum sigortalıları mağdur ediyordu.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle artık sigortalıların yabancı uyruklu hak sahipleri için vatandaşı olduğu ülkede sosyal güvencesi olmadığına dair ‘beyan ve taahhüt belgesi’ vermesi yeterli olacak.
Türk Vatandaşı sigortalı eşinden sağlık yardımı alacak yabancı uyruklu eşin Adı, Soyadı, Doğum Tarihi (Gün Ay Yıl) ve Geçici Kimlik Numarası (9 ile başlayan) bilgilerinin bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne verilmesi gereklidir.
***
SGK, 2 ve üzerindeki işyerlerinde bu uygulamayı zorunlu tutmaktayken, artık aylık prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalıyla gönderilmesinin tüm işverenleri kapsayacak şekilde uygulanmasına karar verdi.
5510 sayılı Kanun kapsamına alınacak olan işyerlerinin, işyeri tescil işlemlerinin yapılmasının ardından, aylık prim ve hizmet belgelerini 2009/Ekim ayından itibaren e-Sigorta kanalıyla Kuruma göndermek amacıyla e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almak için başvuruda bulunması gerekmektedir.
Özellikle apartman gibi tek kişi çalıştıran işyerleri de, 2009/Ekim ayından itibaren e-Sigorta kanalıyla Kuruma göndermek amacıyla e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almak zorundadır. Aksi halde para cezalarına muhatap olacaklar. Aman yöneticiler, dikkat. Bu konu ihmale gelmez.