content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Eyl

Yoksulluk Üzerine Bir Reçete!

Yoksullukla mücadele … Aşina olduğumuz bir söz.

Aslına bakarsanız çok zor değildir yoksullukla mücadele. Ama karar vericiler bencil olmasa keşke… Özellikle kırsal yoksullara ulaşılabilecek bir destek mekanizmasının olması şarttır. Onurlu yaşam için nüfusun üretimle bağının yeniden kurulması gerekir. Üretmeyen ve sürekli tüketen bir kesim yoksullukla mücadele edemeyecektir. Biz hep tükettik , tükettik, tükettik…

Günümüzdeki mevcut işsizlik ve yoksulluk sorunlarının artık istihdamla da çözülmesi mümkün gibi görülmemektedir. İstihdam edilmeyen insanlara gelir güvencesi verilmesi ve toplumla entegrasyonlarının sağlanması ancak gelir transferi politikaları ile mümkündür. Ülkemizde özellikle istihdama yönelik politikaların devam etmesi gerekmektedir. Her ailede en az bir işsiz olduğu hepimizin bildiği acı gerçektir.

Yapılması gerekenler zor değildir;

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde, toplum merkezleri, çocuk ve gençlik merkezleri, spor alanları ve kültür merkezlerini bütün nüfusu kapsayacak ölçüde yaygınlaştırmaktır. Bu merkezler piyasa dışı ve ‘toplumsal fayda’ya yönelik kurumlar olarak kullanılmalıdır. Ayrıca bu merkezler semt halkının yönetimde ve söz sahibi olduğu ‘katılımcı’ bir anlayışla yerelden yönetilmelidir. Buralarda sokakta çalışan çocuklar, yaşlılar, kadınlar gibi dezavantajlı ve hassas gruplara dönük özel politikalar uygulanmalıdır. Ne acı ki sokakta çalışan çocuklarımız var!

İşsiz gençler, halk eğitim merkezleri kanalıyla alacakları kısa süreli eğitimlerle yaşlı bakımı, çocuk bakımı, çocuklarla sanat çalışmaları, spor gibi sosyal hayatı zenginleştirecek işlerde istihdam edilmelidir. Ne acı ki işsiz gençlerimiz var!

Kentlerde zor koşullarda yaşamlarını sürdürme mücadelesi veren insanların tamamına yönelik özel sosyal ve psikolojik rehabilitasyon politikaları geliştirilmelidir.

Gelir transferi, sosyal hizmetler karşılığı gelir aktarımı gibi yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadeleye yönelik sosyal yardımlar geliştirilmelidir. Yoksullukla mücadele projeleri geliştiren sivil toplum kuruluşlarına kaynak aktarılmalı, bu çalışmaları takip etmek üzere, uzmanların da içinde yer alacağı izleme ve değerlendirme ekipleri kurulmalı ve işlevsel kılınmalıdır. Özellikle açlık sınırının altında yaşayan kesim için acil olarak koşulsuz nakit destekleri devreye sokulmalıdır. Aklıma ilk gelenlerdi bunlar…

Zor değildir! Yeter ki yürekten istensin yoksullukla mücadele…

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank