Yok Daha Neler! Çok Abarttık…
Endeksler hedeflerini hızlıca geçti. IMKB 42500 geçti, Dow Jones 9200 geçti, Dax 5200 ü geçti. IMKB 30 VOB 55.000 geçti… Böyle devam ediyor. Daha nereye kadar? Diye sorduğunuzu buradan duyuyorum. Bence buraya kadar demek isterdim. Son noktasını bulmak çok zor. Dünya borsalarının genel durumunu anlamaya çalışırken pek kar realizasyonu olacakmış ve endeksler gevşeyecekmiş gibi bir hava vermiyor. Temkinli olmayı ne kadar önersek de her gün endeksler yükselme hevesinde. Özellikle birbirini gaza getiren veriler, son günlerde kötümserlerin dahi tüneldeki ışığı olumluya yorumlaması piyasalar için ekstra bir ivme sağlama yolu olarak karşımıza çıkıyor. Ne olacak şimdi? Endeksler hiçbir şey yaşamamış gibi yine kriz öncesi duruma mı dönecek? Ya da firma değerleri yine eskisi gibi yüksek oranlara mı ulaşacak?
Türkiye için konuşacak olursak;vİşsizliğin çok yüksek seyrettiği bir ülkede aşırı talep daralması, eksi büyüme ve iflasların yaşandığı bir dönemde borsada işlem gören öncü işletmeler çılgınca yükseliyor. Bazı bankalar kriz öncesi fiyatlarına çok yaklaşmış durumda. Banklar bono portföyleri sayesinde ciddi karlar yazıyor. Ama bu karlı hal daha ne kadar devam edecek? Yılın ikinci yarısı da bankalar için bu kadar karlı bir dönem geçirilecek mi? Bu sanal durum daha ne kadar sürecek diye bekleşelim duralım bakalım…
Benim fikrim endeksin artık doyum noktasına ulaşmış olmasıdır. Belli bir süre endekste yükselişlerin düşük işlem hacimlerle olacağını söyleyebiliriz. Buda mevcut yükseliş trendinin aksine piyasaların her an düzeltme yapabileceğinin sinyali olarak algılanmalı. Gerçi zaman, zaman seans içi kar realizasyonları yaşanıyor.
Hatta bazen abartılı gün içi dalgalanmalar oluyor. Ama bunlar gerçek kar realizasyonu değil elbette. Ayrıca endeksin teknik olarak belli bir konsolidasyon yaşaması gerekiyor. Şu an endeksteki seviye bana göre aşırı tepki seviyesi. Birkaç gün içinde işlem hacmi desteklemezse endeksin geri gelmesini bekleyebiliriz. Ama komple bir geri çekilme olur mu? Olmaz mı? Bunu izleyerek anlamak lazım. Bazı hisseler bırakın yükselmeyi hatta bu çıkışta düştüler de. Şimdi bu hızlı çıkışa rağmen hala prim yapmamış o kadar çok hisse senedi var ki. Bunların endeks dinlenirken belli bir seviyeye yükselmesini bekleyebiliriz. Tabi dünya endekslerini seyri de çok önemli…
Hızlı düşüşlerden ziyade kısa çubuklar şeklinde geri çekilmeler daha mümkün. Faiz de beklenen düşüşler, enflasyonda beklenen gerilemeler ile birlikte Merkez bankasının faiz indirimlerinin devamı yönündeki kararlılığı, döviz girişinin devam etmesi, IMF anlaşmansın gündemde tutulması, Uluslararası piyasalardaki iyimserlik, gelişmekte olan piyasalara akan sermaye, Carry Trade denen olgunun canlı olması, risk iştahının abartılması gibi faktörler endeksleri şişiriyor… Herhalde yelkenleri şişirmeye devam etmesini bekleyenler var. Öyle olmazsa hala son günlerde bu seviyelerde yabancı yatırımcıların her gün 100- 150 milyon TL gibi alımlar yapmazlar…
04/08/2009 Salı sabahı Moody’s bazı bankaların notunu düşürmek için izlemeye aldığının haberi aynı gün borsada alımların hızını biraz kesse de günün ilk saatlerinde pek umursama yarattığı söylenemez. Piyasalar her an kendine kar realizasyonu bahanesi bulabilir.IMKB100 endeksinde 44.500-45.800 puan seviyeleri güçlü dirençlerin olduğu yerler. Bu seviyelerin dünkü gibi bir işlem hacmi ile geçmesi beklenemez. Bu seviyelerin kalıcı olarak geçilmesi ancak günlük 3,2 Milyar TL işlem haminin üzerinde bir işlem hacmi ile mümkün olacaktır.
Bu arada yurtdışı piyasaları destekleyen argümanların başında olumlu olduğu düşünülen veriler geliyor. ABD de açıklanan datalar ile birlikte petrol fiyatlarının artması, paritenin 1.44-45 seviyesine çıkması endekslerin iştahını arttırıyor. Endekslerdeki düzeltme ancak bu rakamların değişmesi ile mümkün olacaktır.
Kararlı olan kazançlı çıkacaktır.
Faruk BAKAÇ
farukb@orionfinance.eu