Bizim Cerahların Gözünü Seveyim
Yeni bir araştırmaya göre, her sene 4 binden fazla ameliyatta “hiç olmaması” gereken hatalar yapılıyor.
Hiç olmaması gereken bu hatalar hastalarda cerrahi malzemelerin unutulması, yanlış tarafın veya yanlış hastanın ameliyat edilmesi gibi tıbbi komplikasyon sayılamayacak durumları kapsıyor.
Surgery isimli tıp dergisinde yayınlanan ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada Amerika’ daki hastanelerde 1990-2010 seneleri arasında 80 bin hatanın yapıldığı tespit edildi.
Bu hatalar sonucu hastaların yüzde 6.6’ sının öldüğü, yüzde 32.9’ unda kalıcı, yüzde 59.2’ sinde ise geçici zarar ve sakatlıklar oluştuğu ortaya çıktı.
20 senelik sürede 9.744 malpraktis yani hatalı tıbbi uygulaması için 1 milyar 300 milyon dolar ödendiği de belirlendi.
Hasta başına ortalama 133.055 dolar ve unutulan malzemeler için ortalama 33.953 dolar tazminat ödendi.
Bunların yüzde 49.8’ i ameliyat yerinde malzeme unutulması, yüzde 25.1’ i yanlış girişim, yüzde 24.8’ i yanlış tarafın ameliyat edilmesi, yüzde 0.3’ ü yanlış hastanın ameliyat edilmesi şeklinde gerçekleşti.
Buna göre Amerikalı cerrahlar her hafta 39 hastada bir ameliyat malzemesini unutuyor, haftada 20 hastaya yanlış bir cerrahi girişim yapılıyor ve 20 hastada da yanlış taraf ameliyat ediliyor.
Araştırmaya göre bu hastaların çoğu 40-49 yaş aralığında yer alıyor ve işin ilginç tarafı şu ki bu hataların üçte birinden fazlası da aynı yaş grubundaki cerrahlar tarafından yapılıyor.
60 yaşından büyük cerrahların hatalardaki katkı payları ise yüzde 14.
Araştırmacılar ne diyor?
Araştırmaya katılan uzmanlardan M. Makary şunları söylüyor:
“Bizim tespitlerimizin eksik olduğu bile söylenebilir; çünkü birçok hasta şikâyetçi olmuyor ve bu yüzden de bazı hatalar kayda geçmiyor.
Bazı hatalar ise ancak komplikasyon olduğunda anlaşılıyor. Ameliyat edilen yerde unutulan her 3-4 spançtan birini ispatlamak hiçbir şekilde mümkün değil.
Tıbbi girişimlerle ilgili bazı hatalardan kaçınmak imkânsız. Mesela, her şey tam yapılmış olsa bile enfeksiyon oranları asla sıfırlanamaz ama bizim değerlendirmeye aldıklarımız tamamen önlenebilir olaylar.
Hasta narkoz almadan önce ameliyat olacağı yerin sabit kalemle işaretlenmesi; makas, gazlı bez gibi cerrahi malzemelerin ameliyattan önce sonra sayılması ile bazı hatalar önlenebilir ama tümü yok edilemez”.
Gelelim neticeye
Amerika gibi dünyanın en gelişmiş ülkesinde yapılan bu araştırmayı okuyunca “Bizim cerrahlarımızın gözünü seveyim” diye geçirdim içimden.
Hastalara da tavsiyem onlara gereken sevgi ve saygıyı göstermeleri.
Doktor dövmek isteyen Amerika’ ya gitsin!
KAYNAK
http://www.surgjournal.com/article/S0039-6060(12)00623-X/abstract