Yeşildere’nin Koyu Yüzü
İzmir şehircilik açısından kıyıların ardından ikiye bölünmüş gibidir. Sanki bıçakla çizilmiş gibi. Merkeze geldiğinde bu çizgi iyiden iyiye incelir. O çizgiden denize doğru olanını ayır, geri kalanların
çoğunda belki semtlerin merkezleri hariç ciddi şehircilik sorunları vardır.
Onlarca İzmir birbirinin içine geçmiştir.
Basmane, Yenişehir, İkiçeşmelik, Eşrefpaşa, Ballıkuyu, Gürçeşme, Mersinli, Hilal ve daha çok semt Türkiye’nin 3. değil 63. kentinde yaşıyormuşsunuz hissi verir.
Kimse kızmasın, gerçeğimiz bu. Yeşildere mesela. Kentin EXPO adaylığı sırasında paravanlar yapılmıştı, gelenler o alanlardaki keşmekeşliği görmesin diye.
***
Tam 25 yıldır Yeşildere’den her geçtiğimde bölge için üretilen projeler aklıma gelir.
Dr. Burhan Özfatura döneminde tabakhanelerin taşınması hayli başarılı olmuştu. Bu 1. aşamaydı. 2. aşama bölgenin rehabilitasyonu ve modernleştirilmesine yönelik planlar hazırlandı. Rekreasyon alanları, oteller, kafeteryalar vs. aklımda kalan.
Ne oldu? Seçimler oldu, projeler itinayla unutuldu.
***
Ardından yeni sahne. Bu kez yıllar sonra dönemin Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın elinde, çekici peyzajlarla yeni düzenlemeler. Bol çiçeklendirilmiş, teraslandırılmış renkli proje. Söylemeye gerek var mı? Seçimler oldu, yine her şey unutuldu.
***
Bu kez kentsel dönüşüm sahnede. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışması var ama bölgenin çehresini değiştirmekten ziyade toplu konut üretimine yönelik. Anladığımız kadarıyla Büyükşehir bürokratları projeyi tek başına yürütüyor. Umarız çalışma önümüzdeki iki yılda bölgenin çehresini de değiştirecek nitelikte başlar. Aksi halde soru da yanıt da aynı olacak.
***
Konak Belediyesi’nin belediye binasını Yenişehir’e taşıma kararı hayli isabetli.
Güzel diğer bir gelişme de Yeşildere’de. Besaş’ın depo olarak kullandığı arazi üzerinde Green Park Oteli’nin yapılacak olması. 400 oda ve 800 yataklı şehir oteli inşa edilecek.
Ekonomi gazetecilerinin yakın tanıdığı bir isim olan Green Park Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ kolları sıvadı.
Bölgeye farklı soluk getirecek otel için daha başlangıçta ciddi zorluklar yaşandı. Nihayet gerekli izinler zar zor alındı, inşaatın kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
***
Ancak bir iki yatırım yetmez.
İlçe belediyelerinin en büyük katkısı, 20-30 yıl sonrasını düşünerek bölgelerini yeniden planlamakla olur. Başarı kentsel dönüşümü bina dönüşümünden çıkarıp gerçekten semtsel, bölgesel dönüşüme evirebilmekte. Çoğu ilçe belediyelerinin Hükümetin sürdürdüğü kentsel dönüşüm çalışmalarından derinlemesine bilgisi yok. Mesele, siyasi ve çığrından çıkmış ticari kaygıları minimize ederek kentin kronik sorunlarına neşter vurabilmekte,
Mesele, Güzel İzmir derken, kentin kıyılarını ve merkezini değil içlerini ve çeperlerini de kast edebilmekte.
Greenpark İzmir başlıyor
Otelcilikte adından söz ettiren Greenpark Grubu, 2012’de Yeşildere bölgesinden 18 dönüm arazi satın aldı. Ancak planlarda sıkıntı yaşanınca otel küçültülerek 400 odalı hale getirildi. Zincirlerini büyütmek isteyen Grup otellerini kendi işletiyor.