content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Mar

Yerel Basının Ülke Ekonomisindeki Yeri ve Çıkış Yolları

Ulusal basın aslında İstanbul basınıdır. İstanbul basınının ifrit olduğum bir kolaycılığı vardır ki, buna çoğu kez siz de şahit olmuşsunuzdur. Sokaktaki vatandaş deyince, ya istiklal caddesi, yada taksim meydanıdır. Üniversite deyince de (aynı zamanda mezunu olduğum) İstanbul Üniversitesinin o muhteşem girişi önünü görüntülerler hemencecik.

Ulusal basın, bırakın Büyükşehirlerin görünümünü yansıtmayı Ankara'nın bile yansıtılamadığı bir kısır döngü içindedir. Bütün bunlara rağmen ulusal basın taşrada belirledikleri üç beş verimli veya verimsiz muhabirleri gözüyle Türkiye'yi görebilmektedir. Ulusal basının haber kaynakları sağlıksız olarak yapılanmış durumdadır.

Şimdi belki de dersiniz içinizden, başlık yerel basın da ulusal basınını açmazları neden dile getirilmiş diye. Evet önceliği ulusal basının açmazına verdim. Çünkü ulusal basının bu açmazı, yerel basına doğru bakmakla çözülebilir. Yani ulusal basın haberciliğe, daha doğrusu gerçek ve masa başı olmayan gerçek haberciliğe yeterli önemi vermiş olsa, bu hem kendinin kısır haber repertuarından kurtulmasının nedeni, hem de yerel basının hem içerik hem kalifiye personel ve doyuruculuk açısından yerel basının gelişmesini tetikleyecektir.

Ön varsayım olarak, ulusal basının kısırlıktan kurtulması için yerel basına kucak açması gerekmektedir. Her halükarda hem ulusal basın hem yerel basın birbirleriyle çok güçlü, sistematik bir ilişki kurduklarında, yamaçtan yuvarlanan ve gittikçe büyüyen kartopağı gibi gelişecek ve güçlenecektir.

Yerel basın kuruluşlarının en büyük sorunları finans sorunudur. Nitelikli personel veya kalifiye eleman sorunları birincil planda değildir. Günümüzde bilgiye ulaşmanın bu denli kolay olması yerel basın için genel bilgilere ulaşmakta zorluk çekilmemektedir. Yerelin kendi bölgesinde işleyeceği gerçekçi haberler, ulusal basına sağlıklı olarak yansıtılsa ya da bu sistem çok iyi bir şekilde işletilmiş olsa ülkenin kalkınması, yeniliklerin ülke zemininde eşit olarak yaygınlaşması çok daha hızlı olacaktır.

Ülkemizin her bir bölgesinde inanılmaz oranda ilginçlikler, başarılar, sorunlar, çözümler bulunmaktadır. Daha içsel bir örneklemede bulunacak olursak, Anadolu'nun her bir köşesinde her gün onlarca insan köpeği ısırmaktadır. Basın camiasında olanlar bu örneğimden ne anlatmak istediğimi çok iyi anlamışlardır. Taşrada onca başarı paylaşılamadığından yerinde kalmakta, nice cevherler kendini gösterememektedir. İlave olarak, merkezden minik bir destekle çözülebilecek milyonlarca yerel sorunlar bulunmaktadır. Bu açıdan, acilen yerel ve ulusal basın irtibatı sistematik olarak sağlıklı bir şekilde kurulmalıdır.

ÇIKIŞ AÇMAZLARI
Bu gün için, ulusal basının dağıtıldığı iki şirket bulunmakta. YAY SAT ve BİRLEŞİK DAĞITIM. Bu her iki şirket te bayilerdeki raflarına yerel basının konulmasını istememektedir. Acil olarak Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü veya Gazeteciler Cemiyeti veya İçişleri Bakanlığı öncülüğüyle basın kanununa bir madde eklenmeli ve bu maddede dağıtım kuruluşlarının bayilere sağlamış olduğu gazete raflarından en az bir veya iki rafın yerel basının sergilenmesine ayırmasını zorunluluk haline getirmek gerekir. Böylece halk ta yerel basını gazete bayilerinde görecek, daha da önem verecek, bilgi daha da sağlıklı paylaşılacak, hatta yerel basının bayilerde satılmasının imkanı da doğacaktır.

Sırf bu açmazı çözmek için bir GAZETE DAĞITIM FİRMASI kurmayı bile içimden geçirmekteyim. Dağıtım şirketleri bu konuda çıkarcı iş ilişkilerine girebilir. Zira gazete bayilerinde yerel basının satılmış veya sergilenmiş olması her açıdan fevkalade faydalı bir durumdur. Aksi takdirde yerel basın da ulusal basın da doyurucu ve sağlıklı haber kaynağına ulaşma konusunda paradokstan kurtulamayacaklardır. Bu konuda söylenecek söz çok aslında.

Özveri ve özsezi dileklerimle.

YAZI SÖZLÜĞÜ:
Taşra: Merkezin dışı, bu merkez ülke başkenti de olabilir, bir şirketin yerleştiği genel merkezi de olabilir, hangisi kastedilirse edilsin, merkezin dışındaki yerlere veya bölgelere taşra denir.
Paradoks: Bir düşünce sisteminde veya olayda, her iki düşüncenin veya olayın birbiriyle çatışır veya çelişir bir hal alıp içinden çıkılmaz duruma gelmesidir. Paradoksu Türkçe deyimlerinden en iyi "her iki tarafı b..klu değnek" ifadesi anlatmaktadır.
Özsezi: Basiret, gerçeği içsel dürtülerle bulma veya keşfetme olgusu.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net https://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com, http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank