Yeni Başbakan’a İzmir Önerisi
Binali Yıldırım’ın başbakan olmasına İzmirliler büyük ihtimal, ailesi kadar sevinmiştir.
Kentin muhalefet kanadında ‘papazı bulduklarına’ dair endişeler belirse de vatandaşta, bir icraat elinin ülkesine ve kendisine dokunacağı umudu ağırlıkta. Yeni başbakanın güler yüzü ve kökten çözüm odaklı icracı yaklaşımından medet büyük. Sayın Başbakan ilk icraatını ‘Terörü ülke gündeminden çıkartmak’ olarak açıkladı. Şüphesiz, kardeş kanının durdurulması en büyük temenni.
Yıldırım’ın ismi daha açıklanırken, sessiz alınan kararnamelerle, sosyal restorasyon başlatıldı. Güneydoğu’da savaş süreci Davutoğlu’na denk gelmişti, belli ki Yıldırım’a bölge insanını kazanmak için çok yönlü bir dönemin kapıları açılıyor. Yeni başbakanın en zor görevi bu...
Akan kan dursun, kardeşi kardeşe vurduran zihniyet yok olsun, ülkenin doğusu batısı kadar refaha kavuşsun ki, gerçek bir başarıdan söz edelim. Ve çiçeği burnunda Başbakan’ı bekleyen, ülkeye çağ yakalatacak; içimizden, İzmir’den yükselen bir öneriden söz edelim. Kentsel, binasal değil, zihinsel bir dönüşümden.
PİLOT S4 LİSELERİ
Öğrencisi olmanın keyfini her daim tattığım hocam, ‘İzmir’in muhteşem dimağı’ sevgili Uğur Yüce, kimi zaman dikkat çekici derlemeler hazırlar ve özellikle yapısal sorunların çözümlerine işaret eder. Yine çarpıcı bir öneri sunuyor; S4 Liseleri. “Dünya 4. Sanayi devrimini yaşamaya başladı biz ise montajdı, fasondu derken 3. Sanayi devrimini kaçırdık. Yıllar önce alınan fen liseleri kararı çok doğru idi, maalesef yozdurduk. Şimdi yeni bir sisteme ihtiyacımız var” diyen Yüce, S4 liselerinin kurulmasını öneriyor. Yüce’nin derlemesinde dikkat çeken satırları alarak öneriyi biraz daha açalım.
Günümüzde sanayi devriminin dördüncü çevrimine geçildi. Bu aşama, bilim ve teknolojideki gelişmelere bağlı ‘Siber Fiziksel Üretim Sistemleri’ ile tanımlanıyor. Akıllı fabrika, akıllı şebeke, akıllı lojistik ve akıllı ev ve binalar gibi akıllı altyapılar arasında kurulan ara yüzler sanayi 4.0 dijital dönüşümünde çok önemli. Donanım ve yazılımlar, akıllı robot teknolojisi, 3 boyutlu simülasyon teknolojileri, nesnelerin interneti olarak tanımlanan daha fazla sayıda cihazın birbirlerine bağlanması. Siber güvenlik, bulut teknolojileri ve birçok alan artık sanayinin hakimi olmaya hazır.
21.yüzyılın ilk çeyreğinde eskilerin yerini yeni endüstriler almaya başlayacaktır. Türkiye’nin devasa eksiğini kapatması için, öncelikle işgücü profillerinde değişimin sağlanması kaçınılmaz.
S.4 Liseleri yeni sanayi algısının eksiklerinin kapatılması ve eğitimin, çağa uyarlanması açısından bir dönüşüm niteliğinde. Liselerin ABD’de olduğu gibi, özellikle başarılı üniversitelerin kampüslerinde açılması, çocukların yeni çağ dahileri olarak yetiştirilmesi öneriliyor. Şöyle bir örnekle bitirelim;
ABD’li teknoloji devlerinden Apple, Microsoft, Google, Cisco Systems ve Oracle’ın toplam nakit miktarı geçen sene 504 milyar dolara ulaştı. Rakam; ABD’denin elindeki nakit miktarı olan 1,68 trilyon doların yüzde 30’u demek.
Yani dev Amerikan ekonomisi günlük 5 şirketin akışıyla dönüyor diyebiliriz. ‘Bu yazılım işine çok taktınız mı, kafayı yersiniz’ esprisi unutulmayan yeni Başbakan, esprilerine rağmen sektörün gelişimine koyduğu katkıyla tanınıyor. Yıldırım, İzmir’in bu önerisini dikkate alarak, büyük dönüşümlere imza atacak vakti, Başkanlık sistemi gelinceye kadar bulabilecek mi?
S4 liseleri nedir?
Literatürde STEM alanları olarak kullanılan S4, “Science, Technology, Engineering, Mathematics”, fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerini tanımlıyor. Biyo-teknoloji, yapay zekâ, nano-teknoloji ve telekomünikasyonda üretim teknolojileri eğitimi verilen okullara fen ve matematik alanlarına ilgi duyan öğrenciler başvurabilecek.