Bilgisizlik İçinde Çırpınan Bilgi Hırsızları
Kelimeler nasıl alınır ya da, ne hakla çalınır beni duyuyor musunuz! FİKRİ KALMAYAN SÖZ KORSANLARI YA DA SÖZ TERÖRİSTLERİ. Sözümona sanata ve sanatçıya değer verdiğini söyleyip sanatın kollarını felç eden bu bilgi ihraççılarını KINIYORUM.
Yıllardır bıkmadan ve usanmadan kalem ve kağıdın birbirlerine aşkını birleştiren ve onları bir arada tutmaya çalışan yazarın, şairin, bestecinin ve sanat denilen denizde yüzmeye çalışan onlarca insanın aklından ve kalbinden geçenleri, batık gemiden mal talan edercesine almak/çalmak/gasp etmek ayıp, günah, adapsızlık ve hayâsızlıktır.
Söz kalemde sıkıştı acıyor
Açılıyor kerameti olmayan kitaplar
Tıkandı zaman
Geçit vermiyor ansızlıklara…
Değişen ve gelişen bilgi çağında düzeleceği beklenen her türlü olgu ve olayın, günden güne artması emeğe saygısızlığı yüzsüzlerin eline bıraktı. Ömre bedel harcanan ve yıpranan beyinlerin hiçlik sancılarıyla tanımlanmaları ve değersizlik girdaplarına atılmaları, zamanı da zamanın heyecanını da bir kalemde silip atıyor depresif akıl zindanlarına. İletişimin son noktaya vardığı İnternet’le birlikte açılan paylaşım sayfalarında çalınan sözün, kelimenin ve tümcenin artık sınırı yok. Sanat yaptığı söyleyip yazan/çizen ve bunu söyleyenlerin sanata vurdukları darbede çok büyük.
İnternet dergiciliği, gazeteciliğiyle birlikte neredeyse tüm yerel ve ulusal formatta yayın organı İnteraktif sayfalarda yerini aldı. Günden güne artan görsel İnteraktif yayında yazı yazanların sayısı da yüzleri buldu. Eskisiyle ve yenisiyle birçok yazarın boy gösterdiği platformda kim, nereye, ne kadar ulaşabiliyor ve kitleleri toparlayabiliyor? sorularına cevap aramanın yanı sıra, acaba hangi yazısında kaç kelime alıntı ya da kimlerden alıntılarla yazı tamamlıyor bilinmiyor.
Doğru-yanlış ikilemleri içinde
Tümden gelimlerin aklı sakıncalar da
Sakıncalı birkaç cümleyi de çaldılar
Koparılan çizgili bir defterin anılarından…
Bilinememezlik sadece alınan tek cümle ve kelime de olabilir. Lakin bu durum paragrafları çalmalara kadar dayanınca fark edilir noktalara geliyor. Yazar ve şairlerin artışıyla birlikte seçici ve saygın yazılarda azaldı. Bu yokuş-aşağı inişi desteklercesine başkalarının yazılarını çalmak da marifet oldu. Hırsızlık ve çalma sözcüklerinin çirkinliğinden ve utançlığından (pek kimsenin bilmediği) intihal sözcüğüne sığınıldı. Yıllarca korsanla baş edemeyenler, şimdilerde bu paragraf aralarını çalıp çırpanlarla nasıl baş edecekler. Bunun için nasıl önlemler alacak ya da olanlar bu bilgi hayasızlığının karşısında göz yumup oturacak mı? Ve sorularının cevapsız kaldığı noktalara nasıl cevaplar bulunacak.
Bilgisizlik kanseri sarmış her yanını edebi(y)atın
Mekanı yoklarda kayıptır çareleri
Gün yüzü görmemiş efsanelerde
Tarihi yoklar sar(ar)mış nağmeleri
Bilgi (ç)ağının bilgi hırsızlarına yani söz teröristlerine artık dur demenin vakti geldi ve geçiyor. Emekle kalemine hayatını yaslayan bir avuç sanat ustası her şeye rağmen zamana; noktasını da, virgülünü de, ünlemini de, iki ve üç noktasını da koyacaktır.