Yapı Denetimlerden Şikayetimiz Var!
YAPI denetimler, son günlerde, 5 Şubat 2008 tarihli Yapı Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile beraber tekrar gündeme geldi. Yayınlanan yönetmelikle yapı denetim faaliyetleri yeniden tarif edilerek kuruluş ve çalışmaları ile ilgili olarak bir takım değişiklikler getirildi.
Bu değişikliklerin özetle anlamı şöyle: "Sorumlu ve yetkisiz yapı denetim, sorumlu olmayan ve yetkili belediyeler." Böylece sistem 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun amacının dışına çıkarak, fonksiyonlarını yerine getiremeyen, yetki ve sorumluluk açısından karmaşa içine sokuldu.
Yapı denetim firmalarının her ne kadar 1999 depremi sonrası ilk amacı "depreme dayanıklı yapılar " inşa ettirmek idiyse de, yapı denetim firmaları bugün evrak ve bürokrasi kıskacında. Belediye ile müteahhit arasında sıkışmış durumdalar. Yapı denetim firmalarının durumu, adeta "ne hacıya ne hocaya yaranamamış'' ve idam sehpasına ne zaman çıkarılacaklarını bekleyen idam mahkumundan farklı değil gibi..
Sorumlu Sayın Bakanın, "Yapı denetimlerden yana sıkıntımız var" açıklaması üzerine düşünecek olursak; bir sıkıntının olduğu aşikar. Ancak aslolan söz konusu sıkıntıların nedenlerinin ne olduğudur. Öncelikle nedenler irdelenmelidir.
-Yetki veren de denetleyen de aynı bakanlık. Peki sorun nerede?
Yapı denetim firmalarına yetki veren de, yapı ve proje denetçilerine yetki veren de yine aynı bakanlık. Söz konusu kurumları denetleyen ve diğer idareleri söz konusu işin içine sokan da aynı bakanlık… Peki, sıkıntı nedir?
80 yaşında, gözü görmeyen, 12 yıl sigortalı olarak bir devlet kuruluşunda masa başında oturmuş ama yönetmelik, mevzuat ve kanundan habersiz mühendis ve mimarlara denetçi belgesini verip yeterliliği aramayan bakanlık, yapı denetimlerden nasıl şikâyetçi olur!
Firma sahiplerinin yetkisi olmayacak, denetçiler yapıyı denetleyecek, hata olursa firma kapatılacak, mal sahibi ve müteahhit ceza almayacak, belediye göz yumacak, yapı denetim firmaları kapatılacak. Neden yapı denetimlerden şikayet varmış!
Sözkonusu sistemde zaten bundan başkası da beklenirse saflık olur herhalde.
-Müteahhitlik için hiçbir standardımız yok!
Denetçileri geçelim bir de müteahhitlere gelelim!....
Türkiye'de berber olmak için bile ustalık belgesi istenirken, müteahhit olmak için hiçbir yeterlilik ve standart aranmıyor. Paran varsa, sabah kalktığında müteahhit olabiliyorsun. Bu konuda en özlü sözü herhalde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar söyledi. Söylediği söze katılmamak içten bile değil. Erdoğan Bayraktar'ın da ifade ettiği gibi "Bu ülkede çıraklık yapmamış olan, ustalığı bilmeyen, kalfalık seviyesine ulaşmamış insanlar müteahhitlik yapıyor, sıkıntımız bundan."
Proje müellifi, mal sahibi, müteahhit, belediye kafa kafaya verip bildiğini yapıyorsa, yapı denetim firmaları sorumlu olmasına rağmen yine söz konusu yapı denetim firmaları yetkisiz ise, "Demoklesin Kılıcı" yapı denetim firmalarının ensesinde duruyorsa; yapı denetimler ne yapsın!...
Evet ....
'Yapı Denetimler'den şikâyetimiz var. Duyanlar duymayanlara duyursun!
Jale Hanım,
Ağustos 20th, 2009 at 14:45"Yapı Denetiminden" niye şikayet olunur ki. Bu durum sadece, "Yapı Denetimi" isminin yanlış konulmasından gelmektedir. Genel hukuk kurallarına ve fonksiyonlarına göre, yapı sahibine karşı sorumlu olanların, yine yapı sahibinin isteklerine göre, "nasıl denetleneceğini" aralarında hazırlanması öngörülen çalışma şartları içinde ve sadece yapı sahibine karşı ve onun teknik müşaviri olabilecek olan, yapı denetiminin işlevleri bahis konusu olabilir. Genelde zannedilen ve umulan husus, yapı denetiminin, "ulu yönetim" adına yapıldığı kavramının hakim olmasıdır. Hasta karşısındaki tabip veya davacı karşısındaki hukuk temsilcisinin yapabileceği kadardır onun etkisi veya yetkisi.
Kısaca: "Yapı Denetimi" görev de-ğil, sadece yapı sahibine karşı yapılan "HİZMETTİR". Eğer, yapı sahince her hangibir ödeme yapılmamış ve zorlama var ise, o zaman da "angarya"dır. Zannederim, ayni görüşteyiz.
G.Özışık
jale hanım haklı oldunuz konu olmakla birlikte müteahitlik yapmak için belge yada yeterlilik istenseydi bugün yapı denetim olmasına gerek yoktu bizler 250.000 tl yapı denetime parayı neden verioruz biliormusunuz ben organizeyi yapayım yapı denetimde bilgisini satsın bize die verioruz bu şahşahalı hayatı bu hizmeti vermek için alıorlar..herkes kendi işini düzgün yapsa meselesi bu..yapı denetim bi çok firmadan denetmenlik işini alıp sahaya bile gelmior sadece ödemesini alaca zaman arıor..müteahit olan kişide elbette yapım gücü olması yeterlidir çünki sistem oto kontrol ağını kurmuş hem belediye hem yapı denetim hem projeci bunları bizler hizmet olarak satın alıoruz konu müteahit deil yapı denetim ve belediyedeki aymazlıklar..müteahit taahhüt eden demektir..taahhüt etmenin belgesi olmaz..lütfen bilerek yorum yapalım..çünki müteahit asıl riski sahibidir..parasıyla iş kazasıyla zararıyla..belediye ve yapı denetim ne risk alıor????işini düzgün takip etse bi sorun kalmayacak..burda müteahit inanın en arada kalan yerde sizin dediniz gibi belediye ve yapı denetim arasında kalan benim gibi...yazınızı yanlı yazdınız müteahitin ne analama geldiğini bilmediğiniz için açığa çıkarıor lütfen müteahit ne demek bi bakın..kelimeleri kulanırken anlamını bilmek gerektini düşünüorum..
Şubat 22nd, 2011 at 14:26