Ondokuzbin Dokuzyüz Doksanaltı Grip Daha Var!-IV
Eğer bu süratle yayılırsa 2015 yılında burada olabileceği varsayımında bulundu. Sizi bilmem bence yanılıyor hesap ortada (KKKA) 1944–1956 -2002 en yaygın 2009 görüldüğüne göre şimdi karşılaştıralım bakalım kene ile at’ın hızını.
Neyse bende gülünç duruma düşmeden biz diğer virüsümüze gelelim.
Hanta virüsü. Bu da nereden çıktı demiyorsunuz tabi.
Çünkü bunu ben duyduğum an aynen; aaaaa bu da nereden çıktı demiştim. Hanta virüsler ilk kez 1950 senesinde Kore’ de tanındı. Zaten ismi’de ilk kez bulundukları Hantan nehrinden aldığı söylenmekte.
Akciğer ödemine yol açan hastalık ise ilk 1993 yılı mayıs ayında, Colorado, Utah, New Mexico ve Arizona sınırlarının kesiştiği bölgede (Four corners area) yaşayan insanlarda ortaya çıkan akut ateşli hastalık tablosu ile tanınmış.
Bizde ise 2009’un şubat ayında 15.04.2009 Sağlık Bakanlığının yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi; Bartın ve Zonguldak’ ta yüksek ateş, bulantı, kusma şikâyetleri ile başvuran 15 kişide Hanta virüs enfeksiyonu şüphesi olduğunu ve bu hastalardan birinin öldüğünü açıkladığında duyduk.
Henüz kesinlik kazanmadığı da açıklamaların ardından gelmişti.
Bu konuda sayın Prof. Dr. Akdur; “ Öyle anlaşılıyor ki iklim değişikliği, hayvan hareketlerindeki değişimler ve ticari faaliyetlerin artması nedeniyle küçük hayvanların bölgemize taşınabilmiş olmasından dolayı, daha önceden ülkemizde görülmeyen hastalıklar da bölgemizde görülebilecektir. Kuş gribi, KKKA ve ardından da Hanta virüsü hastalığının ortaya çıkması önümüzdeki yıllarda bu tür hastalıklara daha büyük bir önem verilmesi gerektiğini gösteren belirtilerdir.” Diyor.
Virüs bu ya yaz yaz bitmiyor. Biz şimdilik gündemimize yeni giren en son virüsten biri olan Nil virüsünden de bahsedip noktayı koyalım.
Sakın o da ne demeyin. NİL virüsünden bahsediyorum.
Geçen yıl İsviçre’de bu yılda Yunanistan’da görülmeye başlayan Batı Nil Virüsü Yunanistan'da bugüne kadar 8 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Batı Nil Virüsü (WNV) vakalarının 114'e ulaştığı bildiriliyor haber kaynaklarına göre.
Yunan medyası, özellikle kuzey Yunanistan'da görülen vakalardan 67'sinin bugün itibariyle tedavilerinin yapıldığı hastanelerden taburcu olduğunu, müşahede altında olan hastalardan 10'unun ise yoğun bakım ünitelerinde bulunduğunu duyurdular.
Açıklanan bir başka habere göre 2009 verilerinde Amerika ve Kanada’da 30.000 kişi bu virüsü almış.
Bunlardan 1000 kişi ölmüştür. Ölüm oranı insanda ortalama % 3-15’dir; ancak atlarda ölüm oranı %30’larda görülmüştür. Garip olan bu virüsü kenelerinde taşıyor olması.
Bu güne kadar Cezayir, Fas, Romanya, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Tunus, Rusya, İsrail’de görülmüştür. Amerika’da is New York şehrinde 1999 yılında 62 vaka ile başlamış ve hızla diğer eyaletlere yayılmış.
Başladığı yıl New York, New Jersey ve Connecticut’ eyaletlerinde 7 insan, 6 at ve yüzlerce kuş ölmüştür. Bunlar göçmen kuşlarla yayılabildiği gibi uçak içinde ve eşyalar arasında da taşınabildiği yapılan açıklamalar içinde geçmekte.
Komşumuz Yunanistan’ ın kuzey bölgelerinde 92 kişide Batı Nil Virüsünün (BNV) görülmesi ve bunların 8’ inin ölmesi bu virüsün ülkemiz için de tehlikeli olabileceğini gösteriyor haber kaynakları. Çok geçmeden Sağlık Bakanlığından yapılan bir açıklamayla gözler Manisa’da 6 kişinin ölümüne neden olan enfeksiyon’a çevriliyor. Yunanistan’ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan ve ‘ Batı Nil Ateşi ’ adı verilen viral enfeksiyonla ilişkisi olabileceği açıklamaları hemen yazılı ve sözlü basında yerini alıyor.
Haaa bu arada eldeki aşı stok’u hakkında hala bir bilgi edinemedim. İleride günü geçmiş aşıları, aşı meraklıları bilmeden vurulmasınlar diye bir sorayım dedim.
Kapımızı haberli veya habersiz çalmayı düşünen virüslere tekrar duyurulur: Ben anti-virüs programı kullanıyorum sakın ola ki benim semtime uğrama, benden söylemesi, bak neden daha önce söylemedin deme…
Herkese ama iki ayaklı ama dört ayaklı Virüslerden uzak sağlıklı günler dilerim…
Yazınızı okudum
Eylül 7th, 2010 at 02:20Sağlıkla ilgili bilgilendirme yazılarınız fark yaratıyor
Çapar Kanat
Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi