Her, “gelişme-kalkınma iktisatçısına” sorulması gereken ilk soru şudur;
Memleketin sanayisinde, emek verimliliği ne durumdadır?
Yani, imalat sanayisinde çalışan her bir kişi, ne kadar üretim yapmaktadır?
Bu göstergeye işgücü ya da emek verimliliği denilmektedir. Çok önemli bir göstergedir. Her dönem, ülkelerin esas gelişme ve kalkınma göstergesi budur.
Çünkü bu gösterge; çalışan bireyler ile üretim arasındaki ilişkiyi göstermekte, bunun artması ve ortaya çıkan katma değerin adil bölüşümü ülkelerin toplumsal kalkınma yolunda ilerlediğine işaret etmektedir.
T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü’nün aylık yayın organı “Kalkınmada Anahtar Verimlilik” Dergisindeki veriler esas alınarak oluşturulan Tablo’ya göre;
2010 yılı ile 2015 yılı arasında, emek verimliliğinde, küçük oranda artış ve azalışlar olsa da, esas olarak endeks yerinde saymıştır.
2010 yılında, sanayide 100 olan verimlilik endeksi 2015’e gelindiğinde yine 100 civarındadır.
Benzer bir sonuç bir diğer çalışmada da ortaya konulmuştur.
TİSK’in 7 Haziran 2016 tarihli Bülteninde (s;2), imalat sanayiinde 2010’da 100 olan verimlilik endeksi, 2014’te 100,9 olarak hesaplanmıştır.
Verimlilikte bir duraklama döneminde miyiz?
Bu soruya evet diyebiliriz.
Hedeflenmesi gereken; her dönemde işgücü verimliliğinin sürekli arttırılması ve bunun da esas olarak, teknolojik yenilikler sonucu yapılan yatırımlara dayanmasıdır.
Yoksa işsizliği arttıran istihdam düşmesi değildir, hedeflenmesi gereken…
Diğer yandan, yine aynı kaynakta(Anahtar, Mayıs 2016,s;48) 2005-2015 döneminde, ileri teknoloji grubuna giren, “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” sektöründeki işgücü verimliliğinin düşme eğiliminde olduğu ifade edilmektedir.
Bu olgular, 2023 yılına doğru küresel rekabet iddiasında olan bir ülke için önem arz etmektedir.
2010’dan bu yana, verimlilikte “duraklama”, yüksek teknolojili bir önemli sektörde de “gerileme” eğilimi içinde olmak, iktisat politikalarımızı, özellikle de büyüme modelimizi yeniden gözden geçirmeyi gerektirmektedir.
Tablo; İşgücü Verimliliği
Kaynak; Ulusal Verimlilik İstatistikleri, Çalışan Kişi Başına Üretim Endeksi(2010=100), Anahtar, Mayıs 2016, S;65), İsimli Kaynaktan Alınarak Tarafımızca Düzenlenmiştir.
Sevgiyle ve üretkenlikle kalın..