Vergiyi Kim Ödüyor, Tüsiad mı Türk Vatandaşı mı?
Ülkenin terör konusu ile ilgili beyanatında Tüsiad Başkanı Cem Boyner ‘’Kurumlar Vergi’ sinin % 90’ ını Tüsiad Üyeleri ödüyor ’’ dedi.Boyner, cümle olarak doğru söylüyor ama karatma yapıyor. Dikkat ediniz ülkede toplanan tüm vergilerin % 90’ ını Tüsiad ödemediği halde sade vatandaşı bir yana bırakalım okur yazarlarımız bile ‘’ Vay anasına, Tüsiad bu ülkedeki vergilerin % 90’ ını ödüyormuş ’’ zannına kapılıyor.
Bu ülkede vergiyi kimin ödediğini bilmek için Gelirler Genel Müdür’ ü, Defterdar olmaya gerek yok.
Zenginlik veya servet düşmanı değiliz. Tüm Dünya’ da adı ne olursa olsun sonu siad olan tüm siad’ ların üyelerinin, büyük sermaye sahiplerinin, her ne kadar kimlikleri o ülkenin vatandaşlığını gösteriyor olsa da sermayenin milliyeti olmadığına inanıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ ün vefatını takip eden yıllarda her ne kadar bir ‘’ Milli Burjuva Yaratma ’’ gayretleri olmuşsa da oluşan sonuç ‘’ Milli Burjuva ’’ değil, Uluslararası sermayenin yerli partnerleri durumuna gelmişlerdir. Devlet eliyle sermaye tabana yaygınlaştırılmayıp, ortadirek küçük esnaf, tarımda çiftçi, çiğ süt üreticileri güçlendirilmeyip üç beş kişi hangi sistemle zengin edilmiş olurlarsa olsunlar, büyük sermayenin uluslararasılaşması süpriz değildir. Dünya’nın her yerinde böyledir. Bu Küreselleştirilmenin’ nin bir parçasıdır.
Tüsiad’ın sadece üyelerinin özel hak ve menfaatleri ile ilgili değerlendirmelerinin dışındaki reçetelere yukarıda sunduğumuz perspektiften bakılması gerektiği kanaatindeyim. Tüsiad başkanı Boyner basına verdiği demeçte demek istiyor ise: Teröre harcanan 300 milyar doların, ordunun, güvenlik kuvvetlerinin harcadığı paranın, memura verdiğiniz paranın, devletin yaptığı yatırımın yüzde 90’ ını da ben ödüyorum diyor ise bu koskoca bir yalandır.
Yazımızın esas tema’ sı vergiyi kim ödüyor? Tüsiad mı, Türk Vatandaşları mı ? Tüsiad Başkanı Sayın Cem Boyner Kurumlar Vergisi’ nin % 90’ ını Tüsiad Üyeleri ödüyor sözleri doğrudur. Peki şu soru bana sorulabilinir. Doğru ise ne yanlış? Yanlış olan Ülkemizde toplanan vergilerin % 90’ ını Tüsiad ödemiyor. Ama Sayın Boyner Kurumlar Vergisi’ nin % 90’ nını Tüsiad üyeleri ödüyor demecini okuyan insanlarımız, memurumuz,işçilerimiz,esnafımız vel hasıl tüm yetmi milyon Vatandaşımız,esnafımız ‘’ Vay anasına ‘’ demekten kendini alamamışmıştır. Gazetecilik okulunda bir veya yarım dönemlik de olsa ekonomi dersi almış gazetecilerimizden bir tanesi karşısına geçip ‘’ Ülkemizde toplanan vergilerin kaçta kaçını veriyorsunuz bayım’’ soran da olmadı. Bir kaç gün sonra Haber Türk’ten Yiğit Bulut bu konuda bir proğram yaptı. Proğram’ da Tüsiad’ ın temsilcisi değil bir Uzmanı katıldı.
Tüsiad, Ülkede toplanan vergilerin ne kadarını ödüyor, şimdi inceleyelim:
Ülkede toplanan tüm vergiler içinde Boyner’ in bahsettiği Kurumlar Vergisi’ % 10’ a sahip.
Yani ülkemizde 100 TL vergi toplanıyor ise bunun 1 TL’ sini Tüsiad Üyeleri ödüyor.
Habertürk bu konuyu sansürsüz proğramında yaparken Prof Dr: Osman Altuğ benim hesaplamamı % 2,5 olarak açıkladı. Yani Prof. Dr. Osman Altuğ’ un banka gelirleri dahil Tüsiad’ ın toplamda ödediği vergi % 2,5 açıklamasını kabul ediyorum.
Benim hesabıma göre % 1 Prof Dr. Osman Altuğ’ un 2,5 TL’ nin de % 90’ ını Bankacılar ödüyor. Yani turşunun suyunu Tüsiad üyesi Bankalar, suyunun suyunu da Tüsiad’ ın sanayici üyeleri ödüyor.
Tüsiad Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ da da yatırımımız var diyor. 3 milyar tl. Bu yatırımlar ise özelleştirilmeden satın alınan çimento fabrikaları ve enerji ( baraj, hidroelektrik santralları) yatırımlarıdır. Tüsiad’ ın Doğu ve Güney Doğu’ da tek bir çivisi bile yoktur desek yerindedir. Doğan Grubunun Gümüşhane’ de Organik Tarım yatırımını da haydi inkar etmeyelim!
Sesi medyaya yansıtılmadığı için Türk Vatandaşlarının; Toplanan Vergilerin % 90’ ını yani tamamına yakınını ben ödüyorum sesini duyamıyoruz.
Bankacılık sektörü dışında faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri sanayicisi iki Tüsiad Üyesi ödedikleri vergiyi bir vesile ile hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren bizlerden geri alıyor. Bu geri alış, hayvancılık desteklerinde aldığımız parasal destekler, çiğ sütte adil bir fiyatın sağlanmayışından dolayı Tüsiad’ ın bu iki üyesine ve Tüsiad Üyesi olmayan süt sanayicilerine, diğer Siad üyelerine gerisin geriye gidiyor.
Türk Vatandaşları, satın aldıkları benzinle, Çiftçimiz, nakliyeci esnafımız, kamyoncularımız satın aldıkları mazotla, satın aldıkları otomobil için ödedikleri ÖTV (Özel Tüketim Vergisi),Esnafımız,vatandaşımız KDV (Katma Değer Vergisi), Konuştuğumuz telefon faturalarındaki yine ÖİV (Özel İletişim Vergisi) ile toplanan vergilerin % 90’ ını ödüyor.
Vergiyi ödeyen Türk Vatandaşları, Tüketicilerdir!
Kurumlar Vergisi’ nin % 90’ ını biz ödüyoruz diyerek hiç de Sayın Boyner böbürlenirken;
Türkiye’ de toplanan vergilerin mi % 90’ nı mı Tüsiad Üyeleri ödüyor? Sorusunu soracak bir basın mensubu da karşısında maalefef yok! Diye yazımızı noktalayacak iken habertürk proğramı bizim yazımızdaki konuyu gündeme almasından memnuniyet duyduk.
Sonuç olarak Tüsiad toplanan vergilerin % 2,5 unu bankalarıyla birlikta ödüyor. Türk Vatandaşları ise % 97,5 ini ödüyor. Vatandaş sessiz, ama Tüsiad’ ın sesi maalesef bizim sesimizden iyi duyuluyor.
Diline sağlık barıştada savaştada yükü hep halk öder. Sermaye kan emici bir asalaktır.onlar vergi vermez kredi hortumlar. "Zavallı koyun sürüsü çobanıda o besler çoban köpeğinide kurduda" Cenap şahabettin
Temmuz 14th, 2010 at 07:53Yazımda ismi geçen Cem Boyner yerine Ümit Boyner olacaktır. Yazımı dikkatle okuyan Sayın Semra Eker Hanımefendiye teşekkürlerimi sunuyorum.
Temmuz 14th, 2010 at 19:19Çapar Kanat
Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi
Bu yazinin basindan ortasindan ve sonundan birer cümle okudum. Bu ülkede vergiyi veren isverenlerdir.
Temmuz 14th, 2010 at 20:48Bunun lami cimi yok.
Okuyana selam. Saim Turan
Sayın Kanat,
Terimleri ve katagorileri doğru kullanmak gerekiyor. Bir "vatandaş" olarak bizleri aydınlatmanız gerekirken elbirliği ile kafamızı daha da karıştırıyorsunuz. Vergi ne demektir? Kaynağı nedir? Vergiyi kim? Kim adına toplar? Kimin için harcanır?
Temmuz 16th, 2010 at 09:57"Vatandaş", "Türk Vatandaşı","Gerçek Kişi", "Tüzel Kişi", "Yabancı" Kişi ve Kurumların Vergilemedeki durumları ve konumları nelerdir? (Yabancı Sermaye'nin vergilendirilmesinde %11'lik bir durum vardı- hani Anayasa Mahkemesi Bu durumun 'Eşitlik İlkesine Aykırı' bularak iptal etmişti.-
Bunun sadece T.C'de değil, AB,ABD ve tüm dünya ülkelerinde geçerli evrensel bir tanımı ve uygulaması olması gerekmiyor mu? 2009 Krizinin, kaybedilen sermayelerin faturasını vergiler yoluyla, "vatandaş"dan tahsil etmek için uygulamaya sokulmaya çalışılan "vergilendirmelerin" kimlere kesildiğini niçin konu etmiyorsunuz? Çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerin, emeklilik yaşlarının uzatılması, sosyal ödemelerin kısılması, işsizliğin artarak devam etmesine karşılık, işsizliğin önlenmesi adına yapılan girişimlerin ne anlama geldiğini, neden, niçin ortaya koyup aydınlatmıyorsunuz?
Daha dün bankalar birliğinin açıkladığı "Milyoner Hesap Sahipleri"ndeki artışın (2010 Yılının ilk yarısında Bankalarda Bir milyon TL hesabı olanlardaki sayı 6000 küsur kişi artarak 31.000 küsur kişiye çıktığını) dolayısıyla birikimlerin nerelere gittiğini neden yazmıyorsunuz...
Bir ülkede namuslular da namuzsuzlar kadar seslerini yükseltmedikçe işler düzelmez demiştir, Rahmetli İnönü. Ne yazık ki memlekette namuslular seslerini yükseltmedikleri için herşey giderek karışmaktadır. Günümüzde herşey o kadar karışmıştır ki, devlet kimi tutarsam anlamında vergi almaya başlamış, namusu ile vergi ödeyene nerede ise rastlanamaz olmuştur.
Temmuz 16th, 2010 at 10:35Sayın Mithat Direk,
Temmuz 16th, 2010 at 13:09"Namusu ile vergi ödeyen", "namuslu ses yükseltme", "devlet kimi tutarsam... vergi alırım" biraz açık ve dikkatli yazmak gerekmiyor mu? Bu sözlerin altını doldurabilir misiniz?
Elbette doldururum, kira beyannamesi veriliyor değil mi? Gidelim kirada evi olan kaç mükellef vergi veriyor? Bir hesaba göre %10 bile değil...
Temmuz 19th, 2010 at 11:08