Uzakları Yakınlaştıran Mektuplar Ne Güzeldi..
23-30 EKİM PTT HAFTASIDIR..İlk Posta Teşkilatı (PTT) 23 Ekim 1840 da kurulmuştur.
Bugün 23 Ekim 2015 PTT nin kuruluş yıldönümünde aklıma sadece MEKTUPLAR geldi.Ah o nostalji dolu mektuplar ne güzeldi,ne özeldi.Çünkü mektuplar gönderen kişinin sanal ortamda bilgisayar ile değil, kendi el yazısı ile yazılırdı. İşte o yazılar da gönderen kişi hayatta olsa da olmasa da mektuplar özenle büyük anı idi ve özenle saklanır, özlem dolu duygular ile koklanırdı.
Mektuba başlamadan önce klasik cümle olan “Nasılsın, iyimisin inşallah iyisindir. Sende beni soracak olursan çok şükür sıhhat ve afiyetteyim) diye yazdıktan sonra mektubun sonunda ise (Daha yazacak şey bulamadım, büyüklerin ellerinden, küçüklerin ise gözlerinden öperim.” Yazılırdı.Mektubu yazan kişi o mektubu gönderdiği kişiden ayrıldıktan sonra güncel yaşamındaki her şeyi en ufak ayrıntısına kadar yazıp anlatır,sayfalar dolusu mektuplar olurdu.İşte bu vesile ile acılarını,sevinçlerini yazı ile de olsa karşılıklı mektuplaşarak en özel her şeylerini,duygularını özgürce mektuba yazıp paylaşırlardı.Ama ne yazık ki şimdi sanal alemin büyüsünde insanlar bir şeyler paylaştıklarını sanıyorlar ama aslında yalnızlar,neden mi? Çünkü sanal dünya sahtedir,yalandır,yapaydır,güven hiç olamaz.Ama mektuplar kendi el yazıları ile olduğu için gerçek ve güvenilir olurdu.
Ben 44 yıl önce nişanlı iken eşim ve benim birbirimize yazdığımız mektuplarımızı halen özenle saklıyorum. Belki yıllar sonra torunlarımız bu mektuplarımızı okuyup nostalji yaşarlar ve biz öldükten sonra bizi anarlar kim bilir? O yıllarda (1971-1972) nişanlı gençler büyüklerinin yanında konuşamaz, yan yana oturamazlardı. Annenin babanın yanında suskun, hazır ol duruşunda, tedirgin, babanın kaşları çatılmasın diye iki gencin elleri ellerine dokunamaz, birbirlerinin yüzüne asla bakamazlar, sadece gözleri ile kaçamak bakışları ile kalplerinin seslerini duymaya çalışırlardı. İşte o zamanlarda da nişanlı gençler duygularını, özlemlerini, sevgilerini anlatan kelimeleri mektuplar sayesinde birbirlerine ulaştırırlardı. Hatta isimlerinin baş harfleri kalp işaretinin üzerine renkli kalemler ile çizilir, süslenir, sevgiler, sevdalar ancak bu şekilde anlatılırdı. Akraba eş dost uzakta olan herkes ancak mektuplar sayesinde birbirleri ile haberleşme imkânları olurdu. Mektup ile duygular paylaşıldığı gibi mektuba gönderen kişinin eli dokunduğu için mektuplar hasret, mektuplar sevda, mektuplar özlem kokardı. Ama şimdi kâğıt ve kalem ile iletişime “ Kağıt ve kalemle haberleşmek ilkeldir” diyebilen sözüm ona çok bilmiş, okumuş cahil bazı köşe yazarları var. Şimdi soruyorum? Mektuplar karşı tarafın kendi el yazısı ile yazılınca mı güvenilirdir?,veya bilgisayarda kimin yazdığı belli olmayan sanal mektuba mı güvenilir?
Kısacası bugün PTT nin kuruluş yıldönümünde diyorum ki: Keşke yaşamımızda bir çok değerler eskisi gibi olabilse. Yalan ve yapay, sahte ve yalancı,çıkarcı sevgiler olmasa, eski gerçek ve yürekten gelen güzellikler,tertemiz duygular, ,acılar ve sevinçler güvenilir mektuplar ile paylaşılsa .Keşke sanal değil de! Uzakları yakınlaştıran, özlemlere ilaç olan mektuplar ve bayramlardaki kartpostallar tekrar yaşasa bence ne hoş olur demek isterdim ama ne yazık ki Ülkemizde insanlar ne acı ki halen evine bir ekmek götürmek için hayat mücadelesi yaşarken nasıl mektuba para versinler?
Üzülerek diyorum ki: İşte bir ülkede ekonomi bitmiş, işsizlik, düzensiz ve adil olmayan gelir dağılımı var ise ne yazık ki, eski manevi güzelliklerde çoktan bitmiştir. Temennim inşallah bizden sonraki yeni kuşaklar ayakta kalmak için bizler gibi yıpranıp ezilmeden, daha güzel ve yaşanılır, huzur ve barışın var olduğu bir dünyada daha sağlıklı ve daha mutlu yaşarlar…23.10.2015
SABİHA SERİN