Uykusuzluk Stres Gibi Zararlı
Hollandalı ve İngiliz bilim adamları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre uykusuzluğun bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri var. Araştırmada, 15 genç insanın bir hafta boyunca her gün sekiz saatlik uykudan sonra kan hücreleri sayıldı.
Denekler uyandıktan sonra 90 dakika içinde 15 dakika süreyle gün ışığına maruz bırakıldılar ve son 3 gün kafein, alkol veya ilaç kullanmaları yasaklandı.
Bundan amaç, iç saatlerinin stabilize etmek ve yoğun laboratuar araştırmalarından önce uyku eksikliğini en aza indirmekti.
Normal uyku-uyanıklık döngüsünde beyaz kan hücrelerinin sayısı (lökositler) ile 29 saatlik uykusuzluktan sonra alınan kanlardaki sayıları kıyaslandı.
En büyük değişikliğin “granülosit” adı verilen hücrelerde olduğu, bunların sayılarının özellikle gece arttığı ve gece-gündüz ritminin kaybolduğu belirlendi.
Bu sonuçlar ne ifade ediyor?
Bu araştırma, tıpkı strese maruz kalındığında olduğu gibi granülositlerin sayı ve günlük ritimlerinin akut uykusuzluktan doğrudan etkilenebileceğini gösteriyor.
Granülositler beyaz küreler yani lökositlerin bir türüdür ve bunlar bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşında en önemli elemanlarıdır.
Bu araştırmaya bakarak lökositlerde gözlenen değişikliklerin sebebi konusunda herhangi bir şey söylemek mümkün değil; bunun mekanizmalarının ve kronik uykusuzluklardaki ehemmiyetinin ayrıca araştırılması gerekiyor.
Gelelim neticeye
Daha önce yapılan çalışmalarda uykusuzlukla obezite, diyabet ve hipertansiyon arasında bağlantı bulunduğu, uykunun bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi gerekli olduğu ve kronik uyku eksikliğinin bağışıklık sistemini bozduğu ortaya çıkmıştı.
Bu bilgilerin yeni araştırmalarla artırılmasıyla, uykusuzluk çekenler ve gece vardiyalarına kalanlarda görülen hastalıkların sebebinin aydınlatılması mümkün olabilir.
KAYNAK: http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=28578