Uykusuzluğu Yok Etmenin Birkaç Etkili Yöntemi
HİÇ BU AÇIDAN BAKTINIZ MI?
Zihinsel sorunlarını çözmek, iş ve özel hayatlarında uyumlu ve sağlam ilişkiler kurmak, başarılı olmak ya da başka birçok soruna
çözüm bulmak için bireysel terapi programlarıma katılan yüzlerce kişiye baktığımda, ortak sorunlarından bir tanesinin uykusuzluk olduğunu görüyorum. Sabahları zinde kalkamadıklarından, kendilerini her zaman yorgun hissettiklerinden, hemen uykuya dalamadıklarından, gece yarısı uyanıp sonrasında ise uyuyamadıklarından şikâyet eden öyle çok kişi var ki... Oysa düzenli ve derin bir uyku, kişi için en büyük gereksinim. Uykusuzluk sorununu gideremeyen kişiler, ciddi boyutlara ulaşabilecek birçok fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkla karşılaşmakta.
Uykusuzluğun temel nedeni zihnin sürekli düşüncelerle meşgul olmasıdır. Hâlbuki uyku, bedenden çok zihin için gereklidir. Gece boyunca bedenimizi değil, zihnimizi dinlendiririz. Uyku, beden ve zihin için doğal bir yenilenme süreci olarak da tanımlanabilir. Doğaya bir göz atalım! Hiçbir hayvan uykusuzluk gibi bir sorunla karşılaşmaz. Erken uyur, erken uyanırlar. Fakat insanoğlu doğanın düzenine karşı geldiği için bu tür sorunlarla karşılaşmakta ve sağlığını günden güne kaybetmektedir.
Bu yazımda, doğanın düzenine uyum sağlayarak uyku alışkanlıklarınızı düzene sokmak ve doğrudan uyku kalitenizi yükseltmek için size birkaç temel öneride bulunmak istiyorum.
Doğanın ritmine kulak verin.
Akşamları saat 21.30-22.30 civarlarında ilk uyku sinyallerinin belirmeye başladığını fark ettiniz mi? Bu belirtiler gece yarısı saat 23.00-02.00 arasında tamamen ortadan kaybolur. Bu nedenle, size ilk önerim, yatağa girmek için uygun olan zaman dilimini, yani 21.30-22.30 aralığını kaçırmamanız olacaktır. Doğa, bu saatlerde farklı bir enerji dalgası yayarak vücudunuzda bir yenilenme süreci başlatır ve saat 24.00’e kadar bunu sürdürür. (Mevsimlere göre bu saatler değişiklik gösterebilir.) Bu yenilenme süreci sadece uyuyan kişide gerçekleşir. Bu nedenle erken saatte yatmak beden ve zihin için çok yararlı ve gereklidir.
Akşam yemeğini erken saatte bitirin.
Akşam yemeği için ideal saatler yatmadan yaklaşık 3 saat öncesidir. Yatağa girdiğinizde midenizin boş olmasına dikkat edin. Aksi takdirde midedeki şişkinlik kişiye rahatsızlık verir ve uykuya dalmayı güçleştirir. Bu nedenle akşam yemeğini erken saatte yemek, düzenli uyku alışkanlığı sağlamak için son derece önemlidir. Yemekle ilgili dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise, akşam yemeklerinin niteliği ve niceliği ile ilgilidir. Akşam yemeklerinizin sindirimi kolay olmasına ve miktarının fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla yemek yiyen kişi, daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Yani çok yiyen çok da uyur. Bununla birlikte çay, kahve, alkol, sigara gibi uyarıcı maddelerden mümkün olduğunca uzak durun.
Beden ve zihnin rahatlığını sağlayın.
Yatmadan önce bedeni ve özellikle de zihni rahatlatmak, uyku kalitesini arttırmaktadır. Bu nedenle yatağa girmeden önce duş almak ve ardından da birkaç yoga hareketi (asana) yapmak yerinde olur. Böylece vücudunuzdaki yorgunluğu atıp bedeninizi şarj edersiniz. Peki, yatağa girmeye hazır olmanıza rağmen zihniniz hala günlük problemlerle meşgulse ne yapmalısınız? Bu tip düşüncelerle asla yatağınıza girmeyin. Düşünmek istiyorsanız, bunu oturarak yapın; yani oturun ve düşünün! Asla yatağınızı düşünme eylemleriniz için kullanmayın. Yatak sadece uyuma yeridir, düşünme yeri değil. Uyku için yatıp düşüncelerle boğuşmak tıpkı bir yandan arabanın gazına basıp diğer yandan frene basmaya benzer. Böyle bir durumda araba ne hareket eder, ne de durabilir. Uyumaya kararlıysanız, düşüncelerinizi bir kenara bırakmalısınız.
Dikkatinizi nefesinize verin.
Zihni durdurmak için önereceğim en etkili yöntem, dikkatin nefese verilmesidir. Yatağınızda sırt üstü uzanın ve dikkatinizi tamamen nefesinize verin. Nefesinizi mırıldanarak boşaltın. Bu mırıldanmanın yarattığı doğal titreşim beden ve zihninizi uyuşturarak rahatlatır. 5-10 dakika bunu uyguladıktan sonra sağ tarafınıza dönerek uykuya geçin.
Akşam saatlerindeki faaliyetlerinizi azaltın.
Uyumadan önce fazla faaliyette bulunmamak, uykunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Televizyon seyretmek ya da bilgisayar kullanmak zihni dalgalandırır. Bu nedenle akşam saatlerinde bu gibi faaliyetlerden uzak durmak son derece faydalıdır. Aynı şekilde, yatakta kitap okumak yerine dinlendirici meditatif müzikler dinlemek zihninizi rahatlatıp uykuya hazırlar.
· Diğer hususlar:
o o Bir bardak ılık süt içmek, yatmadan önce iyi gelir.
o o Yatak odanızın karanlık ve havalandırılmış olmasına özen gösterin,
o o Yatak odanızın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edin.
o o Odanızda, ortamı rahatlatacak yoğun olmayan doğal kokular ve yağlar kullanmak yerinde olur.
o o Uyurken kullanacağınız elbiseleriz de rahat olmalıdır. Uyku için özellikle pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir.
o o Tek başınıza uyumak daha huzurlu ve keyiflidir. Evliyseniz, bazı günler yalnız yatmanın tadını çıkarabilirsiniz.
o o Asla kedi, köpek gibi evcil hayvanları yatak odanıza almayın.
o o Ayrıca yatak odanızda canlı bitkiler bulundurmayın.
Bu yazımda sizlere düzenli uyku alışkanlığı geliştirebilmeniz için kolayca uygulayabileceğiniz birkaç temel teknik sundum. Fiziksel ve zihinsel açıdan çok yararlı olan bu tekniklerin sağladıklarını saymakla vaktinizi almak istemiyorum. Bunları öğrenmenin en iyi yolu uygulamadır. Bu nedenle size tavsiyem bu birkaç basit konuya dikkatinizi vermeniz ve hiç ertelemeden uygulamaya başlamanız.
Uykusuz gecelerin sizden uzak durması dileklerimle…