Ünye’ye Konteyner Liman İntihar Olur
Ünye’de organize sanayi bölgesi var mı? yok.
Fatsa’da organize sanayi bölgesi var mı? var.
Altınordu’da organize sanayi bölgesi var mı? var.
Ünye organize sanayi bölgesi kısa zamanda başlayacak gibi gözüküyor mu? Hayır.
Fatsa’da genişleme organize sanayi bölgesi kısa zamanda başlayacak gibi gözüküyor mu? Evet.
Altınordu’da ikinci organize sanayi bölgesi yakın zamanda başlayacak gibi gözüküyor mu? Evet.
Ünye’de organize sanayi bölgesi dışında büyük ölçekli ve ciddi anlamda yük trafiği olan fabrikalar var mı? bir kaç adet olsa da mevcut liman bu fabrikaların ulaşım ve lojistik ihtiyaçlarını karşılıyor.
Fatsa’da organize sanayi bölgesi dışında büyük ölçekli ve ciddi anlamda yük trafiği olan fabrikalar var mı? bir kaç adet olsa da çok değil.
Altınordu’da organize sanayi bölgesi dışında büyük ölçekli ve ciddi anlamda yük trafiği olan fabrikalar var mı? evet.
Ünye’nin arka bölgesinde yük trafiğine hizmet veren bir yol var mı? yok. Yakın zamanda olabilir mi? Proje çalışmaları ciddi anlamda devam ettiği söyleniyor. Yatırım programına konulması ve hayata geçmesi zaman alır.
Fatsa’nın arka bölgesinde yük trafiğine hizmet veren bir yol var mı? yok. Yakın zamanda olabilir mi? hayır
Ordu’nun arka bölgesinde yük trafiğine hizmet veren bir yol var mı? Osmanlı’dan günümüze bir hayal olarak konuşulagelen ve inşaatı son aşamada bitmek üzere olan KARADENİZ AKDENİZ YOLU-DEREYOLU adıyla bilinen ve Karadenizi Akdenize bağlayacak en kestirme yol var. Aslında vizyon olarak bu yol Ortadoğuyu kuzey ülkelerine bağlıyor. Bu aynı zamanda uluslararası bir koridora dönüşüyor. Bu uluslararası lojistik koridorunun denizle buluştuğu noktada bir konteyner limanı olması gerekir mi? elbette.
Konteyner limanı neresi için konuşuluyor peki? Ünye için.
Fatsa ve Ordu’nun Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, diğer meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları seslerini çıkarıyorlar mı? hayır.
Bir uluslararası konteyner limanı ve 2 adet liman gibi çalışan özel sektör iskelesi olan Samsun’a yakın olmamız konteyner limanı aşısından avantaj mı dezavantaj mı? dezavantaj.
Kıymetli dostlarım, Ünye bizim, Fatsa bizim, Altınordu bizim. Mikro milliyetçilik yaparak biryerlere varamayız.
Daha önce “Ünye Ne İstiyor” başlıklı yazımda belirttiğim gibi, Kültür sanat ve turizm şehri Ünye için; Kruvaziyer liman, içerisinde genel ve gıda ihtisas OSB’si bulunan büyük bir OSB, mevcut limanın revize edilmesi, yeni tersane yatırımları, yat imalat bölgesi, şehir içerisinde kalan ve mevcut haliyle yetmeyen küçük sanayi sitesinin rehabilite edilmesi, yeni bir küçük sanayi sitesi yapılması veya uzun vadede mevcut küçük sanayi sitesini de taşıyarak şehri rahatlatabileceğimiz büyük bir sanayi sitesi yapılması, çevre yolu boyunca tüm peyzaj ve binaların “kültür sanat ve turizm şehri Ünye” konseptiyle uyumlulaştırılması, tarihsel dokunun restore edilerek turizme kazandırılması gibi daha birçok projeyi tartışmalı, projelendirmeli ve uygulamayı 2017 başı gibi dört bir koldan başlatmalıyız.
Ayrıca Ünye için; her esnafının, her insanının, her ticari mekanının, her noktasının, sahilinin, sokaklarının, ziyaret noktalarının, mutfağının, rehberlerinin, hediyelik eşya sektörünün, turlarının, destinasyonlarının ve daha birçok konusunun “Turizm Şehri Ünye” ölçeğiyle değerlendirilerek hazırlanmasını konuşmalıyız.
Aklın yolu bir, susanlar zamanı gelince tenkit edilir, vicdanlar sadece doğrulardan beslenir.
Yanlışta ısrar geleceği baltalar.