Uluslararası, Türkiye-Ukrayna İlişkileri Sempozyumu Bildirileri
Bir sempozyum, bir bildiriler kitabı daha. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun yayına hazırladığı 150 sayfalık bildiriler kitabı. Geçtiğimiz yıllardan birinde KİEV’de gerçekleştirilen bir sempozyum bu bildirilerinden sözedeceğimiz kitap.
Sunuş, önceki kitaplarda, bildirilerin bir araya getirildiği kitaplarda olduğu gibi, İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na ait. Nasrattınoğlu, sunuşunun bir yerinde:
- “Burada bir saptamamızı da belirtmekte yarar görüyoruz: Türkiye ile Ukrayna kültür bakımından birbirine son derece benzeyen iki ülkedir. Kanaatimiz odur ki; Tarihin derinliklerinde kalan büyük Altınordu devletinin devamı, Ukrayna’da yaşamaktadır” deniliyor.Bildiri sahiplerinin bazılarının isimleri itibariyle sıralanışı: Ayşe Fıçıcıoğlu, Mustafa Arlı, A.Aydın Yanar, Birnaz Er, Prof.Dr. Nuran Kayabaşı, Hülya Kalyoncu, Lütfi Uğur, M.Ali Eroğlu, Serdar Yörük, S.Akar Şahingöz, Prof.Dr. Ayşe Özfer Özçelik vd.
Bildirilerden, imza sahipleriyle bazı cümleler nakledelim bu bölümde:
1.Yazma yapım teknikleri: a-kalem işi yazma, b-Kalıp-Kalem yazma, c-Kalıpla yazma.(Ayşe Fıçıcıoğlu, sayfa:8)
2.Beypazarı, Ankara iline bağlı halk mimarisinin güzel örnekleriyle, el sanatlarıyla, yerel mutfağıyla ve geleneksel giyim-kuşamıyla özellikler arzeden şirin ve güzel bir ilçedir( Prof. Dr. Mustafa Arlı, Ayşem Aydın Yanar, sayfa:18)
3.Ukrayna bağımsızlık hareketlerinin en önemli ismi ise Ukrayna’lı tarihçi ve siyaset adamı olan Mihail Sergeyeviç Geruşevskiy’dir. 1905 yılında Çarlık içinde Ukrayna’nın özerkliği için savaşmaya başlamıştır(Dr. Dilek Yiğit Yüksel, Sayfa:42)
4.Mevlevilik kültürünün önemli unsuru olan sema icra edilirken tennure denilen giysi giyilir ve sikke denilen keçe başlık takılır. Tennure nefsin kefenini, keçe sikke ise nefsin mezar taşını temsil etmektedir. Sikke, somut olmayan kültürel miras Mevleviliğin sembolik değerlerindendir ve somut olmayan miras el sanatlarından keçe sanatı ile üretilmektedir(R.Gülenay Yalçınkaya, Sayfa:54)
5.Genel anlamda bir milletin dil,din,örf,adet ve geleneklerinin bütünü kültür olarak tanımlanır. Bununla birlikte arkeolojik, folklorik ve etnografik araştırmalar geçmişe ait maddi ve manevi kültür hakkında bilgiye ulaşılmasına imkân sağlar(Yrd.Doç.Dr.Zeynep Tezel, Sayfa:139)
6.İç Anadolu Bölgesinde evliliğin temelini kız beğenme ve kız isteme girişimleri oluşturur. Dünür gezme evresini nişan takma izler. Nişan takma çağrısını okuyucu adı verilen kadınlar ev ev dolaşarak yaparlar(Semra Akar Şahingöz, Sayfa:105)
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. En yüksek mahkeme, en yoksul kişinin girişimi ile harekete geçemiyorsa, adalet bir komediye dönüşür ancak (Bernard Shaw)
2. Adaletin, kuvvetli; kuvvetlilerinde adaletli olmaları gerekir (Blaise Pascal)
3. Asil ve haysiyetli insan, hak ve adaleti her şeyin üstünde tutar (Konfüçyüs)
4. Dost ve düşmanınıza adaletle muamale edin (Hz.Ali)