TURQUALİTY Yol Haritası
Turquality programına katılmak isteyen ve global marka yaratabileceğini düşünen işletmeler öncelikle, programın resmi web sitesi www.turquality.com’a girerek, “Turquality Projesi Firma Ön Değerlendirme Seti’ni (anketini) doldurmalılar.
Bu set-anket, Turquality kapsamına dahil olmak adına başvuruda bulunmak isteyen işletmelere, danışman firma tarafından uygulanacak olan ‘‘Firma İnceleme Çalışması’’ öncesinde bir ön fikir vermesi için değerlendirme setidir. 100 puan üzerinden geçerli nota ulaşan işletmeler, Firma Ön Değerlendirme Setine ilişkin cevapları ve gerekli diğer belgeleriyle TURQUALİTY Sekretaryasına başvurur.
Firma Ön İnceleme Çalışması ve Kapsama Alınma: Deloitte Danışmanlık veya Ernst&Young, Turquality Sekreteryası ile beraber, firmalarda gerçekleştirdikleri 2 günlük Firma Ön İnceleme Çalışması ile firmaları aşağıdaki başlıklar altında incelemektedirler:
Stratejik Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi: İşletme, vizyonu ve misyonu ışığında stratejik hedeflerini belirlemeli ve pazar, rekabet, tüketici, kanal, ürün analizi çalışmalarını yapmış olmalı. İşletmenin oluşturacağı uzun süreli planlar, iş planlarıyla desteklenmeli, bütçelenmeli ve belirli dönemlerde ölçülerek kurum performansı çıkarılmalı.
Marka Yönetimi: İşletmeler uzun vadeli marka stratejilerini belirlemeli, markalarını hedefledikleri pazarlarda doğru konumlandırmalı, marka planlarını geliştirerek plan dahilinde uygulamaya geçirmeli, vizyonu ve misyonu geniş bir yönetim kadrosuna sahip olmalı, hedef pazarlarını düzenli takip etmeli.
Marka Performansı: Firma markasının aktif olarak yurt dışında pazarlandığı pazarlar ve pazar payları, geçmiş 10 yıllık süreçte yurt içi-dışı performansı, markanın hedeflenen pazarlarda konumlandırılması, markanın yüksek coğrafi yaygınlık düzeyinde olması.
Tedarik Zinciri Yönetimi: Firmaların global platformlarda rekabet edebilmeleri için müşteri talebinden satın almaya, üretimden dağıtıma kadar uzanan zincirin, malzeme ve bilgi akışının ve kaynaklarının etkin bir şekilde planlanması ve yönetilmesi.
Pazarlama, Müşteri ve Ticaret Yönetimi: Firmaların pazardaki güçlü ve zayıf yönlerini araştırmak, hedeflenen pazarların dinamiklerini analiz etmek, müşterileri tanımak ve onların yaşam tarzlarını anlamak, rakipleri takip etmek. Pazarlama faaliyetleri marka stratejisi ve konumlandırılması ile birlikte yürütülmeli, yerel farklılıklar analiz edilerek etkili bir pazarlama zekası ile hedef-odaklı faaliyetler geliştirilmeli.
Ürün Tasarım/Araştırma ve Geliştirme: Firma global rekabette ayakta kalabilmesi için ürün stratejisi geliştirmeli, birimler arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamalı ve teknolojiyi etkin kullanmalı.
Finansal Performans: Firmaların markalarını global arenada tutabilmeleri, yatırım yapmaları, marka, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirebilmeleri, operasyonlarını sürdürebilmeleri için finansal performanslarının güçlü olması gerekmekte, firmaların alacak ve borçlarını etkin bir şekilde yönetmeleri ve kaynak planlaması yapmaları beklenmekte.
İnsan Kaynakları Yönetimi: Firmalar sahip oldukları insan kaynağını en iyi şekilde yönetmeye elde tutmaya ve onların performanslarını en üst düzeyde tutup verimliliklerini artıracak faaliyetlerde bulunması.
Kurumsal Yönetim: Firma yönetiminde, pay ve menfaat sahipleri ile ilişkilerde, şeffaflık ve sorumluluk yaklaşımıyla firma faaliyetlerinde etkinlik ve verimlilik, yasal düzenlemelere uygunluk, pay ve menfaat sahiplerinin hak ve çıkarlarının korunması için güvence sağlama.
Bilgi Sistemleri Yönetimi: Firmanın her bölümde gösterdiği performans, aynı alanda dünyadaki en iyi uygulamalarla karşılaştırılmakta ve firmanın dünyadaki yeri tespit edilmekte.
Bu çalışmalar sonucunda belirli bir seviyenin üzerinde olduğu belirlenen firmalar Turquality Programı kapsamına alınmaktadır. (https://tr.wikipedia.org/wiki/TURQUALITY_Projesi)