Türkü Söyleyelim
Burdur’la ilgili araştırmalarım, araştırmalarımız. Onların derlenip, toparlanıp, yayın haline gelebilmesiyle ilgili çalışmalarım. “Burdur’un Saz ve Söz Ustaları” adlı yayınımın 2 nci cildinin dizgisine başlandı. Burada, bu aşamada Araştırmacı, folklor uzmanı-halkbilimci Abdurrahman Ekinci’nin katkıları büyük oldu. Bu Abdurrahman Ekinci kim?.. Aşağıda bakalım:
- “Sayın hocam, sizi görmeden, tanımadan, sizi okumadan, sizin de belli bir çevrenin tesiri altında olduğunuzu sanıyordum. Böyle değilmiş meğer (02.12.2005) diyen:
.ABDURRAHMAN EKİNCİ
15.03.1944 tarihinde, Burdur ilimize bağlı Çavdır ilçesinin Ambarcık köyünde doğdu. Öğretmen okulundan sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümüne 3 yıl devam etti. Anadolu Üniversitesi, AÖF Eğitim Ön Lisans programını tamamladı.
Ülkemizin değişik bölgelerinde öğretmenlik yapan, araştırmacı, derlemeci ve Organalok (sözbilimci) olarak, Burdur folklorunun günyüzüne çıkarılmasıyla ilgili derlemeleriyle dikkat çeken Abdurrahman Ekinci, 35 yıllık halkbilimi çalışmaları içinde, yüzlerce kaset, onlarca kamera bandı, binlerce fotoğrafla folklorumuza yaptığı hizmetlerini zenginleştirdi.
Yerel ve ulusal basında pek çok araştırması yayınlanan, yerel ve uluslararası konferans ve sempozyumlara katılıp bildiriler sunan, turizm ve fuar organizasyonlarında; Teke yöresi, Kozağaç, Dirmil curası ve üçtelli bağlanmamız, tarihi çalgılar, otantik teke yöresi gibi adlarla çalışmalarını folklorseverlere ulaştıran Ekinci, Burdur yöresinin folklorik değerlerinin ortaya çıkarılmasını sağladı.
Pek çok sergiye katılıp, Burdur folkloruyla ilgili görüntüleri kamuoyuyla, araştırmacılarla paylaşan, 2007 yılı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”nün sahibi Abdurrahman Ekinci, Motif adlı derginin (35)nci sayısındaki yazısının bir yerinde; “Dirmil, Kozağaç curası”nı anlatarak; “İki telli curanın bugün yoğun olarak çalındığı yer, Kozağaç beldesidir. Her cura çalan usta, curasını kendisi yapmıştır. Kulağına göre, güzel tınıyı yakalamıştır. Kozağaç curalarına iki sıra-iki altta, iki üstte olarak 0.18 mm kalındığında tel takılmaktadır” demektedir.
BURDUR’DA TÜRKÜ SÖYLEYELİM (Abdurrahman Ekinci)
Gelin, gelin,
Semah dönüp, Sema dönelim,
Camide, havrada, kilisede, ibadet eder gibi,
Hepimiz türkü söyleyelim..
Bütün sazlar dillenmiş,
Çok ses, çok telden,
Olmayan sesinizle,
Bir telden,
Gelin, gelin türkü söyleyelim..
Curayla, sipsisiyle, oynayan gülen,
Üç telli bağlamayla sazla,
Ağlayan gülen.
Sazların, sözlerin,
Gerçek sahipleri,
Koşun, koşun gelin, türkü söyleyelim..