Türksesi’nden Hizmet’e Kıyak’larla 25 YIL…
Gazetedeki ilk köşe yazımı yazdığımda henüz 18 aşında bir üniversite talebesiydim.
Gazetedeki ilk köşe yazımı yazdığımda henüz 18 yaşında bir üniversite talebesiydim. Cahil cesur olur derler ya, işte benimki de öyle. Yazı yazmak için Türksesi Gazetesi’nin o zamanki imtiyaz sahibi merhum Ayhan Kıyak’ın kapısını çalmıştım. Merhum Kıyak, bu medenî cesaretimi takdir etmişti. Fakat “Köşe yazısı yazmak sorumluluk ister, bu konuda hiçbir tecrüben yok; yazabilir misin?” diye de eklemişti. Kararlı olduğum için bu soruya “Yapabilirim” cevabını vermiştim. Böylece benim köşe yazarlığı serüvenim de başlamıştı.
O zamanlar köşemin adı “Yazıyorum” idi. Üniversitedeki sınıf arkadaşım Savaşkan İlmak’a köşemin adını süslü bir yazıyla yazdırmış, dizayn ettirmiştim. O zamanlar tipo baskı vardı. Kurşundan harfler büyük zorluklarla, elle diziliyordu. Köşemin adını da bir levhaya yazdırmışlardı. Türksesi Gazetesi’ndeki ilk yazımın başlığı “Ulaşım Sorunu” adını taşıyordu. Fakat bu yazı nedense imzasız yayımlanmıştı. Türksesi’nde “Yazı-Yorum” adlı köşemdeki imzalı ilk yazım “Uzunsokak Trabzon Trafiğini Felçe Uğratıyor” başlığıyla yayımlanmıştı.
Uzun yıllar Türksesi’nde kültür, sanat, edebiyat ve gündemle ilgili deneme, makale ve fıkra türlerinde yazılar yazdım. Daha sonra Türksesi Gazetesi el değiştirdi. Fakat ben orada yazmaya devam ettim. Daha sonra merhum Ayhan Kıyak, önceki yıllarda yayımlanan, fakat uzun seneler yayınına ara veren Hizmet Gazetesi’ni tekrar yayınlamaya başladı. Bana da bu gazetede yazmayı teklif etti. Ben de yazı ailesinden biri sayıldığım için bu teklife olumlu cevap verdim. Benim için uzun seneler devam edecek Hizmet yılları böylece başlamış oldu.
Hizmet Gazetesi 2002-2005 yılları arasında haftalık olarak çıktı. Söz konusu gazete, 2005 senesinin ortalarında günlük olarak yayımlanmaya başladı. O günden beridir günlük yayınını devam ettiriyordu. Bu uzun soluklu gazetenin sahipleri, kısıtlı imkanlarına rağmen, büyük bir özveriyle her gün okuruna iyi bir gazete sunmanın gayreti ve telaşı içindeydi.
Hizmet Gazetesi'nin sahibi Ayhan Kıyak vefat edince, gazetenin yakın zamanda kapatılacağı dedikoduları etrafta dolaştı. Oysa Ayhan Abinin geride bıraktığı Aykan ve Serkan adlı iki oğlu vardı. Trabzon'da basın çevresinde bulunanlar, bu gençlerin bu zor işi devam ettireceklerine kanaat getirmiyorlardı. Fakat bu iki fedakâr genç, babalarının mirasına sahip çıktılar. Gazetenin kepenk kapatacağı günleri bekleyen düşmanlarını da çatlattılar. Ellerinde neleri varsa bu yolda harcadılar. Sabahtan akşama kadar gazetenin başında bulundular. Bu güzel gazete, birkaç kişinin gayretleriyle uzun yıllar yayınlanmaya devam etti.
Son zamanlarda sadece Trabzon'da değil, Türkiye genelinde bir kısım yerel gazeteler el değiştirmeye başladı. Bu furyadan Trabzon'da aralıklarla da olsa yarım asırdır yayın hayatına devam eden Hizmet Gazetesi de nasibini aldı. 12 Eylül 1957'de kurulan Hizmet, böylece misyonunu tamamlamış oldu. Şimdi gazetenin imtiyaz sahibi olarak Diya Gazetecilik Yayıncılık ve Reklamcılık adına Osman Diyadin gözüküyor. Gazetenin 21 Ağustos 2013 tarihli son nüshasında sayı olarak 10162 yazıyor. Yani gazete, son nüshasıyla on bini aşmış.
Hizmet Gazetesinde bugüne kadar çok değerli kalemler köşe yazısı yazdı. Bu gazete kültür-sanata ve düşünceye en çok yer veren gazetelerin başında geliyordu. Gazetenin yazarları arasında Suat Kurtuldu, Necmi Koç, Yahya Demeli, M. Kemal Ayçiçek, S. Cengiz Aydemir, Mehmet Mutluoğlu, Nuray Karadeniz, Necip Saraçoğlu, Cansel Şahin, Şaban Adanur, M. Neriman Koç, Serpil Durmaz, Arzu Boran, Ali Tiritoğlu isimlerini sayabiliriz.
Hizmet'te “Pazartesi, Çarşamba ve Cuma” günleri olmak üzere “Dilara” adlı köşemde haftada düzenli olarak üç köşe yazısı yazıyordum. Bir yılı aşkın bir zamandan beri de Pazar günleri tam sayfa röportajlar hazırlıyordum. Bunun yanında zaman zaman da gazeteye haber yazıları gönderiyordum. Yazdığım şiirleri de bazen gazete sayfalarında okuyucularla paylaşıyordum. Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazı yayımlanmama sorunu yaşamadı. Yazılarıma hiçbir müdahalede bulunulmadı. Bu sebeple Serkan ve Aykan Kıyak kardeşlere özellikle teşekkür ediyorum. Bundan sonraki iş hayatlarında kendilerine başarılar diliyorum
- See more at: http://www.61haber.com/yazi/538-turksesi-nden-hizmet-e-kiyak-larla-25-yil.html#sthash.ns4n8eZC.dpuf