Türkiye’nin ‘en Havalı Radyosu’:Meteorolojinin Sesi Radyosu
Ülkemizde, RTÜK kayıtlarına göre ismi bilinen yüzlerce radyo ve Tv var. Bunların,Türk kültürüne, eğitimine,sanat ve edebiyatına,toplumsal gelenek ve göreneklerimize TSM ve THM gibi alanlara ne gibi katkıları var?diye bir soru sorulsa,TRT Radyo ve Televizyon kanalları hariç,kesinlikle hepsi sınıfta kalırlar.
Hele özel radyolarda spiker diye mikrofonların başına oturtulanların, Türkçe konusunda, tamamen kara cahil olduklarını görüyoruz. ‘Radyo ve Tv yayınlarını RTÜK izliyor mu?’başlıklı bir yazı yazdık. Özel radyo ve Tv.lerin yayınlarındaki sıkıntıları, reklamların yayınının vakti saatinin olmadığını,belgesellerin-dizilerin sık sık tekrarlarının olduğunu Kemal Sunal filmlerinin aynı kanalda 15-20 kez yayınlandığını anlattık,Tv. kanallarının isimlerini verdik.Kimseden çıt yok.Yani cami ne kadar büyük olursa olsun,imam bildiğini okumaya devam ediyor.
30 Ocak 2013 tarihinde,programcı,sunucu,seslendirme uzmanı ve yorumcu Zeynep Köşker’in hazırlayıp sunduğu, Türkiye’nin ‘En havalı Radyosu’olarak kabul edilen, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı, ‘Meteorolojinin Sesi
Radyosu’nda ‘Hayata Dair’ programına konuk oldum.Bu kuruluş yabancı olmadığım önemli bir kamu kuruluşu.Hava tahmin raporlarının tamamı ve bütününü bu kuruluşumuz çalışanlarından öğreniyoruz.
Hayata Dair program içinde, İsa Kayacan’ın kısa yaşam öyküsü,Ece Köyünde Akşam adlı şiirinin seslendirilişi,gazetecilik çalışmalarıyla rakamsal bilgiler konuşuldu. Mustafa Ceylan’ın Burdur güzellemesi adlı şiirinden bazı bölümler dile getirildi. Programın akışı içinde ,Burdur türkülerinden,Anan geldi,buban geldi,hadi gali sende gel adlı olanıyla,Kezban yenge adlı olanı bant kayıtlarından seslendirildi.40 dakikalık sürenin nasıl geçtiği anlaşılamadı.
Meteorolojinin Sesi Radyosu’nun yayın ekibi başlığı altındaki bilgilerde pek çok isim kaydediliyor. Bunlardan, ilk sıralarda yer alanların isimlerinden söz edelim öncelikle:
Bakan Danışmanı ve Genel Yayın Yönetmeni Fatih Öznur,
Radyo, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Ömer Faruk Çiloğlu,
Radyo Yayın ve Birim Sorumlusu Emine Öztürk Karaaslan.
Tlf:*90 312-3022525.
Yazışma adresi: Kütükçü Alibey Cad.No.4 Kalaba-Keçiören-Ankara.
Meteoroloji’nin Sesi Radyosu’nun geçmişine dönüp baktığımızda gördüklerimizden sazı bilgi örnekleri:
Meteorolojinin Sesi Radyosu, dinleyicilere hava durumu bilgilerini vermek amacıyla 24 Ocak 1962 tarihinde kısa dalga üzerinden yayına başlıyor.1962 yılından 20 Nisan 2004 tarihinde kadar kısa dalgadan yayın yapan Meteorolojinin Sesi Radyosu FM bandından ‘Meteor FM’ adıyla 01 Şubat 2008 tarihine kadar,bu tarihten itibaren de ‘Meteorolojinin Sesi Radyosu’adıyla sesini duyurmaya başlıyor.Bugün Meteorolojinin Sesi Radyosu 1 KW gücünde bir vericiye sahip görülüyor.Radyo 24 saat kesintisiz yayınını sürdürüyor.
Türksat 24 uydusu üzerinden,11919 frekansından tüm dünyaya yayın yapmakta oluşu,TRT Radyoları dışında,bir devlet radyosunun(T.Polis Radyosuyla birlikte) var oluşu, prgramların kaliteli oluşu, TSM ve THM alanlarında yayınların dinleyiciler açısından bir avantaj olduğu görülmektedir.Meteorolojinin Sesi Radyosunun 27 il merkezindeki yayınlarının izleme frekansları:Adana 107.2, Afyonkarahisar 91.5,Alanya 91.9Ankara 92.4,Antalya 88.7, Bodrum 91.8,Bolu 91.5,Bursa 103.0,Çanakkale 95.0,Diyarbakır 91.5,Elazığ 96.4,Erzurum 93.5,Eskişehir 90.7,İstanbul 103.0,İzmir 92.4, Kayseri 90.0,Kocaeli 103.0,Konya 96.7,Malatya 92.4,Marmaris 92.3,Mersin 89.7,Samsun 92.4,Şanlıurfa 94.0,Trabzon 91.7,Tokat 93.6,Zonguldak 90.5,Van 105.5.
Meteorolojinin Sesi Radyosu’ndaki programların bir zenginlik içinde olduğu görülüyor. Bunlardan Anadolu’ya
yönelik, Anadolu çıkışlı olanlar başta olmak üzere, Besteden terennüme Musiki Divanı, Bir Dünya edebiyat, Biliyor muydunuz?.
Bir katre muhabbet, Bir konu bir konuk, Çevre ve biz, Destanlarımız, Dış basında bugün, Efsaneler, Emeklilik ve hayat, Ev hali, Gönül limanı, Gönül şarkıları, Gönülden gönüle şarkılar, Haftanın gündemi, Haftanın havası, Havadan sudan muhabbetler, Hayat sanat, Hayata dair, Huzur iklimi, İz bırakanlar, Kadir gecesi özel programı, Kelebeğin kanadından, Kıssadan hisseler, Kitap denizi, Köşe atışı, Manevi esintiler, Masal perisi, Mavi düşler, Mevlit kandili özel programı, Nağmeden gönüle, Öyküden türküye, Peygamberler tarihi, Siyah beyaz şarkılar, Şifa niyetine, Şiir sokağı, Tarım saati, Türkülerin dilinden, Yeşil radyo vd….
Bu programlar uzman kişilerce hazırlanıyor ve sunuluyor.
Meteorolojinin Sesi Radyosu’nun yayın akışının sürekliliğini sağlayan, üst düzey yöneticileri, yayın koordinatörleri başta olmak üzere, her kademede çalışan personelin güler yüzlülüğüyle, erimliliğe yönelik hizmetleriyle başarılara imza atıldığını görmekten mutluluk duyduğumu belirtiyor, başarılarının devamını diliyorum efendim.