content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Tem

Türk Dünyası’nın İsimsiz Kahramanları

Sevgili okuyucular, bu Pazar sohbetinde sizlere Türk Dünyası'nın İsimsiz Kahramanları'nı ve özellikle Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz'ı anlatmak istiyorum. 'Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi' olarak, yeni yayın döneminde 'Yeni Türkiye Dergisi'nin bu defa iki cilt halinde 'Türk Dünyası' özel sayısını hazırlıyoruz.

Tamamına yakın kısmı Müslüman olan, 300 milyonu aşan nüfusuyla Türk Dünyası'nı ele alırken, 'Türk Dünyası Araştırmaları'nın ne derece önemli olduğunu ve az bilindiğini bir kere daha fark ettim. Daha önce 1997 yılında iki ciltlik bir 'Türk Dünyası' çalışması hazırlamış ve 2002 yılında da uluslararası 'Türk Projesi' çerçevesinde 21 ciltlik 'Türkler' isimli eseri yayınlamıştım.
Bu sayede çok sayıda değerli araştırmacıyla tanışmak nasip olmuştu.
Prof. Dr. Haluk Karamağaralı ve eşi Prof. Dr.

Beyhan Karamağaralı olmadan Ahlat'taki, milyonların yattığı 'Selçuklu Mezarlığı'nı düşünebilir misiniz? Gene, sanat tarihçilerimizin üstâdı, halının Türkler tarafından bulunduğunu ortaya koyan, 'Hun Sanatı' isimli dev eserin yazarı Prof.
Dr. Nejat Diyarbekirli
'yi ve 'Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi'ni başlatan Prof. Dr. Oluş Arık'ı nasıl unutabilirsiniz?

***
Bugün sizlere asıl bahsetmek istediğim kişi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz... Muhterem eşi Prof. Dr. Semra Alyılmaz'la beraber 25 yıldan beri Türk Dünyası coğrafyasında ayağının basmadığı yer kalmayan Cengiz Hoca, fedakârlık timsali olan ekibiyle dünyadaki en eski Türk eserlerini milattan önce binlerce yıl geriye giderek incelemiş ve bitmez tükenmez enerjisiyle çok değerli çalışmalar yapmıştır. TİKA tarafından yürütülen 'Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi'nde 'Epigrafya Grup Başkanı' ve üst kurul üyesi olarak görev yapan Prof. Alyılmaz, Moğolistan Millî Üniversitesi bünyesinde bir Türkoloji Merkezi'nin açılmasına katkıda bulunmuş ve bu Türkoloji bölümünden yüzlerce Türkolog mezun olmuştur. Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz'ı eminim ki siz sevgili okuyucularımdan çok azı tanıyordur.

Ancak, Sibirya'dan Çin'e, Moğolistan'dan Gürcistan'a kadar koşuşturup duran, Prof. Dr. Nejat Diyarbekirli'den sonraki yeni İndiana Jones'umuz, başta Çin, Rusya, Gürcistan, Türk Cumhuriyetleri ve Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın her yerinde çalışmalarıyla tanınıyor ve takdir ediliyor. Mesela 2010 yılında Pekin Üniversitesi'nden L. Xin ve Turfan Araştırmaları Merkezi'nden L. Xan ile birlikte Turfan ve komşu bölgelerdeki Runik Yazıtlarla ilgili 'Epigrafik ve Fotogrametrik Araştırmalar' adlı uluslararası bir proje hazırladı ve projenin başkanlığı yaptı. 2010-
2012 yılları arasında Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Türk Anıt ve Yazıtlarıyla, eski Çin tarihine ait eserlerin belgelemelerini gerçekleştirdi.
Cengiz Hoca, -ekip arkadaşı Murat Yakan ile- Yinchüen'de, Türkler tarafından yapılan 'Beyaz Piramitler'de çalışan ilk Türk bilim adamı oldu. Prof. Cengiz Alyılmaz'ın bilimsel araştırmaları sonucunda hazırladığı 26 kitabı, 70 bilimsel makalesi ve 97 bildirisi bulunmaktadır. Alyılmaz Hoca Türk Dili'nin, Türk Edebiyatı'nın, Türk Tarihi'nin, Türk Kültür ve Medeniyeti'nin eskiliğinin, gelişmişliğinin ve zenginliğinin ortaya çıkarılmasında, değerli eşi Semra Alyılmaz'la beraber çok önemli katkılarda bulunmuştur.

***
Sevgili okuyucular, bu Pazar sohbetinde niyetim sadece çok değerli bir ilim adamı ve araştırmacıyı tanıtmak değil... Şu hususu altını çizerek özellikle belirtmek istiyorum: Ne yazık ki ülkemizde Cengiz Hoca gibi isimsiz kahramanlara hiç önem verilmiyor. Körü körüne Batı hayranı olan yabancılaşmış aydınlarımız kendi kıymetlerimizi tanımıyorlar.
Devletimiz de bu değerli araştırmacılarımıza gereken önemi vermiyor ve onları destekleyip teşvik etmiyor.
Ne acıdır ki, bu araştırmacılarımız diğer ülkeler tarafından daha çok biliniyor ve daha çok destekleniyorlar.
Unutmayalım ki, kendi kültürümüze, tarihimize, değerlerimize ve ilim adamlarımıza sahip çıkmak hem millî görevimiz hem de vecibemizdir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank