Turizmde Yeni Trend!, Karadeniz’in Eko-Butik Evleri!
Değişim üzerine maval okumaksızın doğrudan konuya girmek istiyorum.
Her hangi bir konuda “bu yeni trend” tabiri kullanılır. Hoş ciks / cilalı ve cafcaflı bir tabir olsa da hala bu tabire ısınamadım. Trend kelimesi de bunlardan biri. Trend kelimesini eğilim kelimesiyle ifade ettiğimizde o kadar can alıcı olmamakta. Biz de yazımız okunsun, insanlar bilinçlensin diye hala eğreti baktığım “trend” kelimesini kullandım. Ayrıca, değişim, gelişim ve yeniliğin en öncü sektörleri bilişim ve eğlence sektörleridir. Bu nedenle de bu sözcüğü seçtim.
Evet, başlıkta belirttiğimiz gibi, turizm sektörü toplumu diğer sektörlere göre, daha önde takip etmektedir. Aslında turizmde bir çok açıdan yeni trendler/ eğilimler bulunmaktadır.
Zira insanlar her yıl aynı şeyi yapmaktan sıkılmakta ve sıra dışı egzotik uğraşlar ve eğlenceler aramaya başlamaktadırlar. Bunun yolu da on yıldır plaj, havuz ve deniz şablonundan kurtulmaktan geçmektedir. Dolayısıyla, artık SALT deniz, plaj veya havuz konseptli turizm sıradan olmaya başlamıştır.
- Coğrafi Trendler/Eğilimler
- Eğlence Trendleri/Eğilimleri
- Konaklama Yapıları Trendleri ve İşletmecilik Trendleri
Bunları teker teker ele almak istiyorum.
1. Coğrafi Trendler: Karadeniz’e Eğilim, İç Bölgelere Eğilim
Küresel olarak baktığımızda, dünyadaki yeni turizm eğilimleri, ekvatoral bölgelerden tropikal bölgelere doğrudur. Tatil ve deniz turizminden gezi ve outdoor turizmine doğrudur. Bu günün tropikal bölgelerine olan turizm hareketi, yarın için (gelecek yarım yüzyıl için, kutup bölgelerine doğru yönelecektir.
Ulusal olarak baktığımızda, batı ve güney bölgelerimizden, kuzey bölgelerimize/ Karadeniz Bölgesine, sahil boylarından dağlık bölgelere doğru bir turizm eğilimi başlamıştır. Bu eğilimde son on yılda Türkiye’de yol altyapısına yapılan yatırımın da rolü büyüktür. Ne var ki insanların eğilim hızı ile Türkiye’nin iç kesimlerinin özellikle Karadeniz Bölgemizin iç kesimlere doğru yol altyapısı birbiriyle örtüşmemektedir.
Yerel ve merkezi yöneticiler, iç alanlara/hinterlanda uzanan yolları iyileştirmekte geç kalmamalıdır.
Bu konuda insanların beklentileri ile yol ve turizm altyapısı birbiriyle örtüşmediği takdirde, turizm alışkanlıkları coğrafi bağlamda başka bölgelere kayacaktır.
2. Eğlence Trendleri
Bu konuyu (bana göre) özel öneminden dolayı bir başka yazıya bırakıyorum.
3. Konaklama Yapıları İşletmecilik Türleri ve Eko Turizme Yönelik Eğilim
Normal şartlarda konaklama yapıları olarak devasa turizm kompleksleri eğilimi ekonomik olması nedeni ve “her şey dahil sistemi”nin de etkisiyle hala sürmekte olsa bile, paralı kesimin ya da gelir seviyesi yüksek insanların bu tür kitlesel mekanlardan ya da tatilin ve eğlencenin kitlesel olarak tüketildiği alanlardan sıkıldığını kaçmakta olduklarını gözlemlemekteyiz. Bu nedenle artık devasa turizm yapılarındansa butik otel tarzı eko turizm işletmelerinin artan oranlı olarak tercih edilmekte olduğunu söyleyebiliriz.
Kitlelerin azmanlaşmış tüketim dalgalarından ürken orta gelirli seçkin kesim de yine eko turizm tarzı butik otelleri tercih etmektedir. Zira gerek en üst düzey nüfus kitlesi, gerek seçkin içerikli orta gelirli nüfus kitlesi yığınsal tüketim alanlarından gittikçe kaçmakta ve kendi talepleri eğilimleri veya zevklerine göre tatil yapacakları turizm konseptlerini tercih etmektedirler.
İşte bu eğilim için en uygun çözüm eko turizm kapsamındaki butik otellerdir.
(Turizm Açısından Bakir olan) Özellikle Karadeniz Bölgemiz için öncelikli olarak;
1. Sahil bandındaki hinterlanda açık/uygun bazı limanlar/iskeleler hızlı bir şekilde büyütülerek bu eğilimlere uygun alt yapıya kavuşturulması için yat ve kruvaziyer gemilere uygun hale getirilmesi gerekmekte,
2. Sahil bandından iç kesimlere doğru turizme yönelik değer taşıyan mekanlara ulaşım için yol altyapısının bir an önce iyileştirilmesi gerekmekte,
3. Köy veya Yayla Evlerinin eko turizm konseptine göre restore edilmesi veya yeni yayla/köy evi tarzı “EKO, BUTİK, EV SALKIMLARI” tarzında olan turizm işletmelerinin artırılması gerekmektedir.
Bu vesile ile, geçen haftalarda DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) tarafından Acara Tesislerinde gerçekleştirilen “Yatırım Alanları İçin Ortak Akıl” toplantısında bir bürokrat olarak Ünye Kaymakamı sn. Mustafa Demir’i kutluyorum. Zira bu toplantıda, “bölgemizde turizm’i geliştirelim, bu konuda gerekirse size resepsiyonist veya kat hizmetleri görevlisi olarak yardım ederim” tabiri bana son derece samimi olarak gelmiştir. Alkışlıyorum.
Terminolojik Bilgilendirme: (Bilmeyenler için) Butik otel; müşterinin taleplerinin ön planda olduğu, tercihlere veya taleplere veya zevklere göre sunulan küçük ölçekli turizm / konaklama hizmeti türüdür.
Not:
Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, http://www.bilgievreni.com, http://www.kamudanhaber.com, http://www.siyasalforum.org, http://www.gazetecanik.com, http://www.gercekgazete.web.tr, www.bolgeselhaber.com, www.unyekent.com www.hizmettv.com.tr, www.sinematur.com, www.ahmetfidan.com ile, Gazete Canik, Unye Kent, Gazete Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.