Turizmde Kör Nokta
Sıkıntı büyük demek, turizm sektörü için artık yetmiyor . Çalan çanlardan söz edelim, belli mi olur, belki son hamle ile önümüzdeki yaz kurtulur!
Önce yaşanan düşüşün rakamlara yansıyan yüzüne bakalım. Türkiye İstatistik Kurumuaçıkladı; 2016 turizm geliri, önceki yıla göre yüzde 29.7 azalarak 22 milyar 107 milyon 440 bin dolar oldu. Düşüşün yüzde 71.9’u yabancı ziyaretçilerden.
Dikkat buyurunuz. Yalnızca 2016 yılında yaşanan düşüşten söz ediyoruz. Ki turizm gelirleri, 2015’de de yüzde 8.3 azalarak 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Gelelim bu rakamların mealine.
Önce bana sıkıntının boyutlarını hissettiren küçük anekdot...
MARTA’NIN HİKAYESİ
Geçen ay İtalya’dan bir arkadaşım geldi.
Haziran ayına kadar İzmir’de öğretmenlik yapacak, ailesiyle bir ay tatilin ardından ülkelerine döneceklerdi.
Neredeyse bir yıldır Marta’nın kalacağı yerleri, tanışacağı kişileri ayarlıyoruz.
Tipik bir İtalyan ailesi. Büyükanne, büyükbaba amca teyze kuzen birbirlerine hayli düşkünler. Marta’yı bahane etmişler, merak ettikleri ama bilmedikleri Türkiye’ye maaile gelecekler.
Marta, İstanbul stadyum patlamasından bir-ki hafta önce geldi. O sıralarda patlamanın olduğu yere yakın olan bendim ama ailesine Marta’nın İzmir’de, İstanbul’dan çok uzakta olduğunu anlatmakta zorlandık.
Yılbaşı akşamı bu kez Marta İstanbul’da, arkadaşlarıyla. Patlamayı duyar duymaz panik halinde ulaşıyorum ama aksilik bu ya ailesi bağlantı kuramamış bir süre.
Anneanne telefonda ağlıyor, ‘ne işi var oralarda dönsün’ diyor. Rahatlatmak için aynı cümleyi söylüyorum. “Merak etmeyin o İzmir’de yaşıyor, burası sakin bir kent”
Tabii çok geçmeden İzmir’de patlama olayı. Nasıl hızlı öğreniyorlarsa, “hani yaşadığınız yerlerde birşey olmazdı” diye soruyor telefondaki ses.
Rahatlatmaya çalışıyorum. “Paris’te bile bomba patlıyor. Dünya artık eskisi gibi değil.
Sonunda Marta sözleşmesini iptal ederek, dönmeye karar verdi. Ailenin organizasyonu tümüyle iptal.
GİDİŞAT NORMAL DEĞİL
Avrupa, tur paket programlarının büyük bölümünden Türkiye’yi çıkardı.
Turizmci dostlar bu yılın, geçen yılları aratacağı görüşünde birleşiyor.
Yine rakamlara döneceğiz ama önemli!
2016’da Ege’de satılığa çıkarılan turistik tesis 908, İzmir’de el değiştiren tesis 203 oldu. Bugün övündüğümüz hangi doğal güzellik varsa ve kaldıysa can damarı turizm sayesindedir.
Bakanlık ne düşünüyor bilemeyiz ama yerel dinamiklerin bir araya gelerek çözümler üretmesi şart.
Marta ve ailesine Türkiye’nin Ortadoğu ülkesi olmadığını, hayatın çoğu zaman normal akışta yaşandığını anlatamadık.
Umarım tüm yetkililere, gidişatın normal olmadığını anlatabilmişizdir!