Tüm Hastalıkların Nedeni Vücuttaki Toksinlerdir
TOKSİNLERİ VÜCUTTAN ATMAK İÇİN 10 ALTIN KURAL…
Hiç bu açıdan baktınız mı?
Vücudunuzu, bilerek ya da bilmeyerek, değişik yollardan kirletiyor, onu toksik maddelerle dolduruyorsunuz. Yalan söylemek,
Bugünkü yazımda, beslenme konusuna değinerek, bu yoldan toksik maddeleri nasıl vücudunuzdan uzaklaştırabileceğinize dair size çok önemli bilgiler aktarmak istiyorum. Vücuttan uzaklaştırılmayan toksinler zamanla zararlı hale gelmekte ve birçok hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Dikkat ederseniz, (virütik ve bakteriyel kaynaklı olmayan) ciddi hastalık ya da rahatsızlıklar genelde belirli bir yaşın üzerinde oluşmaya başlamaktadır. Toksinler eklemlerde biriktiğinde romatizmaya neden olmaktayken, akciğerlerde biriktiğinde astıma yol açmaktadır.
Sindirimin toksik maddesi (AMA), yılın herhangi bir döneminde bedenimizde birikebilir. Bunun nedeni gereğinden fazla yemek yemek, fazla miktarda tatlı tüketmek veya düzensiz zamanlarda yemek yemek olabilir. Bu toksik maddeler, bedenin sübtil kanallarını bloke ederek bağışıklık sistemini zayıflatır. Eğer eklemlerinizde sertlik hissediyor ya da kabızlık, bağışıklık sisteminizde zayıflama ya da kilo alma gibi başka sorunlar yaşıyorsanız, bunun sebebi biriken toksinler olabilir.
Bedenin bu toksik maddelerle yaptığı savaşta galip gelmesine yardımcı olan çok güçlü bir silahı vardır: sindirim ateşi (AGNİ). Sindirim ateşinizi güçlü tutarsanız, yediğiniz besinleri toksik madde üretmeden sindirebilirsiniz. Bu nedenle aşağıda, sindirim ateşinizi güçlendirecek çok önemli 10 ipucu veriyorum. Bu 10 Altın Kuralı hatırlayın ve hayatınızın bir parçası haline getirin. Bunlara harfiyen uyduğunuzda, kendinizi çok daha zinde ve sağlıklı hissedeceksiniz.
TOKSİK MADDELERİN
VÜCUTTA OLUŞMASINI ENGELLEMENİN 10 YOLU
1. Ana yemeğinizi öğle vaktinde yiyin!
Miktarları fazla olan öğle sonrası yemekleri ya da ağır akşam yemekleri yerine
(A) ana öğününüzü saat 12:00 ile 14:00 arası yemeye çalışın, çünkü o zaman diliminde sindirim ateşi en güçlüdür.
Dikkat ederseniz, evren akşam saatlerinde pasifleşir. Bunu göz önünde bulundurarak,
(B) akşam yemeklerinizin sade ve hafif olmasına dikkat edin. Miktarları fazla olan akşam yemekleri, sadece sindirim sistemini zorlamakla kalmaz, aynı zamanda uykunuzun da bölünmesine neden olur.
(C) Akşam yemeğiniz yatmadan en az üç saat önce bitmiş olmalıdır. Bu şekilde yediklerinizin neden olduğu rahatsızlığı ve midenize oturmasını önlemiş olursunuz.
2. Öğün zamanlarınızı düzenleyin!
Aşırı yemek yemeyi, öğün atlayarak düzeltmeye çalışmayın. Öğün atlamak, sindirim ateşinizi zayıflatır. Günde en az 3 kez yemek yiyin ve bu da günün yaklaşık aynı saatlerinde olsun. Tekrar yemek yemeden önce bedeninizin sindirimini bitirebilmesi için ona en az 3 saatlik bir zaman dilimi tanıyın. Ara öğünler iyidir, miktarları az ve hafif olduğu sürece… Taze ya da kurutulmuş meyveler ya da suda bekletilmiş fıstık, badem gibi kuruyemişler, size akşam yemeğine kadar enerji vermek için yeterli olacaktır.
3. Aşırı miktarda yemek yemeyin!
Bu öneri, takip edilmesi en zor olanı olabilir, fakat çok önemlidir. Her zaman açlık seviyenize göre yemek yiyin. Bedeniniz ne kadar sindirebileceğini bilir. Yapmanız gereken şey, sadece onu dinlemektir. Küçük porsiyonlar tüketin. Açlık duygunuz ortadan kaybolduğunda, yemek yemeyi bir saniye bile sürdürmeyin. Mide kapasitenizin sadece 3/4 ünü kullanın. 'Mitahara' kuralı bu konuda; "Midenizin yarısını yemekle (1/2), çeyreğini (1/4) ise suyla doldurun, diğer kalan çeyrek (1/4) kısmını da boş bırakın" der. Unutmayın, uygun ve besleyici besinler bile, fazla miktarlarda tüketildiğinde toksik madde oluşturabilir.
4. Doğal sindirim yardımcıları kullanın!
Yukarıdaki kurallardan birine ara sıra uyamadığınızda, sindirim ateşinizi düzene sokacak başka yöntemler ile kendinizi destekleyebilirsiniz. Mesela; aç değilseniz, ılık su, zencefil suyu ya da kimyon çayı yudumlayarak iştahınızı açabilirsiniz. Sindirim ateşi zayıf olanlara, ince kesilmiş bir dilim taze zencefili tuzlayarak yemelerini öneririm. Bu yolla, mide sıvılarının salgılanmasına yardımcı olacaklardır.
5. Sindirim ateşinizi azaltan besinlerden uzak durun!
Bazı insanlar, yemeklerin bir sonraki gün daha lezzetli olduğunu söyler, fakat Yoga, yemek artıklarını yememenizi önerir. Taze pişmiş yemekleri yemek iyidir, çünkü onlar daha kolay sindirilir ve daha fazla prana, yani hayati enerji içerir. Yemek artıklarına ek olarak, ağır kızartılmış besinlerden, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Onlar sindirim ateşinizi azaltır ve toksik maddelerin birikimine neden olur.
6. Tatlılara dikkat!
Tatlı yemeyi kısıtlamanız, sizi mide ağrısından ve kilo almaktan koruyacaktır. Tatlılara düşkünseniz, 'değeri düşük' tatlılar yerine evde pişirilmiş turta ya da kurabiyeler yiyin. Piyasada satılan 'değeri düşük' tatlılar, genelde koruyucu madde, yapay tatlandırıcı ve renklendiriciler içerir ki bunlar beden için toksindir. Bu tür tatlılar, aynı zamanda besin değerinden yoksundur ve sindirimi de zordur; genelde bedeninizin ihtiyacından çok daha fazla yağ ve şeker içerirler.
7. Yemeklerinizde altı tadı bulundurun!
Tatlı, sizin favori tadınız olabilir, fakat sadece tatlı yemeyin. Her yemek altı tadı da içermelidir -tatlı, ekşi, tuzlu, acı (ilaç acısı), buruk ve keskin. Bu tatların her birini öğününüze dahil etmek için tariflerinizde çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Tüm bu altı tadı içeren yemekler tüketildiğinde, açlık hissiniz tamamen ortadan kaybolacak ve canınız daha fazla tatlı yemek istemeyecektir.
8. Yemeklerinizi dengeleyin!
6 farklı tat dengesine ek olarak, yemeklerinizin aynı zamanda dengeli bir karbonhidrat-protein-yağı kombinasyonu içermesi gerekmektedir. Sadece karbonhidrat yerseniz, kan şekeriniz hızlı bir şekilde yükselir, fakat daha sonra kendinizi yorgun hissedersiniz. Yağları bir kenara bırakmak da, yaygın olarak görülen bir hatadır. Zeytinyağı ve ghee (saf arıtılmış tereyağı) gibi sağlıklı yağlar, besinleri hücrelerinize taşımak için gereklidir.
9. Egzersiz yapın!
Günde en az yarım saat uygulanan düzenli bir egzersiz programı, sadece ekstra kilolarınızı atmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda da sindirim ateşinizi yükselterek vücudunuzdaki toksik maddeleri azaltmanızda yardımcı olur. Örneğin yemek sonrası kısa bir yürüyüş, sindirimin devam etmesini sağlayan çok etkili bir yöntemdir.
10. Günlük rutin konusunda dikkatli olun!
Düzenli olmak, sadece yemek yeme zamanları için değil, tüm günlük hayatınız için önemlidir. Düzenli tuvalet, uyku ve çalışma alışkanlıkları, bağışıklık sistemini güçlü tutmada ve toksik maddeleri bedeninizden uzaklaştırmada yardımcı olan enerjiyi (ojas'ı) arttıracaktır.
Kendinizi sağlıklı hissetmek, enerjinizi yükseltmek, hastalıklara karşı direncinizi arttırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yukarıdaki saydığım önerilere uymanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Doğa ile uyum içerisinde olmak, kendinizi çok daha sağlıklı hissetmenizde en büyük yardımcınız olacaktır.