Trafik Gürültüsü Felç Ediyor
Artık ne Münir Nurettin’ in İstinye körfezinde söylediği şarkıları Boğazın karşı yakasında dinlemek mümkün ne de Âheste çek kürekleri, mehtâb uyanmasın Bir âlemi hayâle dalan âb uyanmasın’’ diyen Yahya Kemal gibi kürek seslerinin mehtabı uyandırmasından endişe eden şairler kaldı. Giderek daha sesli daha gürültülü bir dünyada yaşadığımızın sanırım siz de farkındasınız. Evlerimizde de dışarıda da hoşlanmadığımız hatta bizi rahatsız eden, sağlığımızı etkileyen sesler her geçen gün artıyor.
Âheste çek kürekleri, mehtâb uyanmasın
Bir âlemi hayâle dalan âb uyanmasın’’
diyen Yahya Kemal gibi kürek seslerinin mehtabı uyandırmasından endişe eden şairler kaldı.
Giderek daha sesli daha gürültülü bir dünyada yaşadığımızın sanırım siz de farkındasınız. Evlerimizde de dışarıda da hoşlanmadığımız hatta bizi rahatsız eden, sağlığımızı etkileyen sesler her geçen gün artıyor.
Gürültü hasta ediyor
Gürültü veya ses kirliliği, gözle görülmeyen, iz bırakmayan, koku yapmayan, birikici olmayan ama tüm bunlara rağmen insan sağlığını ciddi şekilde etkileyen bir kirlilik türü.
Modern hayatın getirdiği çevre sorunlarından biri olarak görülen ses kirliliğinin sebeplerinin başında da trafik geliyor. Araçların çalışmasından, hareket etmesinden, korna ve sirenlerinden kaynaklanan trafik gürültüsünün kan basıncını, kalp hızını, adrenalin ve ACTH gibi stres hormonlarını artırdığı biliniyordu. Gürültü ile hipertansiyon ve kalp krizi arasındaki sıkı ilişkiyi gösteren de pek çok çalışma var.
Danimarka’ da yapılan bu yeni bir araştırma trafik gürültüsünün felç riskini de artırdığını ortaya koydu. 57 binden fazla insan üzerinde yapılan araştırmaya göre gürültüde her 10 desibellik bir yükselme felç riskini yüzde 14 oranında artırıyor. Bu risk artışı, 65 yaşın üzerindekilerde yüzde 27’ ye kadar çıkıyor.
Bu sonuçlara göre ise tüm felçlerin yüzde 8’ inin ve 65 yaş üzerinde olanlardaki felçlerin ise yüzde 19’ unun gürültü kaynaklı olabileceği ileri sürülüyor.
Trafik gürültüsüne bağlı felç riskindeki artış yaş, cinsiyet, sigara, fizik aktivite, beslenme, hava kirliliği gibi diğer sebeplerden bağımsız olduğu gibi, 60 desibel üzerindeki gürültüde felç riski daha da yüksek.
Sebep tansiyon yükselmesi olabilir
Bu, sebep-sonuç ilişkisini inceleyen bir araştırma değil. Bu çalışma ile sadece felçler ve gürültü arasında bir ilişki olabileceği ortaya konmuş oluyor.
Uzmanlar, gürültünün tansiyonu yükselterek, stres hormonlarının salgısını fazlalaştırarak ve uyku bozukluklarına yol açarak felç riskini artırdığını düşünüyorlar.
Gelelim neticeye
Felçler, birçok ülkede kalp hastalıkları ve kanserden sonra en çok ölüme yol açan hastalıklar sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.
Hükümetlerin ve yerel yönetimlerin bu çalışmaya dayanarak trafik gürültüsünün bir an önce azaltılmasını sağlayacak tedbirler alıp almayacağını; bu sayede felçlere bağı ölümlerin azalıp azalmayacağını elbette bilemiyorum.
Gelin de bundan 100 sene önce Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler.” diyen ünlü Fransız bilim adamı Robert Koch’ a hak vermeyin.