Toraks Değerinin “Nice Yaşlara” Kampanya İçin Birkaç Soru
Türk Toraks Derneği’nin akciğer hastalıklarına dikkat çekmek için, ‘Her sene yaş gününüzde nefesinizi ölçtüğünüzü biliyor muydunuz? Yaş günleri fırsattır’ sloganıyla başlattığı “Nice Yaşlara” kampanyasına itirazım ve birkaç sorum var.
BİR: Böyle bir kampanyanın bilimsel olarak ispatlanmış bir faydası var mıdır?
İKİ: Bu kampanyayı hazırlamak için kaç kişi kaç gün çalışmıştır ve kaç kişi çalışmaya devam edecektir?
ÜÇ: Kampanya için kaç lira harcanacaktır? Masrafları dernek mi yoksa endüstri mi karşılamaktadır? Dernek karşılıyorsa aidat ödeyen üyelerinin rızası alınmış mıdır? (Dernek üyesi olsam kesinlikle kabul etmezdim) Kampanyanın sponsoru endüstri ise bu neyin karşılığıdır?
DÖRT: Kültürümüzde doğum günü pastası var mıdır yoksa bu bir Batı özentisi midir? Ülkemizde erişkinlerin yüzde kaçı doğum gününü mum üfleyerek pasta yiyerek kutlamaktadır? Turizmin şu sıkıntılı günlerde Paris’ in seçilmesinin sebebi nedir?
BEŞ: Pasta, çok yüksek kalorili, tamamen karbonhidrattan ibaret sağlıksız bir gıda ve sağlıksız beslenmenin de sembollerinden biri değil midir? Bu kampanya sağlıksız beslenmeyi teşvik etmez mi? En iyi mum üflemenin akciğer hastalıklarının önlenmesine nasıl katkısı olabilir?
ALTI: Mumlardan havaya toksik kimyasallar yayıldığı ve bunların başta akciğerler olmak üzere pek çok organa zarar verdiği iddiaları için ne diyorsunuz? Bir tek sigara bile zararlı olduğuna göre 30 mum ne kadar zararlıdır? (1, 2)
YEDİ: Bu kampanyanın amacı “akciğer hastalıklarının önlenmesi” mi yoksa “erken teşhisi” midir?
SEKİZ: Mumları üfleyip “söndüren” tiryaki, sigaranın kendine bir zarar vermediğini, sağlığının yerinde olduğunu ispatlamanın huzuru ile sigarasını tellendirmeye devam etmez mi? Mumların söndürülememesi kaçmış bir trenin, çok ileri bir hastalığın işareti değil midir?
DOKUZ: Derneğin, akciğer hastalıklarında aşırı teşhis ve tedaviye, gereksiz ilaç kullanımına dikkat çekmek için kampanya yapması daha doğru olmaz mı?
ON: Bu tür kampanyalar şayet gerçekten faydalı iseler bilimsel derneklerin mi yoksa sivil toplum kuruluşlarının mı işidir?
Gelelim neticeye
BİR: Bu kampanyanın toplumsal bir faydasını göremiyorum.
İKİ: Bu kampanya ülke ve bilimin gerçeklerden çok uzaktır.
ÜÇ: Bu tür kampanyaların ilaç şirketlerine yakışacağını ve sadece onların işine yarayacağını düşünüyorum.
Kaynak:
1. http://nepis.epa.gov/Adobe/PDF/P1009BZL.pdf
***
Habertürk’ün haberi:
Türk Toraks Derneği’nin akciğer hastalıklarına dikkat çekmek için, ‘Her sene yaş gününüzde nefesinizi ölçtüğünüzü biliyor muydunuz? Yaş günleri fırsattır’ sloganıyla başlattığı “Nice Yaşlara” kampanyasına ünlüler de destek veriyor.
Aynı zamanda doktor olan ünlü şarkıcı Ferhat Göçer; “Türk Toraks Derneği’nin nice yaşlara kampanyasına ben de destek veriyorum, siz de çektiğiniz videoyu #nefesinitestet hashtag’i ile sosyal medyada paylaşın ve kampanyaya destek verin” dedi. Ferhat Göçer’in ardından diğer ünlü isimlerin de kampanyaya desteği devam edecek.
EN İYİ 3 VİDEO PAYLAŞIM SAHİBİNİ ÖDÜLLER BEKLİYOR!
Türk Toraks Derneği’nden yapılan açıklamada; “Nice yaşlara kampanyası hızla büyüyor, şimdi sıra halkımızda. Siz de yaş günü pastanızdaki mumları söndürmeyi deneyin, kampanyamıza destek verin.
40 cm. uzaklıktan 30 adet mumu söndürmeyi deneyin ve sonuç ne olursa olsun bu anın görüntüsünü video olarak kaydedip #nefesinitestet hashtag’i ile paylaşın.
En iyi paylaşım sahibi 1. kişi eşi ile birlikte 3 gece 4 gün Paris’te, 2. ve 3. kişi de eşleri ile birlikte 6-10 Nisan 2016 tarihleri arasında Sueno Deluxe Otel, Belek Antalya’da misafirimiz olacak.
Hak sahibi olacak 3 çiftin ulaşım dahil tüm masrafları derneğimiz tarafından karşılanacak. Çektiğiniz videoları toraks@toraks.org.tr adresinden de bize ulaştırılabilirsiniz.
Çekilişe katılmak için video gönderim son tarihi ise 18 Mart 2016. Unutmayın, eğer mumları söndüremiyorsanız, mutlaka bir göğüs hastalıkları doktoruna gitmeniz gerekiyor” denildi.
Kampanya tanıtım videoları ve diğer paylaşımlar, Derneğin https://www.youtube.com/user/TurkToraksDernegi linkinden takip edilebiliyor.