TÖF’ün Vatandaşa “Mortgage” Uyarısı
TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, morgage olarak bilinen Konut kredisi başvuruları sonucunda imzalanan sözleşmelerle ilgili yüksek tutarlarda dosya ücreti ve masraf alındığını, tüketicinin bilgisi ve onayı dışında sigorta yapıldığını ve ödeme sürecinde borcun yeniden yapılandırılmasından yüzde 2 oranında erken ödeme tutarı alındığını söyleyerek, bankaların "haksız" uygulamalarına karşı "Konut Finansmanı Sözleşmesi" imzalayan ya da imzalayacak tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, mortgage olarak bilinen Konut kredisi başvuruları sonucunda imzalanan sözleşmelerle ilgili yüksek tutarlarda dosya ücreti ve masraf alındığını, tüketicinin bilgisi ve onayı dışında sigorta yapıldığını ve ödeme sürecinde borcun yeniden yapılandırılmasındanyüzde 2 oranında erken ödeme tutarı alındığını söyleyerek, bankaların "haksız"uygulamalarına karşı "Konut Finansmanı Sözleşmesi" imzalayan ya da imzalayacaktüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
TÖF Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B Maddesi ile ilgili yönetmeliği kapsamında düzenlenen ve kamuoyunda mortgage olarak bilinen Konut Finansmanı başvuruları sonucunda imzalanan sözleşmelerle ilgili yüksek tutarlarda dosya ücreti ve masraf alındığının, tüketicinin bilgisi ve onayı dışında sigorta yapıldığının ve ödeme sürecinde borcun yeniden yapılandırılmasından yüzde 2 oranında erken ödeme tutarı alındığının tüketici örgütlerine yapılan yoğun tüketicibaşvurularından anlaşıldığını ifade ederek, bu nedenle de, bankaların "haksız ve hukuksuz"uygulamalarına karşı; "Konut Finansmanı Sözleşmesi" imzalayan ya da imzalayacak olantüketicileri dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyardı.
TÜKETİCİNİN BİLGİSİ VE ONAYI DIŞINDA SİGORTA YAPILAMAZ
Konut finansmanı kuruluşlarının tüketicilere sözleşme öncesinde kredi sözleşmesininkoşullarını içeren Sözleşme Öncesi Bilgi Formu vermek zorunda olduklarını söyleyen Engin,tüketicinin teklifi kabul edip etmemekte serbest olduğunu, konut finansmanı kuruluşları tarafından verilecek, "Sözleşme Öncesi Bilgi Formunun" tüketiciye verilmesini takip eden biriş günü geçmeden imzalatılan sözleşmenin geçersiz olduğunu söyledi.
Konut finansmanı sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasınıntüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Engin, "Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen şartlar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez. Tüketicinin bilgisi ve onayı dışında sigorta yapılamaz" dedi. Temerrüde düşülmesi halinde konut finansmanı kuruluşunun borçluya temerrüt tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlü olduğunu sözlerine ekleyen Engin, kullanılan finansmana şahsi teminat verildiği hallerde,konut finansmanı kuruluşunun asıl borçluya ve diğer teminatlara başvurmadan, kefilden borcun ödenmesini isteyemeyeceğini ifade etti. Engin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kredi veren kuruluşunun, krediyi belirli bir konutun satın alınması ya da belirli bir satıcı ileyapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda, konutun hiç ya da zamanında teslim edilmemesi halinde, kredi veren satıcı ile birlikte, tüketiciye karşı kredi miktarı kadar müşterek sorumlu olur. Konut finansmanı kuruluşu, ödemeleri bir kıymetli evraka bağlayamaz ya da teminat gerekçesiyle kıymetli evrak talep edemez. Buna rağmen tüketiciden bir kıymetli evrak alınarak başkasına devredilirse tüketicinin uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür. "
"BDDK ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR"
Tüketicinin, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabileceğini söyleyen Engin, her iki durumda da konut finansmanı kuruluşunun, vadesinden önce ödenen taksitleriçin gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlü olduğunu söyledi. Sabit faizli konutfinansmanı sözleşmelerinde bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılmasıdurumunda erken ödeme ücreti talep edilebileceğini de ifade eden Engin, "Munzam karşılıkların arttırılması nedeniyle faiz gelirleri azalan bankaların, her geçen gün yeni haksız ve hukuksuz uygulamalara imza atması karşısında, kanunun düzenleme ve denetleme yetkisi verdiği Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'nun (BDDK) üç maymunu oynayarak bankalara verdiği destekle tüketici yurttaşların yaşamı cehenneme çevrilmeye çalışılmaktadır" dedi.
Engin, tüketicileri uyanık davranmaya ve tüketici örgütleriyle birlikte mücadele ederek, hakarama süreçlerini başlatmaya davet etti.
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri