content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

21 Ara

Tehlikenin Farkında Mısınız?

Gidişimizi iyi görmek isteyenler var. Belki pembe bulutlar bizi alıp, alıp başka diyarlar götürecekti ama fotoğrafta gözüken kısım farklı…

Bankacılık sektörü 5 yıldır temettü vermedi…

Bu sene yabancı ortaklı bankalar özellikle ciddi temettü dağıtacak ve ortaklar aldıkları temettüleri yurtdışına çıkaracak… Yeni pozisyon açıp karşılık ayırmamak üzere kredi vermeyen bankalar kredileri dönen müşterilere yeni pozisyon açmıyorlar. Açmayacaklar. Sinsi planları var. Sinsi olan plan yeni kredi açma limitlerini düşürmeleri, Daha fazla karşılıktan kurtulmak istemeleri, küçülen kredi piyasasında bir an önce kaçmak istemeleri. Tehlike sinyalleri…

Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı sene sonu bilançoları ile değişir mi? Değişir diyen o kadar çok ki…

Bireysel kredilerde yaşanan sıkışmalar ve çoğalmalar, kredi kartları yeni düzenlemelerin zamanlamasının zamansız olması Yukarıdaki unsurlara fazlasını ekliyor ekleyecek, bankacılık hem de perakende sektörü alarm zilleri çalmıyor mu?

Bir çok sektörde bir çok firma iflas erteleme isteyebilir. Özellikle Mart dönemi kredi dönüşleri dönemi çok tehlikeli…

Leasing sektörü için güzel haberler var. Gayrimenkuller yani işletmelerin içinde bulunduğu gayrimenkuller, sağlık araç- gereçleri hariç birçok şey hariç, sadece makine teçhizat üretim gereçleri yerli yabancı bakmaksızın KDV % 1 e iniyor.Şirketler sıkışmış durumlarını birazda leasing sektörüne yüklenme fırsatı doğacak.. Bankalar biraz rahatlayacak.

Kısaca mali sektör ile başlayan bir sarmala dönecek dönemin emaresi geliyorum diyor.  Son zamanlarda bazı orta büyüklükte firmaların sıkıntı içinde olduğu ciddi perakende firmalarının iflas erteleme başvurularında bulunduğu ya da bulunacağı duyumları alıyorum. İstanbul’un ve Türkiye’nin sayılı firmalarının yaşayacağı handikaplar 2012 için karamsar bir beklenti yaratabilir. Bunun için reel sektörü de içine alacak bir garip durum oluşabilir.

Kötümser miyim?

Aslında hiç kötümser değilim, AB bölgesine ihracatını % 50‘sini gerçekleştiren bir ülkede AB bölgesinde yaşana kriz ortamının da etkisi ile böyle benzer olayların yaşanması kaçınılmaz. Bunları beklentisi ile tedbirli olmakta fayda olacaktır. Böyle bir dönemin başlaması veya ortaya çıkması elbette finans- bankacılık sektörü açısından iyi olmayacaktır.

Gidişimizi iyi görmek isteyenler var. Belki pembe bulutlar bizi alıp, alıp başka diyarlar götürecekti ama fotoğrafta gözüken kısım farklı…

Borsalar ve Kurlar ne olur?

IMKB endeksleri diğer borsalarla paralel hareket ederken son 1,5 aydır ayrışan özellikler gösteriyor. Son günlerde olumlu tepkilere rağmen IMKB 100 endeksi aşağı doğru ivmeleniyor. Bunda özellikle bankacılık sektöründe yaşanan satışların büyük etkisi var.

Önemli bir husus da dünyada az sayıda borsanın karlı olması ya da diğerlerine göre daha iyi durumda olmasıdır. Türkiye piyasaları her ne kadar TL’nin değer kaybetmesi ve bankacılık sektörünün baskısı yüzünden zayıflasa da göreceli olarak diğer piyasalardan daha iyi durumda. Bu yüzden yatırım fonları ve portföy yönetenler daha az düşmüş Türkiye hisselerinden satmak öncelikleri olacaktır ve  oluyor. Sene sonu prim alacak olan traderler bu piyasadan satışlarını tamamlayıp fonlarında biraz alacaklı duruma gelip varsa prim alacaklarını tahsil edebiliriler. Ya da Book’larını yani muhasebe kayıtlarını temizlemek, düzenlemek, tahsilata hazır hale getirmek için bunu yapacaklardır.

IMKB 100 endeksi 50500 kırarsa 49500 – 48500 - 46000 seviyelerine kadar testlerini sürdürecektir. Belki 48500 de tekrar tepki gelebilir ama hedef artık 45-46000 seviyeleri gibi duruyor. IMKB 100 de yeni yıl öncesi çok pozitif bir performans beklemek zor.

TL/ döviz; Para çıkışı ve finansal piyasaların üzerinde gezen gri bulutun etkisi ile kurlar değer kaybetmeye devam edecekse, TL’nin döviz karşısında sepet değeri hedefi 2.20 TL dir. Pariteden arınmış bir hesap yöntemi olan sepet değer 2.20 de direnç ile karşılaşsa da bu seviyenin geçilmesi kurlarda değer kaybını hızlandırabilir. Sepet değer; TL karşısında Euro ve Dolar değerlerini toplanıp ikiye bölünmesi ile bulunuyor.

Reel sektöre ve bireylere özellikle tavsiyem borç beladır nakit kraldır.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank