Tavuk Etiniz Mikroplu mu Olsun Antibiyotikli mi?
Almanya’ da “Stiftung Warentest” isimli tarafsız tüketici örgütü tarafından yapılan bir araştırmada incelenen tavuk butlarının neredeyse her ikisinden birinde “fazla miktarda bakteri bulunduğu” tespit edildi.
Bunların içinde hem etin bozulmasına, hem ağır hastalıklara yol açabilen bakteriler var.
Test edilen 20 üründen 12’ sinde yaygın antibiyotik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan “dirençli bakteriler olduğu” belirlendi.
Sadece 5 tavuk budu iyi bulundu; 5 organik tavuk budunun hiçbiri bu nota ulaşamadı.
Avrupa Birliğinin sınırlarının üzerinde mikrop var
Plastik ambalajlarına bakıldığında taze tavuk butlarının temiz olduğu görülüyor ama insan gözünün göremediği şeyler de var: “Etler bakteri kaynıyor”.
Elbette etlerin tamamen mikropsuz olması mümkün değil ama bunların kritik sınırların üzerinde ve insanları hasta eden türden olmamaları lâzım.
Son kullanma tarihlerinde veya hemen öncesinde incelenen 20 üründen 9’ u mikrobiyolojik olarak sadece “yeterli” veya “kusurlu” idi ama hiçbirinde “Salmonella” bulunmadı.
İki tavuk budunda Avrupa Birliğinin sınırlarının üzerinde “Listeria” vardı.
“Pseudomonas” ve “Enterobacter” gibi bazı bakteriler Alman Hijyen ve Mikrobiyoloji Kurumunun kabul ettiği sınırların üzerinde bulundu.
8 tavuk budunda tavuk çiftliklerinde çok rastlanan “Campylobacter” görüldü.
Sadece 5 tavuk budu “iyi” idi ve bunlar arasında üç büyük şirketin ürünleri de vardı.
Organik etlerde antibiyotik yok ama mikrop çok
Organik tavuk butlarında dikkate değer miktarda etin bozulmasına ve hastalıklara yol açabilecek bakteriler vardı ve test edilen etlerden hiçbiri “tatmin edici” olmanın üzerinde bir not alamadı.
5 organik tavuk etinin birinde konvansiyonel etlerin ise 15’ inden 11’ inde antibiyotiklere dirençli bakteriler vardı.
Bunun sebebi, organik besicilikte antibiyotik kullanımına çok sınırlı izin verilmesi; piliçlere kısa hayatları süresince sadece bir defa antibiyotik verilebiliyor.
Konvansiyonel besicilikte ise böyle sıkı kurallar olmadığı için bir piliç hastalandığında tedbir olarak çiftlikteki tüm hayvanlara antibiyotik veriliyor.
2011’ de Nordrhein-Westfalen’ de test edilen piliçlerin yüzde 92’ sinde antibiyotik bulunmuştu.
Dirençli bakteriler tehlikeli olabilir
Antibiyotiklerin insanlarda ve hayvanlarda yaygın olarak kullanılması bakterileri bu ilaçlara karşı hassaslaştırıyor ve bunlar yiyeceklere bulaşabiliyor.
5 tavuk budunda MRSA yani “metisiline dirençli Staphylococcus aureus” bulundu.
11 üründe bir enzim aracılığıyla tüm antibiyotikleri etkisiz kılabilecek “bağırsak bakterileri” vardı.
Dirençli bakteriler insanlar antibiyotik kullandığı zaman da ortaya çıkabiliyor ama bunlar sağlıklı insanlara zarar vermiyor ama bağışıklığın baskılandığı durumlarda bunlar aşırı derecede çoğalarak kana karışabiliyor veya diğer organlara geçebiliyorlar.
Yaralanma ve hastanelerde de ameliyatlar, kanül, sonda ve solunum cihazlarının hortumları aracılığıyla tedavisi zor ve ağır enfeksiyonlar görülebiliyor.
Hayvanlardan kaynaklana dirençli bakterilerin insanlar için ne derecede tehlikeli olduğu tam belli olmamakla beraber Alman Risk Değerlendirme Enstitüsü (Bundesinstitut für Risikobewertung) antibiyotiklerin “mutlaka gerekli” olan durumlarda kullanılmasını tavsiye ediyor.
Etlerle ilgili hijyen tavsiyeleri
Üreticilerin diğer bakterileri de kontrol altına alması gerekiyor.
Bunun için bazı tavuk butlarının tüketim sürelerinin kısaltılması gerekiyor.
Son kullanma tarihleri geçen ürünlerin imhası gerekli çünkü bunlar buzdolabında muhafaza ediliyor olsa bile bunlarda etin bozulmasına ve insanların hastalanmasına yol açabilecek miktarda bakteri üreyebiliyor.
Elbette en iyi tavuk etlerinin bile “steril” olmaları mümkün değil, bu, biyolojik olarak imkânsız.
Bakterilerin çoğalmaması için satın alınan etler hemen buzdolabına konmalıdır.
Pişirme veya kızartma zararlı ve dirençli bakterileri öldürür.
Gelelim neticeye
Tavuk etlerinin mikropsuz veya antibiyotiksiz olması mümkün görünmüyor.
Organik piliç alırsanız “dirençli bakterili” yok eğer çiftlik pilici alırsanız “antibiyotikli et” yeme ihtimalinizin yüksek olduğunu bilin ve alış-verişinizi ona göre yapın.
Çare köy tavukçuluğunun teşvik edilmesi; hepsi bu!
KAYNAK
http://www.test.de/Huehnerfleisch-im-Test-Riskante-Keime-entdeckt-4612889-0/