Tamilla Abbashanlı – Aliyeva’nın Profesörlük Yolu
İlmi alanda faaliyet gösteren bilim adamlarımız, bilim kadınlarımız, zorlu yollardan geçiyorlar. Kademe kademe aldıkları bilimsel mesafe için, yıllarca çalışıyorlar.Doç. Dr. Tamilla Abbashanlı Aliyeva, Profesörlük unvanına kavuşabilmek için, yıllarca çalıştı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı edebiyat Bölümündeki öğretim üyeliği sürerken, Profesör olabilmek için, “Çağdaş Türkiye ve Azerbaycan Şairlerinin Şiirlerinde Evrensel Temaların Karşılaştırılması” konulu araştırmaları tez olarak, ilgili bilimsel makamların, Üniversitelerin, buralardaki bilim insanlarımızın tetkiklerine sunuldu.
2012 yılında Türk Vatandaşı olan, Doç. Dr. Tamilla Aliyeva (Abbashanlı) 9 yıllık Doçentlik süresinde, 3 bin puanlık çalışmalarını içeren bilimsel verilerini 3 klasörde topladı ve yetkili mercilere sundu. 2012 yılı Mart ayında da Profesörlüğe yükseldi.
Sonra, çalışmalarını tezini kitaplaştırdı. 324 sayfalık, “Çağdaş Türkiye ve Azerbaycan Şairlerinin Şiirlerinde Evrensel Temaların Karşılaştırılması” adıl kitapta, Çağdaş Türk ve Azeri şiirinden örnekler veriliyor, Türk şairlerinden, Feyzi Halıcı, Muharrem Kubat, Abdullah Satoğlu, Azeri şairlerden:
Bahtiyar Vahapzade, Mehmed Araz, Neriman Hasanzade’nin, vatan doğa aşk şiirlerinden örnekler ortaya konuluyor. Bu şairlerin özgeçmişleri de verilenler arasında yer alıyor.
Çağdaş Türk şiirinin 1990 sonrasından söz edilirken:
“1990 sonrası Türk şiirine egemen olan ya da heyecan ve dalgalanma yaratan belirli bir edebiyat hareketinden söz edilemez” denirken:
1960–1990 yılları arasındaki Azeri şiirinin, milli kendine dönüş dönemi olarak adlandırılıyor. Stalin’in ebediyete göçmesi dönemindeki edebiyatta bir sosyal-siyasi iklimde yumuşamanın dikkat çektiği ifade ediliyor.
Hocamız Tamilla Abbashanlı Aliyeva’nın yeni unvanı, Profesörlüğünün hayırlı olması dileklerimi sunuyorum efendim...