Süleyman Coşkuner’den: Kaliteli Yaşamın Hırsızları
İnsan hayatı, zaman zaman değişik zorluklarla geçiyor. Bu zorlukların altından kalkabilmek, zorları biraz kolaylaştırabilmek, insanoğlunun elinde olabilir. Ama bunun bilinçli ve can simidi saydıklarımızla iç içe olmamıza bağlı olduğunu unutmamalıyız.İnsan yaşamının sıkıntılar bölümünü ortadan kaldırabilecek araştırma ve yayınlarıyla dikkat çeken, göz dolduran bilim adamlarımız, araştırmacı ve yazarlarımız vardır. Bunların başında, hemşehrisi olmaktan gurur duyduğum, yıllarca Ankara’da bilimsel araştırmalara, parlamento bünyesindeki çalışmalara imza attıktan sonra,Burdur ilimizin şiirin ilçesi Bucak’ta yaşamını sürdüren,sonra Antalya ilimiz merkezinden seslenip,yazar,şair ve araştırmacı dostlarıyla her fırsatta ve her ortamda birlikte olmaktan mutluluk duyan, 21.dönem Burdur Milletvekili, kaliteli yaşam uzmanı Yrd.Doç. Süleyman Coşkuner, birbiri ardına yayınladığı kaliteli yaşama yönelik kitaplarıyla dikkat çekiyor.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman Coşkuner’in 408 sayfalık,”Kaliteli Yaşamın Hırsızları” adlı kitabı masamda.Merkezi İstanbul’da bulunan İmleç Kitap yayınları arasında gün yüzü gören,”Kaliteli yaşam bir tercihtir.Kaliteli emek ve paylaşım ister” cümleleriyle kitabın ismi zenginleştirilmiş.52 ayrı başlık altında anlatımların gerçekleştirildiği görülüyor.Her başlığın kendine göre önemi ve anlamı bulunan sıralamalarından bazı alıntılar yapalım önce:
Kızgın ve öfkeli olmak, Kin ve intikam duyguları taşımak, Nefret duyguları taşımak, Kibirli olmak, Korkuları yönetememek, Endişe, kaygı ve tedirginlik taşımak, Küslük ve kırgınlıkla yaşamak, Kıskançlık ve hasetçilik yapmak,Aşağılamak,küçük düşürmek ve rencide etmek,Gıybet etmek ve laf taşımak,Önyargılı olmak,Aşırı telaşlı ve aceleci olmak.Beden dilini olumsuz kullanmak,Ümitsiz olmak,Sahip
olduklarımızın değerini bilmemek,Değişim ve dinamizme direnmek,Aşırı mükemmeliyetçi olmak,Evhamcılık yapmak,Panik ve güvensizlik yapmak,Yetersiz bilgi ve hüküm vermek,Öğrendim,biliyorum,kamil oldum rehavetine kapılma vd.
Bu ara başlıkların hepsi, başlı başına kaliteli yaşamın anahtarları olarak görülüyor. Bunlarla ilgili araştırmalar yapacaksınız, değerlendirip sonuçları hakkında gördüklerinizi yerli yerine oturtacaksınız ve arkasından Yrd.Doç.Dr.Süleyman Coşkuner olup,kaliteli yaşamı yönlendirir hale geleceksiniz.Bunların kolay olmadığını hepimiz biliyoruz,görüyoruz ve sık sık tekrarlıyoruz.İşte burada Süleyman Coşkuner hemşehrimi, parmaklarım acıyıncaya kadar alkışlıyor,tebrik,sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.
Kitap içindeki bölümler, araştırma kaynaklarıyla zenginleştirilerek, anlaşılır hale getirilmiş. Örneğin 219.sayfadaki 25.bölüm,”Aşırı telaşlı ve aceleci olmak “başlığıyla karşımıza çıkıyor.Bu bölüm başlığının altında,Süleyman Coşkuner imzalı,”Yüksek kaliteli bir iş için yüksek kaliteli emek ve zamana ihtiyaç vardır” cümlesi dikkat çekiyor.Sonra giriş yapılarak anlatılmaya devam ediliyor.Buradan birkaç cümle nakledelim:”Telaş,çeşitli endişelerin doğurduğu heyecanlı ve sıkıntılı durumdur.
Şaşkınlığın oluşturduğu karışıklık veya kaos da telaşı ifade eder. Telaşın normal ölçüde olanı yararlıdır. İnsanı vurdumduymazlıktan, sorumsuzluktan, umursamazlıktan ve kayıtsız kalmaktan alıkoyar”. Bölüm başlıklarının altında, Türk atasözlerinden, yerli ve yabancı bilim adamlarının görüşlerinden örnek cümleler verilerek, anlatımların bütünlüğü pekiştirilmiş.
Yrd. Doç. Dr.Süleyman Coşkuner kitabının 15. sayfasında, kalite hırsızlarımızı zamanında belirleyip, hayatımızdan çıkaramaz veya gereğince yönetemezsek,nelerle karşılaşacağımızı şöyle sıralıyor:
Vücudumuz toksin üreterek zehirlenecek,Ruh disiplinimiz bozulacak, Sağlığımız,neşemiz, mutluluğumuz ve güzelliklerimiz çalınacak,Sevgi Bankası hesabımız boşalacak,Yaşam sevincimiz,coşkumuz, heyecanımız ve motivasyonumuz kaybolacak,Sonuçta yaşamımız kalitesiz olacak ve güneşteki buzun erimesi gibi kaybolup gidecektir.