content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

26 Eyl

”Stratejik Bir Güç Olarak Türkiye”

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir yorumda, “Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye’nin çağı geliyor. Bu Ankara’nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak” denildi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilim dış basında yankı bulmaya

devam ediyor.

Guardian’da yazan Michigan State University’den uluslararası ilişkiler profesörü Muhammed Eyub, Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmasıyla Ortadoğu’nun artık eskisi gibi olmayacağını belirtiyor.

Yazar şunları yazdı: “Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı etmesi, diplomatik ilişkilerini asgari seviyeye indirmesi ve Erdoğan’ın tavrını giderek sertleştirmesi, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gelip-geçici bir sorun değil. Bunlar, Türkiye’nin İsrail’in özür ve tazminat konusunda ayak sürümesinden artık usandığının işareti. Obama yönetimi, Türkiye ile İsrail arasındaki sürtüşmenin Amerika’nın stratejik çıkarlarına zarar verebileceğinden endişe etmesine karşın, iç siyasi nedenlerle İsrail üzerinde baskı kuramadı. Washington, bu tavrıyla NATO’nun çok önemli bir üyesi olan Türkiye’yi

yabancılaştırabilir.

‘İsrail Artık Rakipsiz Değil’

“Bölgede şu anda yaşananların, Ortadoğu’nun geleceğinde önemli etkileri olacak. Bu, İsrail’in Doğu Akdeniz’deki hakimiyetinin rakipsiz olmadığını gösteriyor. Erdoğan, Türk donanmasının bölgede artık daha aktif bir rol oynayacağını söylüyor. İsrail’in uluslararası

hukuka meydan okuması ve özellikle işgal topraklarına yönelik politikaları uluslar arası forumlarda bundan böyle ciddi sınavlarla karşılaşacak.

Bölgedeki demokratik ayaklanmalar sonrasında, Türkiye’nin pozisyonu, Filistin ve İsrail işgali konusundaki ana akım Arap görüşüne daha da yakınlaşacak. Bu durum, Türkiye’nin Arap dünyasındaki konumunu güçlendirecek ve Filistin konusunda daha aktif bir rol üstlenmeleri için Arap hükümetleri üzerindeki baskıyı artıracak. Demokratik geçiş sürecindeki ülkelerde İsrail’e karşı daha sert bir tutum izlenmesi isteniyor. Türkiye örneği ardından Mısır ve Ürdün’ün elçilerini çekebileceğinden söz ediliyor.

Yazar şöyle devam ediyor:

“Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi. Şimdi hükümet askerin müdahale korkusu olmadan politika yürütebiliyor. Birkaç yıl önce İsrail’e karşı sert

tavır alınması düşünülemezdi bile. Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye’nin çağının gelişine işaret ediyor. Bu Ankara’nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak.” Prof. Muhammed Eyub, ABD’nin Orta Doğu politikasında önemli bir değişikliğe gitmesi gerektiğini belirterek yazısını şöyle noktalıyor:

“Washington, Ankara’yı hafife almamalı’”Eğer Amerika, Orta Doğu’daki stratejik çıkarlarını muhafaza etmek istiyorsa, İsrail-Filistin meselesine hızlı ve adil bir çözüm bulunmalıdır. Washington, İsrail’e koşulsuz destek politikasını yeniden değerlendirmeli ve tarafsız bir

siyaset izlemeli. Buna Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Filistin tasarısı da dahildir. Her şeyden önemlisi Amerika bölgede yükselen üstün bir güç ve Batı’yla Müslümanlar arasındaki köprü olarak Türkiye’nin stratejik önemini hafife almamalı.”

(Kaynak: BBC Türkçe Bölümü)

ATATÜRK KÖŞESİ

Saygısızlığın, saldırının küçüğü büyüğü yoktur…

DÜŞÜN-TAŞIN

Bir garibin mezarına dikilmiş tek başına taş gibiyim dünyada…

GÖNDERMELER

-Başta Bekir Sıtkı Özer olmak üzere Altınkoza Personeli’nin, 18. Altınkoza  film şenliklerinden alınlarının akıyla çıktığını biliyor musunuz?

-Altınkoza Yetkilileri bütün dünyadan sanatçı davet ederken, Pamuk Tarlası’ındaki bir emekçiye sembolikte olsa bir ödül veremez ya da verdiremez miydi?

-Dünyaya mal olmuş Yılmaz GÜNEY’le ilgili biraz daha zaman ayrılamaz mıydı?

-Bir takım sinema emekçilerini konuk edelim buna evet ama Adana halkını da  etkinliklere adapte edecek bazı yeni formüllerin olması gerekmiyor mu?

-Ali Şan, Mustafa Keser vs gibi bazı sanatçıların yerini Adanalının yakından tanıdığı içimizde yaşayan Özkan Can Aşık İmami vs. gibi sanatçılarımız dolduramaz mıydı?

-Tüm ilçe belediyelerimizi ve dahi mahalle muhtarlarımızı kapsama alanı içine alacak yeni yepyeni formüller geliştirilemez mi?

-Ülkemizin aydınlanmasında emeği olan Adana’nın yaşayan dev yazarları Muzaffer İzgü, Yaşar Kemal, Ekmel Ali Okur, Sedat Memili Bedri Baykam vs… gibi bazı yazarlarımızda etkinlik çerçevesinde festivale dahil edilemez miydi?

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank