Statin Felâketi
Halk arasında kolesterol hapı adıyla bilinen statin sınıfı ilaçlarla ilgili “The Statin Disaster” yani “Statin Felâketi” isimli yeni bir kitap yayınlandı.
Holistik tıp uzmanı Dr. David Brownstein’ nın kitabını takdim yazısını sunuyorum:
“13. kitabım olan The Statin Disaster’ in yayınlandığını duyurmaktan çok mutluyum.
Statinler, Big Pharma (Dev İlaç Endüstrisi) tarihinin en kazançlı ilaçlarıdır. Amerika’ lı erişkinlerin %28’ i bir statin kullanıyor.
Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji’ nin yeni yayınladıkları kolesterol kılavuzuna uyacak olursak 70 yaş üzerindeki tüm erkeklere ve 65 yaş üzerindeki kadınların %70’ ine statin yazılması gerekecek.
Statinler hakkında neden bir kitap yazdım?
Bu kitabı yazmamın amacı, bu ilaçları alanların %99’ unda işe yaramadıklarını bildirmek; başka bir ifade ile statin kullananların %99’ u ne kalp ne uzun yaşama bakımından hiçbir fayda görmüyor.
Bunun şok bir bildiri olduğunu biliyorum ama bu doğru.
Statinlerin piyasadan çekilmesi ve hiç kimsenin bu ilacı almaması gerektiğini düşünüyorum.
Böyle bir açıklamayı neden yapabiliyorum?
Bu çok basit. Statinlerin nasıl etki ettiklerini araştıran ve anlayan her aklı başında insan statin sınıfı ilaçları almayı sorgulamaya başlar.
Statinler HMG CoA redüktaz enzimini zehirliyor.
Bu enzimin zehirlenmesi de sadece kolesterol seviyesini azaltmakla kalmıyor bir dizi biyokimyasal probleme de sebep oluyor.
Bunlar arasında Ko-enzim Q10 seviyelerinin ve DNA hatalarını, kas hasarını ve zayıflığını önleyen diğer önemli maddelerin üretiminin azalması var.
6. bölümde kolesterol sentezindeki yolları tartışılıyor ve size statin aldığınızda vücut biyokimyasının nasıl değiştiği gösteriliyor.
9. bölümde statinlerin yan etkileri masaya yatırılıyor. Statinlerin normal biyokimyasal yolları nasıl bozduğunu öğrendikten sonra statinlerin ne gibi yan etkilere yol açabileceğini tahmin etmek hiç de zor değil.
Statin ilaçlarının pek çok yan etkisi var ve bunların için de çok ciddi olanları şunlar: ALS, meme kanseri, konjestif kalp yetersizliği, kas zayıflığı, beyin disfonksiyonu ve nörolojik hastalıklar.
Statinler yaygın olarak yazıldığına göre, ilacı alanların çoğunun fayda görmesi lazım, öyle değil mi?
Yanlış!
7. bölümde Big Pharma’ nın doktorları ve diğerlerini, statinlerin kalp krizlerini önleme ve hayat kurtarmada faydalı olduğuna nasıl inandırdıkları ve onları nasıl oyuna getirdiklerini tartışıyorum.
Gerçek bunun tam tersi. Statin alanların %99’ u fayda görmüyor.
Statin almanın faydası nedir?
Sonuçları en iyi olan araştırmalar bile, bu ilaçları 3-5 sene sürekli olarak almanın kalp krizi riskini sadece %1 oranında azaltabileceğini gösteriyor.
Bu erkekler için geçerli. Kadınsanız fayda görme ihtimaliniz daha da az.
The Statin Disaster’ de özellikle yaşlılarda kolesterol seviyelerini uygun seviyelerde tutmanın önemini tartışıyorum.
Kolesterol seviyesinin 55 yaşın üzerinde olanlarda azaltılması Parkinson ve Alzheimer dâhil çok ciddi hastalıklara yol açıyor. Ayrıca yaşlılıkta yüksek kolesterolün hayatı uzattığını gösteren birçok araştırma var.
Statin ilaçlarının kullanılması sağlık sisteminin neden işe yaramadığını da ortaya koyuyor.
Konvansiyonel tıp çok pahalı ve çok fazla yan etkiye yol açan etkisiz ilaçlara dayanıyor.
Statinler dâhil reçeteyle verilen ilaçlara tüm dünyadan daha fazla para harcıyoruz ama buna rağmen sağlıklı da değiliz.
Eğer statin meftunlarından biri iseniz bu ilaçların vücutta neler yaptıklarını öğrenmeniz gerekiyor.
Statinlerin etki mekanizması ve bunun arkasındaki araştırmalar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, sizin de statinleri içmenin hiç kimseye bir faydası olmadığı görüşümü paylaşacağınıza eminim.
Kaynak
http://blog.drbrownstein.com/i-am-pleased-to-announce-my-new-book-the-statin-disaster/