Sömürge
Tarsus’ta pavyonlar şehir içinden şehir dışına taşındı uzun yıllar önce. Taşındıkları yeri de herkes bilir. Ova köylerine giden yolun başında. Tarsus’un ova köyleri geniş alanlara sahipti ve büyük çaplı tarım yapılır, karşılığında da büyük paralar kazanılırdı. Pavyonların yol üstüne taşınma nedeni bu kazanılan büyük paradan pay kapabilmekti.
1980 sonrasında başlayan genel ekonomi politikasının değişimi, ülke ekonomisinin her geçen gün küresel emperyal güçlerin kontrolüne girmesi sonucunda bir yoksulluk sarmalı ile birlikte özelleştirme söylemi geliştirdi. Cumhuriyetin 50 yıllık kazanımları 30 yıldan bu yana satmakla bitirilemedi.
1980 sonrasında Tarsus’ta işsizlik her geçen gün hissedilir derecede arttı. Gerek KİT gerekse özel teşebbüs fabrikalarının kapanması işsizliği en büyük sorun haline getirdi.
Yıllardır Tarsus’ta açılan tek fabrika yok. Küçücük iş yerleri bile açılacağı zaman bir dolu bürokratik engellerle karşılaşıyor. Bu gün Tarsus ekonomik anlamda terk edilmiş bir madenci kasabası gibi.
Tarsus ekonomisine sıcak para girişi ne yazık ki yok. Tarsus’ta ekonomisinde çalışan memur ve emeklilerin dışında ekonomiye para girişi maalesef olmuyor. Peki, emekli maaşları ve memur maaşları ekonomiyi çevirmeye yeterli mi?
Emeklilerin büyük bir kısmı kredi kullandığı için maaşının bir kısmı bankaya geri dönüyor. Geri kalan para da elektrik, su ve iletişim masrafına gittiğinde neredeyse zorunlu tüketim harcamalarına bile para kalmıyor. Bir sonraki maaşa kadar idare edebilene aşk olsun.
Memurların birçoğu da ev araba gibi yatırımlara maaşlarını bağlamış durumdalar. Uzun vadelerle çekilen kredilerden geriye sadece emekliler gibi zorunlu tüketim harcamaları için para kalıyor.
Buna rağmen Tarsus’a büyük yatırımlar yapılıyor. Bunlar dikkat edilirse büyük alışveriş merkezleri. Yani Tarsus’un parasını dışarı götürecek yatırımlar. Son dönemlerde büyük perakende mağazaları da küçük esnafı bitirme konumuna getirdi. Bir bakın etrafınıza Carrefoursa, Şok, Bim, Piyu, Toros, Gümüş gibi mağazaları her yerde görüyorsunuz. Bakkal, kasap, manav, zücaciye işi yapanlar son direnişlerini sergiliyorlar.
Sahil bandı projesi, lojistik bölge projesi ve havaalanı projesi ise ne yazık ki Tarsus’a hiçbir katkı sağlamayacak projeler.
Tarsus sömürülmeye, Tarsuslu sömürülmeye devam edecek. Bu konuda hiçbir siyasi partinin hiçbir projesi de yok maalesef.
Ne diyelim, hayırlısı olsun. Varsa bunda bir hayır.