Siyaset’de, Sivil Toplum’da Başkanına Çalıştı.!
Sağlığı ve aklı yerinde vatandaşlar, seçilmiş, atanmış yetkililer, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının hepsi öncelikle ve özellikle yaşadığı yerden sorumludur. Akıl izan sahibi bütün insanların dediği ve bildiği gibi, herkes yaşadığı yer ve insanlara karşı,
sorumluluğunun bilinciyle görevini yerine getirirse halk hep birlikte huzur ve sükûn içerisinde yaşar. Ama ne yazık ki Ünye de gazın ayağı hiç de öyle söylendiği gibi değil..!
Taşı sıksa suyunu çıkarak yaşta ve güçte olanların büyük bir çoğunluğu kendinden başkasını düşünmeyen seçilmiş ve atanmışlar yüzünden dertsiz ve tasasız bir şekilde yarını düşünmeden yaşam sürüyor.
Her şey devletten beklenmez anlayışıyla ailelerini ve çocuklarını her türlü olumsuzluğa rağmen yaşatmaya çalışan büyük bir kesim ise çektikleri onlarca acıya ve ıstıraba rağmen kan kustukları halde kızılcık şurubu içtik diyerek,anlayan seçilmiş ve atanmışlara insanlar arasında ayrım yapmaya son verilsin mesajı vererek Ünye’deki adaletsizliği haykırıyorlar.
Bu iddiaları siyaset kurumu ve siyasetçiler başta olmak üzere herkes ve her kesim tarafından bilinen ve tanınan önder sivil toplum kuruluşlarından örnekler vererek değerli Ünye kamuoyu ile paylaşalım.
Paylaşıma Ünye kamuoyunu doğru ve yanlış haberlerden haberdar etmek gayesiyle gazeteciliği ekmek kapısı olarak görüp benimsediği için yapan Ünyeli gazetecilerden başlayalım. Yani iğneyi önce kendimize, çuvaldızı karşımızdakine batıralım.
Allah için söylememiz gerekirse, Ünye ve Ünye’liler başta olmak üzere birlikte yaşadığı bütün alemin ortak çıkarını düşünerek gazetecilik mesleğini Ünye ve Ünyelinin ortak çıkarı için icra ederek yakın bir zaman diliminde aramızdan ayrılarak ebedi aleme göçen rahmetli duayen Gazeteci Yazar ağabeyimiz Ömer Altuntaş dışında gazete,gazeteci,muhabir,radyo ve televizyon o günde yoktu, bugünde yok…!
Düne kadar toplamda 138 kişi iken, bugün sayıları 85 olan Muhtarların oluşturduğu derneğin başkanından başka kimseye faydası olmadı ki, seçildiği yere ve insanlara nasıl olsun.
Eski başkanlardan Dursun Bulat ile bölgede adını duyurup, İsmail Şirin ile yeni ve müstakil bir hizmet binasıyla birlikte Toprak analiz laboratuarına kavuşturulmuş Ünye Ziraat Odası nezdinde dün bugün ve halen Ünye de ziraatın çağdaş araç gereçlerle yapılması gerekirken, çiftçinin verilecek destek paraları için banka kuyruklarında bekletilmesi yanında özde değil, sözde verilen sıradan demeçlerle üyelerden gelecek tepkinin önüne geçilerek sadece başkanına hizmet etmeye devam eden Ünye Ziraat Odası da yok hükmündedir.
Ecz. İsmail Hakkı Kara Başkanlığındaki Yönetimi ile kendini göstererek Müstakil Hizmet binasına kavuşan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nın genel sekreter Aydın Ekmekçi ve personeli dâhil Durmuş Zor Başkan, Meclis başkanı Cafer Ocak ve iki istisna üye yerine, tüm yönetimiyle bir yumruk halinde Ünye ve Ünye’li esnaf ve sanatkârlar için yasanın emrettiği hizmetleri sunarak Ünye’yi ve esnafı öne çıkarması gerekirken sadece varlığını sürdürme gayreti içinde olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek.
Dost Fındık Fabrikası kurucusu ve işletmecisi Atik kardeşlerden başkan Osman Atik ile Ünye ye ve Ünyeli genç nesle işinin hakkını veren sanatkâr olma şansı bahşeden Ünye Çıraklık Eğitim Merkezi’nin Ünye ye kazandırılması dışında asli görevi olan fındık üreticisi üyesine katkısının olup olmadığını, üretici daha iyi bilir diyerek topu, Ünyeli oda üyeleriyle Ünyeli Fındık Üreticisi müstahsile bırakmak daha doğru olacaktır.
Çok önemli bir esnaf ve sanatkar kuruluşu olup, göreve gelen yöneticilerinin sayesinde Ünye küçük Sanayi Sitesinde iş yaptırmaktan imtina eden yerli ve yabancı müşterilerinin ifadeleriyle büyük bir çoğunluğunu komşu ilçe Sanayi Sitesine gitmeye mahkum ettiği gibi aidat toplamaktan öteye birde yönetim kurulu başkanına yaradığı dillere destan olmuş Ünye Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarları Odasının adı var kendi yok demek, daha doğru olsa gerek diyerek sivil Toplum kuruluşlarından, devlet ve millet adına büyük önemi olduğu halde, sadece kendini düşünen basiretsiz siyasetçiler yüzünden doğru adamdan siyasetçi olmaz dedirten siyaset kurumuna geçerek bu haftaki yazımızı noktalayalım.
Ünye de siyaset 12 Eylül 1980 ihtilaline kadar Ünye ve Ünyeli için son derece seviyeli devam eder iken, memleketimizin yüce Parlamentoda bakan düzeyinde temsil edilmeye başlanmasından sonra siyasette ve siyasetçide kantarın topuzu kaçtı..!
İşte 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan ve iktidar olan partilerin Ünye ilçe başkanlarının sosyal ve ekonomik açıdan nerede iken,nereye geldiklerini isim- isim sıralamaya, tek-tek saymaya gerek yok.
Çünkü bu zatı muhteremlerin iktidar partisinin ilçe başkanlığına gelişlerinden önceki sosyal ve ekonomik durumlarını ve geldikleri konumlarını aynı zihniyette olan çıkarcı Ünyeliler de gayet iyi biliyorlar.
Ama yaşananları gördükleri, bildikleri halde gelecek hesabıyla bilmezden ve görmezden gelen, kendilerine ve konumlarına inanan ve güvenen insanları göz göre-göre yanlışa sürükleyen zavallılar, saf ve temiz kalpli Ünyelilerin vebali altında ebediyen ezilecekler diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Siyaset’de, Sivil Toplum’da Başkanına Çalıştı.!