Sivas’ın Bağrında SİYŞAD
Hepimizin bildiği gibi Sivas denince akla tarihi, kültürü, şairleri ve ozanları ile birlikte Cumhuriyet'in kurulmasına damgasını vurduğu kararların alındığı 4 Eylül Sivas Kongresi gelir. Sivas Cumhuriyet şehri, Sultan şehir olarak da bilinir. Sivas orta Anadolu'nun cazibe şehridir. Son dönemlerde yapısal değişimle merkezde tarihi binalar öne çıkmış ve tarihi gün ışığına çıkarmıştır.
Sivas bağrında yetiştirdiği binlerce şair, yazar ve ozanlarıyla yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle coğrafi konumuyla da değerli şehirlerden biridir. Sivas Aşık Veysel Şatıroğlu, Pir Sultan Abdal, Sefil Selimi, Ali Kızıltuğ, Muhlis Akarsu ve burada ismini sayamadığımız birçok şairi, ozanı, yazarı Türk edebiyatına kazandırmıştır. Sivas Cumhuriyet Şehri, Aşıklar Şehri, Kültür Şehri, Sultan Şehir, pehlivanlar Şehri, olarak anılmıştır. Adına sayısız şiirler yazılmış, türküler yakılmış ve tarihler boyunca da yazılacak adından söz ettirecektir.
Türk edebiyatının gönül erleri olan şairler, bulundukları ortamda toplumun dertlerine, isteklerine daima tercüman olmuş, onları en iyi şekilde temsil etme gayreti içinde bulunmuşlardır. Şairlerimiz, Yazar ve Sanatçılarımız Mevlana'nın sevgisi, Yunus'un aşkı, daha nice âşıkların duyguları ile harmanlanmış, geçmişlerden alınan bayrağın gelecek nesillere teslim edilmesi için yoğun çaba sarf etmektedirler. Bu geçmişte de böyle olmuş, bugün de aynıdır ve yarın da devam edecektir. Sönmeyen meşale, gönülleri aydınlatıp nurlu sabahın müjdecisi olacaktır. Mevlana'nın nasihatleri, Yunus'un sözleri, çölleşmiş ruhları yeşertmeye devam etmektedir. Biz âcizane şairlerin yazmış olduğu şiirlerin gönül pınarlarından akan berrak sular gibi susamış yürekleri kandıracağından hiç şüphemiz yoktur. Yazılarımızla şiirlerimizle insanlara hizmet etmenin onurunu yaşıyoruz. Yaşadığımız sürece de kalemlerimiz susmayacak, dil kaleme küsmeyecektir.
SİYŞAD: Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği 2009 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bu tarafa aynı ciddiyetle Sivas'ı, Sivaslı şairleri tanıtmaya, her biri gönüllü kültür elçisi olan yurdun çeşitli yerlerinde yaşayan, kalemi güçlü şairleri de içine aldıkları kültürel etkinliklerine devam etmektedirler.
Halk edebiyatının sonsuz malzemesinden yararlanan, hece ölçüsünü ustalıkla temsil etme gayretinde olan seçkin kalemlerle birlikte; Modern Türk Şiir'ini temsil etmek gayesiyle serbest ölçü örneklerini sunan şairlerimiz de yer almaktadır. Kuruluşundan bu güne kadar yaptığı çalışmalar anlaşılmamış ve hak ettiği değeri bulmamış olsa da gelecekte tarihe ışık tutacak gelecek nesillerimizin başvurabileceği eserler olduğu önem kazanacaktır.
Amacı şair bir milletin güçlü kalemleri ile mısralarla hasbıhâl edenleri bir araya getirmek yeni aşık Veyseller, Pir Sultanlar, Mevlanalar ve Yunus Emreleri ortaya çıkartmak, Türk edebiyatına katkılar sağlamaktır. Ayrıca seçkin kalemlerin Sivas'a gelerek ilimizi kulaktan dolma bilgilerle değil görerek bizzat tanıma imkânı bulmaları ve Sivas'ı gördükleri gibi kaleme almalarına vesile olmaktadır. En iyi tanıtım görerek yaşayarak tapılan tanıtımdır. İlimizin içinde barındırdığı yüzlerce tarihi zenginlik, doğa harikalarını ve o güzel tarih kokusunu içlerine çekerek Sivas'ı anlatmalarını sağlamaktır. Çünkü Siyşad üyeleri Sivas'a sevdalılardır, âşıklardır. Üzerlerine aldıkları bu görevi büyük bir zevkle yürütmektedirler.
Bu kadar beyin gücüne sahip şehrin böyle değerlere hak ettiği önemi vermemesi ise üzücüdür. Tarihini, kültürünü gelenek ve göreneklerini nesilden nesile taşıyacak eserlere imza atan yazar ve şairlere sahip kaç tane il var? Bizler elimizdekinin nankörü, ulaşamadıklarımızın ise hayranı olduğumuz, kendi değerlerimize sahip çıkmadığımız çok kalemler küser ve kabuğuna çekilir. Susmuş kalem hiçbir tarihi yazamaz. Işık tutamaz. Değerlerimize sahip çıkmak dileğiyle.