content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

23 Mar

Şirket Ortağının SGK karşısındaki Durumu

Sigortalının, 4 / (a), 4 / (b) ve 4 / (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle 4 / (c) bendi kapsamında, 4 / (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılmaktadır

Şirket ortağının SGK karşısındaki durumu

Okurumuz Mehmet Yalçın diyor ki; "22/02/2010 tarihinde sigortalı olarak işe başladığım firmada hisse devri ile şirket ortağı oldum. Şirket ortağı olmam benim 4 / a'lı olma durumumda bir değişiklik olur mu? Yoksa şirket ortaklığımdan dolayı 4 / b'li mi olmam mı gerekiyor?"

Sigortalının, 4 / (a), 4 / (b) ve 4 / (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle 4 / (c) bendi kapsamında, 4 / (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılmaktadır.

Yine, aynı madde uyarınca 4 / (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 / (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecekler.

Uygulamada sıkça görüldüğü üzere, limited şirket ortakları kendi ortak oldukları şirketlerinden kendilerini de 4 / a sigortalısı olarak prim ödemektedirler.

01 / 10 / 2008 tarihinden önce yürürlükte olan uygulamada, sigortalı oldukları şirkete sonradan ortak olanların SSK sigortalılıkları devam ettirilmekteydi. Bu kapsamda SSK kapsamında sigortalı oldukları halde, ortak oldukları şirkete ait işyerlerinden 4 / (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

Ancak, 01 / 10 / 2008 tarihinden sonra sigortalı oldukları şirkete sonradan ortak olanların 4 / b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılıkları olması gerekmektedir. Bu nedenle 22 / 02/ 2010 tarihinde sigortalı olarak işe başladığınız şirkete ortak olmanız durumunda 4 / b'li olmanız gerekmektedir.

***
Ortak olmayan şirket müdürünün sigorta primi

Okurumuz Nurettin Torun "Limited şirket ortağı olmayan kişi, dışarıdan limited şirketin temsilcisi (şirket müdürü) seçilmiş ve adına şirketi temsilen imza sirküleri çıkarılmıştır. Bu kişinin sosyal güvenlik primi hangi statüden ödenecektir?" diye soruyor.

5510 sayılı Kanun'a göre limited şirket ortaklarının 4 / b (Bağ-Kur) sigortalısı olmaları gerekmektedir. Ancak şirket ortağı olmayan ve dışarıdan şirket müdürü olarak atanan kişinin 4/a (SSK) sigortalısı sayılarak 4/a kapsamında sigorta primlerinin ödenmesi gereklidir.

Ancak, dışardam şirket müdürü olarak atanan kişinin kendi ticari faaliyetinden dolayı devam eden 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığının olması halinde, ayrıca şirket müdürlüğünden dolayı ayrıca 4/a (SSK) primi ödenmesine gerek kalmayacaktır. Çünkü, sosyal güvenlikte teklik ilkesi gereği sadece bir statü uyarınca primler ödenebilmektedir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank