content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

18 Eki

Şirket Ortağı Şirketinde Sigortalı Olur mu?

Okurumuz Y. Enver “Şirket ortaklarının kendi firmalarında sigortalı olamayacağını yazmıştınız. Kurucu ortak olmayan ve Yönetim Kurulunda yer almayan sembolik ortaklarda bu kapsamda değerlendirilir mi? İşyerine 2006 ve önce girmiş daha sonra çıkıp 2011 yılı içinde tekrar giriş olmuştur. Sosyal güvenlik durumumuz nasıl olacak?” diyor.

Şirket ortaklarının kendi firmalarından sigortalı olmalarını yasaklayan düzenleme 5510 sayılı Kanunun 53. Maddesinde; 4/b bendi kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/ (a) bendi kapsamında (SSK) sigortalı bildirilemeyecekleri belirtilmiştir.

Dolayısıyla bir kişinin ortak olduğu şirketten sigortalı bildirilememesi için öncelikle 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığını gerektiren bir ortaklık olması gerekmektedir.

Sorunuzdan ilgili kişinin kurucu ortak olmadığı (artık kurucu ortaklığın bir önemi kalmamıştır) ve yönetim kurulunda yer almayan sembolik bir Anonim şirket ortağı olduğu anlamı çıkmaktadır.  Anonim şirketlerin sadece ortağı olup yönetim kurulu üyesi olmayan kişiler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olamazlar. Bu kişilerin ortak oldukları şirketlerden 4/a (SSK) kapsamında bildirilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Ancak limited şirketlerde tüm ortakların zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olmaları nedeni ile, bu kişilerin ortağı olduğu limited şirketten 4/a (SSK) kapsamında bildirilemezler.

Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile 01.10.2008 tarihinden önce 4/b sigortalılığını gerektirir şirket ortağı olduğu halde bu firmalara ait işyerinden 4/a (SSK) kapsamında bildirimi yapılanlara, bu sigortalılıkları kesintiye uğrayana kadar 4/a (SSK) sigortalılığının geçerli olma hakkı vermiştir. Ancak uygulamada SGK burada hatalı işlem yaparak bir limited şirket ortağının 01.10.2008 öncesi başlayan aynı limited şirkete ait farklı işyerlerine hizmet akdi sona ermeden naklen geçmesi durumunu dahi kesinti olarak kabul etmekte ve 4/a (SSK) sigortalılığını iptal ederek 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığını geçerli kılmaktadır.

Bu nedenle ortağı olduğu limited şirketten veya hem ortak hem de yönetim kurulu üyesi olduğu şirketten 4/a (SSK) kapsamında sigortalı bildirilenlerin bu şekilde nakil yapmaları halinde mağdur olmamak için bu hususa dikkat etmeleri gerekir. Aksi halde aynı şirkete ait bir işyerinden diğer bir işyerine gün boşluğu olmadan dahi geçiş olsa yine iptal edilecek ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılacaklar.

Sonuç olarak Anonim Şirketlerde yönetim kurulunda yer almayan ortakların Bağ-Kur zorunluluğu olmayıp çıkış-giriş yapılması halinde bir sorun olmayacaktır.

***********

Doğum borçlanması yapan emekli olabilir mi?

Okurumuz  Selma K., “Benim size  bir sorum olacaktı.  SGK’ya ulaşmak imkansız. 1996  Ocak SSK başlangıcım. Toplam prim günüm, 4921. Halen çalışmaktayım. 2 çocuğum var. 908 gün doğumdan dolayı borçlanma yapma hakkım var. Bu da 2 sene 6 ay  yapıyor. 5820 iş günü çalışmam gerekiyor.  Ben bu  arayı doğum borçlanması yaparak kapatabilir miyim?” diyor.

Okurumuzun, 1996 yılının ocak ayında ilk defa SSK sigortalısı olduğunuzdan normal emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 52 yaş ve 5825 gün prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

Yaştan emeklilik içinse 15 yıl sigortalılık süresi, 58 yaş ve 3600 gün prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

Eğer 908 gün borçlanma hariç 4921 gün prim ödemeniz varsa bu borçlanmayı yaparak prim ödeme gün sayınızı 5829 güne çıkararak prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmiş olursunuz. Ancak diğer iki şart olan yaş için 52 yaşını ve 20 yıl sigortalılık süresini doldurmanız gerekecektir.

******

Bu vesileyle tüm okurlarımızın mübarek kurban bayramlarını kutlarım.

******

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank