Sinirliyiz! Ama Neden (I)
Öfkeliyiz birilerine… Kızgınız. Anlık bakışlarımızın, hissedişlerimizin, yaptıklarımızın ve yapamadıklarımızın içerisinde kıvranırken, anlık gelen tepkilerin ruhumuzda çağrıştırdığı anlaşılamamak, ya da yanlış anlaşılmak.
Bir taraftan öfke krizlerine neden olurken, bir taraftan da bir çare aramaya yöneltir bizleri. Anlaşılamamamın öfkesini yaşarken, bir taraftan da sizi anlamadığı için karşınızdaki kişiye doğru bir nefret başlar. Yaptığınız her şey bir uçuruma sürükler hem sizi hem karşınızdakini. Doğru anlaşılabilmek için çaba sarf etseniz de, öfkenize neden olan ve sizi anlamadığını söyleyen kişiyle saygınızı yitirme aşamasına gelirsiniz. Saygı ortadan kalkınca, o kişiye verebilecek çok az şey kalır.
Sinirlenme durumu birdenbire ortaya çıkan “olağan üstü bir durum değildir.” Yaşadığınız yılların sayısı adedince birikmiş olan negatif duyguların patlamasıdır. Kimse durup dururken sinirlenmez. Ya karşı tarafın davranışlarından bir şeyler sezip bunu dışa vurmuştur, ya da öfkesi; anlaşılamadığı için kendisini savunma biçimine dönüşmüştür.
Anlaşılamamak kadar, insanı derinden yaralayan başka bir durum olmasa gerek. Büyük tartışmaların en başlı nedenlerinden birisidir, anlaşılmamak. İkili ilişkilerin en müzmin sorunu bu olsa gerek. Her insanın dünyası, algılayış tarzı, konuşma biçimi birbirine benzemez, benzemesi de mümkün değildir.
Her kesin birbirini değiştirmek için yarıştığı bu dünya da, kimse kendisini değiştirmek için uğraşmaz. Her televizyon başına oturup haber izlediğim de; yapılan haksızlıklara sinirlenirim ama gidip de bir sivil toplum kuruluşuyla, ya da tüketiciler birliğiyle beraber her hangi bir faaliyet göstermem. Sadece sinirlenirim –ki birçok insan da aynı şeyleri yapıyor. Ucu görünmez bir karanlığın, aklımızı sise çevirdiği kör nokta…
Hangi konu olursa olsun, önyargılarımızın, suizanlarımızın gösterisi sadece öfke patlaması olur. Burada duralım; çünkü bizler neden sinirlendiğimizi bilmiyoruz.
Sinirlenen insan ya tehdit altındadır, ya anlaşılmıyordur, ya haksızlığa uğramıştır veya kendisini ifade edemiyordur.
Saygıdeğer Hasret Kardeşim,
Aralık 20th, 2010 at 11:15Kanaatimce anlaşıl(a)mamanın en önemli sebebi önyargılardır. Bununla beraber şeffaf ve tutarlı olma anlaşılmayı kolaylaştırıcı unsurlardır.
Sağlığım da gayet iyi, çok teşekkür ediyorum.
İşte buna çok sevindim..
Aralık 20th, 2010 at 12:29Sağlıkla Kalın..