content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Tem

Silivri’de Babalar Resitali…

Silivri’de 700 yeni ve eski sokağa isim verilmiş. Büyükşehir Belediyesi, verilen 700 ismi 30’a indirmiş. İsmi değişen sayısı 30’a inen sokak sokaklara ise kimi siyasilerin babalarının isimlerinin verildiği ortaya çıkmış. 
Ortaya çıkmasına çıkmış da, babasının ismini sokağa veren komisyon üyeleri sonra ne açıklama yapmışlar.

Silivri’nin tüm mahalleri, köylerinde toplam 6 bin sokak ve cadde ismi üzerinde çalışma yapıldığını hatırlatan AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, 30 sokak ve caddeye yaşayanların isimlerin verildiği ortaya çıkınca, CHP ve AK Partililer olarak 15’er ismi yeniden düzenlemişler ve vefat etmiş Silivrililerin isimlerinin verildiğini söylemiş. 
Kamuoyunun tepkisini de hesaplayan Karakaş, düzenlenen isimlerde eksik varsa da yeniden düzenleme yapılması için üzerlerine düşenleri yapacaklarını söylemiş.

*****

Sokak ve cadde isimlerinin değiştirilmesinden, yeni sokak ve caddelerine isim verilmesinden sorumlu Komisyon Başkanı olayların adamı Yılmaz Kandemir, Karakaş’dan aşağı kalmamak için evlere şenlik açıklama yapmış. 
Kandemir, Karakaş’ın açıklamalarına benzerini söyledikten sonra şunları eklemiş: “Biz tam 700 vefat etmiş insanın ismini

işaretlemiştik. Ama Büyükşehir bunu 30’a indirince mecburen böyle dar bir çerçeveye sıkışmış oldu. Büyükşehir taşeronu babamın 40 yıl bakkallık yaptığı Menekşe Sokağın ismini, hayvan ismi olarak değiştirmiş. Ben de oraya babamın ismini işaretledim. Ama biz sadece babamızın değil, Silivri’de 700 dolayında insanın ismini vermiştik. Sonra bu 15’e indi. Yoksa biz 15 kişi belirleyip de bu isimleri vermedik.

****

Yeni isimler arasında Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın babası Feyzullah Işıklar, AK Parti İlçe Bakanı Metin Karakaş’ın babası Şevki Karakaş ve isim komisyonu Başkanı Yılmaz Kandemir”in babası İbrahim Kandemir’in de ismi bulunuyormuş. Bence diğer komisyon üyelerinin, diğer meclis üyelerinin, ilçe yöneticilerinin babalarının isimleri de vardır. Dile kolay, 6 bin isim. Büyükşehir Belediyesi’nin ret ettiği 700 isim.

****

Ancak benim dikkatimi çeken şu: Büyükşehir Belediyesi, yaşayanların isimlerini kabul etmemiş de, Dr. Kadir Topbaş ismi her ilçede parklarda neden var? 
Esenyurt’ta belediye başkan yardımcılarının isimleri var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri İstanbul’un diğer parklarına kimi yerlere nasıl veriliyor.
Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un her yerinde yaşayan büyüklerimizin isimlerini onaylarken, Silivri’de neden karşı çıkıyor?
Yaşayanların isimlerini sokaklara ve caddelere veremeyiz. Ancak büyüklerin isimleri verilebilir. Adalet ve hakkaniyet nerede?

***

Başka bir asıl soru ise şu: Silivri’de 700 sokak ve cadde ismi 30’a indirilirken komisyon üyelerinin babalarının isimleri nasıl kabul gördü? Kandemir’in söylediği gibi, diğer yaşamayanların isimleri nasıl silindi? 
Kimilerinin babalarının isimleri sokak ve caddelere verilirken anladık ki, komisyon üyesi ve başkanı olması gerekiyor. 
Sonra babalarının yaşadığı sokakların isimleri çicek-hayvan isimleri ile değiştirilirse, hakaret kabul ediliyor, ‘Kim len menekşe ismini kaldırır ve hayvan ismini verir. Kaldırın hayvan ismini babamın ismini yazın oraya’ diyebilmek için de Yılmaz Kandemir ve komisyon başkanı olmak gerekiyor tabi.

*****

Oldum olası, yılların sokak ve cadde isimlerini değiştirenlerinin yaptıkları uygulamaları beğenmiyorum ve de doğru bulmuyorum. Düşünün o sokakta, caddede yaşayanların yıllarca bilmem ne sokağı olarak bildikleri isimler bilmem hangi komisyonun başkanı ve üyeleri tarafından “Eski ismini değiştirdik, yeni isim verdik. Bundan sonra sizin sokağın ve caddenin ismi bu” denmesini de kentte yaşayanlara yönelik saygısızlık olarak düşünüyorum. 

Babanızın ve bilmem kimin ismini mi vereceksiniz? Yapın yeni sokak, yeni cadde, yeni park, yeni tesis oraya verin kardeşim. Hangi hakla, hangi yetkiyle kentinizde yaşayan yurttaşlarınıza, hemşerilerinize sormadan onların rızası olmadan yılların bilindik isimlerini değiştiriyorsunuz? Hangi hakla?

  Bağış verene isim hakkı verilsin

1973 yılında kurulmuş onbinlerce mezun vermiş, lisemizin ismini de değiştirmişlerdi. Hiç olmazsa ismini veren kişi bağış yapmıştı. İlçe belediyelerine, Büyükşehir Belediyesi’ne öneriyorum. Dedesinin, anneannesinin, anasının, babasının, yitirilen oğlun, kızın, kendisinin, eşinin ismini vermek isteyenler. Belediyeye bağış yapsınlar, bağış yapılan paralar da sokağa, caddeye, parka harcansın. Ancak orada yaşayan yurttaşların, kentli hemşerilerin de desteği alınsın. Düşünün, bir ilçede binlerce cadde ve sokak... Onlarca park.. Belediyelerin kasası parayla dolar. Ve bağışlar da hizmete dönüşür.

****

Hiç olmazsa eşitlik olur değil mi? Tabi aynı zamanda o kentte yaşamış, yitirilmiş değerli insanların isimleri de törenlerle verilsin. Komisyon ve meclis üyelerinin, belediye başkanlarının babalarının isminin verilmesini de kentte yaşayan insanlara saygısızlık olarak değerlendiriyorum.

Son söz: Belediye başkanlığı yapmış, kente hizmet yapmış, o kentten milletvekili seçilmiş insanların isimlerinin de verilmesini doğru buluyorum. 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank