Sigara Yasağı Astımlı Çocuklara Yaradı
Sigaranın zararı sadece içene değil; sigara içilen veya o anda içilmiyor olsa bile daha önce sigara içilen mekânlarda bulunmak da sigara içmekten farksız.Hatta açık havada sigara dumanına maruz kalmanın bile zararlı olduğu gösterildi.
Türkiye’ de de olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde kapalı ortamlarda sigara içme yasağı uygulanıyor.
Bu ülkelerden biri olan İngiltere’ de 2007’ den bu yana uygulanmaya başlayan sigara yasağının çocuk astımı üzerine etkisi Royal College uzmanları tarafından araştırıldı.
Kısa adı NHS olan Milli Sağlık Hizmeti (National Health Service) verilerinden faydalanılarak yapılan ve Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kapalı alanlarda sigara içme yasağından bir sene sonra astım krizinde hastaneye başvuran çocukların sayısına yüzde 12.3 azalma oldu.
2006-2007 senelerinde 26 bin 969 çocuğun hastanede tedavi edilmeleri gerektiği yasaktan sonraki ilk 36 ay içinde astım krizi sebebiyle hastaneye yatırılması gereken hasta sayısında 6 bin 802 azalma olduğu belirlendi.
Çocuklardaki astım krizlerindeki azalma hem erkek hem kız ve hem zengin hem fakir ailelerin çocuklarında görüldü.
Her 11 çocuktan birinde astım olan İngiltere’ de ağır astım krizi sebebiyle hastaneye yatan astımlı çocuk sayısının her sene yüzde 2.2 oranında arttığı dikkate alındığında yasaktan sonra tespit edilen bu azalmanın önemi daha iyi anlaşılıyor.
Daha önce yayınlanan bir araştırmada, sigara yasağının 2006’ da başladığı İskoçya’ da çocuklardaki astım şikâyetlerinde yüzde 18 nispetinde azalma olduğu belirlenmişti.
Sigara yasağının müspet etkileri sadece astımla ilgili değil. Daha önce gene İngiltere’ de gerçekleştirilen çalışmada kalp krizlerinin de yüzde 10 nispetinde azaldığı ve en çok faydayı da hayatları boyunca hiç sigara içmemiş olanların gördüğü belirlenmişti.
Sigara yasağı bizde de başarıyla uygulanıyor
Sigara yasağı ülkemizde de birkaç seneden beri başarıyla uygulanıyor.
Bunda halkın yasağa sahip çıkmasının büyük rolü var.
Sigara yasağı halkımızın bilinçlenmesine yol açtı ve hiçbir kanuni zorunluluk olmamasına rağmen sigara yasağının en başarıyla uygulandığı yerler “evlerimiz” oldu.
Ülkemizde yapılan birkaç çalışmada da sigara yasağından sonra hem astım krizlerinin hem solunum yolları şikâyetlerinin azaldığı ortaya konmuştu.
Dileğim açık alanlarda da sigara içilmemesi; hatta hiç kimsenin sigara içmemesi!
KAYNAK
http://www.webmd.boots.com/asthma/news/20130121/child-asthma-smoking-ban