SGK kapınızı Çalınca Şaşırmayın?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurulmasıyla birlikte vatandaşlarımızı sosyal güvenlik konusunda bilinçlendirmek için her yıl Mayıs ayında sosyal güvenlik haftası kutlanıyor.
İstanbul’dan,
Anakara İl Müdürlüğü’nce sosyal güvenlik haftası kapsamında, meslek odalarında, meslek liselerinde, kurum ve kuruluşlarda çeşitli etkinlikler düzenliyor, meslek lisesi öğrencilerine, askeri birliklere, muhtarlara, üniversitelerde öğrencilere sosyal güvenlik anlatılıyor. AVM’lerde stand açılıyor, caddelerde afişleme yapılıyor. En çok ve düzenli ödeyen işverenlere plaket veriliyor. İstanbul SGK’da kurum personeline moral ve motivasyon olması için Murat Göğebakan konseri düzenlenmiş, kamu kurumları, okullar, şehit aileleri, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ziyaret ediliyor. Üniversitelerde paneller yapılıyor. En çok ve düzenli ödeyen işverenlere plaket veriliyor.
Antalya’da, G.Antep’te, Hatay’da, Tunceli’de, Hakkari’de ve Bilecik’te de sosyal güvenlik haftası etkinlikleri yapılıyor.
Devlet teşekkür eder mi?
Bir şirketin üst yöneticisi dostum aradı, dedi ki “Yahu SGK’dan geleceklermiş, hayırdır neden geliyorlar, acaba altından başka bir şey çıkar mı? Gerçekten SGK’dan mı gelecekler” dedi. Ben de evet, bu hafta sosyal güvenlik haftası, sizin gibi çok işçi çalıştıran ve düzenli prim ödeyen ve SGK’na borcu olmayan şirketlere SGK İl ve Merkez müdürleri nezaket ziyaretinde bulunup plaket ve teşekkür belgesi veriyorlar dediğimde şaşırıp kaldı. Öyle ya devletin teşekkür ettiği nerede görülmüş. Buradan tüm SGK mensuplarının ve vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haftasını kutluyoruz.
**************
İş Güvenliği Yasası’nda yanlış var
Uzun bir süredir yasalaşmasını beklediğimiz iş sağlığı ve güvenliği yasası ile işkazaları’nın ciddi şekilde azaltılması ve önlenmesi amaçlanıyor. Bunun için bir çok hüküm getiriliyor. Ancak öyle bir madde var ki, sosyal güvenlik açısından çok yanlış bir hüküm içeriyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarı’sının 6’ncı maddesinin 11. fıkrasında, “çok tehlikeli sınıfta yer almakta olup on kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesini desteklemek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası ve meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılması, bu destekten faydalanan işverenlerin, yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediklerinin tespit edilmesi halinde, yapılan ödemelerin yasal faizi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edileceği” yer alıyor.
SGK’nın aktüeryal dengeleri ve sosyal sigorta ilkeleri dikkate alındığında, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesini sağlamak üzere SGK bütçesinden kaynak aktarımının yapılması son derece yanlıştır. Zaten kıt kaynakla sosyal güvenlik hizmetlerini ancak hazinenin yardımıyla sağlayabilen SGK’nın ayağına bir pranga daha vurmanın anlamı yok.